Randurile de fata se adreseaza celor care vor sa stie toate amanuntele legate de calatoria si transportul in Roma. O planificare din timp te ajuta sa faci fata eventualelor dezamagiri si sa traiesti la maxim placeri neasteptate.
Cum ajungi in Roma
Cu avionul
Sezonul de varf in cazul majoritatii rutelor aeriene incepe de obicei in luna iunie, pana la mijlocul lui septembrie. Aceasta este perioada cea mai scumpa si cea mai aglomerata a anului. Perioada cea mai buna de calatorie este in lunile aprilie si mai, septembrie si octombrie si in decembrie, de pe 15 pana pe 24. Extra-sezonul incepe pe 1 noiembrie pana pe 14 decembrie si de pe 25 decembrie pana pe 31 martie.
La sosirea pe Aeroportul din Fiumicino, trebuie sa treci de control pasapoarte. Dupa aceea vei vedea doua ghisee de informatii (unul pentru Roma, celalalt pentru Italia). La ghiseul pentru Roma poti consulta o harta si pliante, zilnic de la 8.15 pana la 19; personalul de aici te poate ajuta sa gasesti si o camera la hotel, daca nu ai rezervat dinainte. Un ghiseu de schimb valutar (cambio) este deschis zilnic intre 7.30 si 23, oferind cursuri de schimb surprinzator de bune.
In aeroport exista si statie feroviara. Pentru a ajunge in oras, urmeaza semnele marcate ‘TRENI’, pentru a lua trenul pana la gara principala din Roma, Stazione Termini. O calatorie costa 9,50 euro, dureaza 30 de minute, iar trenul circula intre orele 6.36 si 23.36. Biletele pot fi procurate de la automat sau de langa tren. In gara Termini, coboara repede din tren si fa rost de un carucior de bagaje. E mult de mers pana la iesire sau pana la celelalte legaturi feroviare, iar carucioarele pot fi greu de gasit.
Un taxi de la aeroportul din Fiumicino pana in oras costa 45 euro, iar calatoria dureaza cam o ora, in functie de trafic. Tariful poate creste daca ai multe bagaje. Pentru mai multe informatii, suna la unul din numerele de telefon 06-6645, 06-3570, or 06-4994.
Daca vii cu un zbor charter si aterizezi pe Aeroportul Ciampino (la 14 kilometri in sudul Romei), poti lua autobuzul CoTral, care circula din 30 in 30 de minute pana la statia de metrou Anagnina (linia A). De aici, poti merge cu metroul pana la Stazione Termini, pentru conexiunile finale. Durata calatoriei este de aproximativ 45 de minute si costa 1 euro.
Cu trenul
Trenurile sunt un mijloc destul de convenabil de transport, chiar daca nu cumperi Eurailpass sau unul dintre permisele speciale de calatorie pe Caile Ferate Italiene. E bine sa stii ca biletele la clasa a doua costa de regula cam cu doua treimi mai putin decat un bilet la clasa intai. Relativ noile trenuri InterCity (marcate cu IC in Mersul trenurilor) sunt moderne, dotate cu aer conditionat si au numai cateva opriri; comparativ cu trenurile mai incete sau regionale, suplimentul de viteza poate fi destul de scump, dar chiar si la clasa a doua intr-un tren IC vei trai o experienta ca la clasa intai.
Pentru cuseta se plateste un supliment peste pretul unui bilet la clasa intai. Copiii de la 4 la 11 ani, beneficiaza de o reducere de 50%, iar cei sub 3 ani au gratuitate. Pensionarii si tinerii sub 26 de ani, beneficiaza si ei de carduri de reducere. Este imperativ necesar sa-ti rezervi loc din timp in sezonul de vara, sau la sfarsit de saptamana si de sarbatorile legale.
Permisele Trenitalia valabile pentru Italia sunt valabile pentru 4 pana la 10 zile de calatorie in interval de 2 luni. Pretul pentru 4 zile este de 217 euro la clasa intai si 174 euro la clasa a doua. Zilele in plus costa 22 de euro pe zi la clasa intai si 18 euro pe zi la clasa a doua.
Reducerile si bonusurile se aplica si feriboturilor care merg catre Sicilia; nu sunt valabile in cazul trenurilor internationale Artesia, France-Italy Night si Elipsos.
Cu autobuzul
Nu iti recomandam sa calatoresti catre Roma cu autobuzul, venind din alt oras din Italia. Toate orasele mari sunt conectate prin reteaua feroviara, care este rapida, eficienta si convenabila ca pret.
Cu automobilul
Din nord, principala ruta de acces este Autostrada del Sole (A1), care trece prin Milano si Florenta, sau poti merge pe ruta costala SSI Aurelia, din Genoa. Daca vii dinspre Napoli, o poti lua pe Autostrada del Sole (A2). Toate autostrazile se intalnesc in Grande Raccordo Anulare, o centura care inconjoara Roma si care fluidizeaza traficul spre oras. Inainte de a intra pe o autostrada, trebuie sa studiezi cu atentie o harta, sa stii prin ce parte a Romei intentionezi sa intri si sa-ti alcatuiesti ruta in conformitate. Ai grija ca marcajele de-a lungul centurii Romei pot fi derutante.
Important: Returneaza masina inchiriata sau cel putin cazeaza-te la un hotel, parcheaz-o si lasa-o acolo pana parasesti Roma. Nici sa nu te gandesti sa conduci prin acest oras – traficul si parcarea sunt un adevarat cosmar. Multe hoteluri nu au propriile locuri de parcare, iar cea mai apropiata parcare cu plata poate fi la cateva strazi bune distanta.
Biroul Automobile Club d’Italia (ACI), Via Marsala 8, 00185 Roma (tel. 06-49981; www.aci.it), este deschis de luni pana vineri, de la 8 la 2 dimineata.
Inchirieri auto – Multe dintre zonele incantatoare ale Italiei se afla departe de principalele orase si departe de gari. Din acest motiv si pentru mai mult confort si libertate de miscare, inchirierea unei masini este de obicei cea mai buna modalitate de a explora aceasta frumoasa tara. Dar trebuie sa fii un sofer un pic agresiv si sa stai mereu in alerta, fara a te lasa surprins de vitezele foarte mari de pe autostrazi sau de stradutele inguste din orase si alte localitati. Soferii italieni au cu adevarat reputatia de a fi indrazneti si nu foarte corecti in trafic.
Oricum, termenii contractuali ai inchirierii unei masini in Italia (unde accidentele si rata furturilor sunt foarte ridicate) sunt destul de complicati. Pentru a inchiria o masina aici, trebuie sa ai nervi de otel, simtul umorului, permis auto valabil si, in majoritatea cazurilor, sa ai peste 25 de ani. Asigurarile sunt obligatorii, desi orice firma de rent a car care se respecta se va ocupa de acest aspect dinainte, inainte chiar de a-ti inmana cheile masinii.
Cele mai mari companii de inchirieri auto din Italia sunt Avis, Budget si Hertz. Companiile americane specializate in inchirieri de masini europene sunt Auto Europe, Europe by Car si Kemwel Drive Europe.
Benzina – Combustibilul auto este foarte scump in Italia. Pregateste-te sa ai un soc atunci cand vei vedea bonul, chiar si atunci cand alimentezi cu super benzina o masina de marime medie, care are o cifra octanica ce corespunde in cazul majoritatii masinilor pe care le poti inchiria. Statiile de benzina de pe autostrada functioneaza non stop, dar pe drumurile obisnuite, acestea sunt rar deschise in zilele de duminica; de asemenea, multe sunt inchise intre orele 12-15, pentru pauza de pranz, iar majoritatea se inchid la ora 19. Ai grija ca pompa de benzina sa plece de la zero, atunci cand angajatul benzinariei incepe sa alimenteze masina. O metoda populara de inselatorie, care se practica mai ales in sud, este aceea ca masina sa-ti fie alimentata inainte de resetarea contorului, asa ca vei plati nu numai valoarea benzinei tale ci si pe cea a celui dinaintea ta.
Regulile de circulatie – Masina se conduce pe partea dreapta; depasirea se face pe stanga. Cei care incarca regulile de circulatie pe autostrada sunt amendati; abaterile grave sunt pedepsite chiar cu inchisoarea. In orase si localitati, limita de viteza este de 50 km/h. Pe drumurile princiaple si locale, limita este de 90 km/h, iar pe autostrazi, de 130 km/h. Banda din stanga se foloseste numai pentru depasire. Pe autostrada, daca esti atentionat cu farurile din spate, asta inseamna ca trebuie sa te dai la o parte! Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.
Accidente si asistenta – In caz de accident sau pentru orice alte informatii, conducatorii auto straini pot suna la numarul de telefon 803-116. Pentru informatii despre drum, itinerarii si asistenta de calatorie, suna la 06-514971.
Cum sa te misti in imprejurimi
Roma este un oras perfect pentru plimbare, cu atractii turistice care de obicei sunt adunate toate la un loc. In centru, traficul este mai mult interzis, asa ca trebuie sa mergi pe jos, indiferent ca ai sau nu chef. Oricum, in multe parti ale orasului, condusul este periculos si disconfortabil, din cauza aglomeratiei, al traficului ingreunat si al strazilor inguste. Uneori trotuarele lipsesc cu desavarsire, ceea ce face ca totul sa devina o competitie intre pietoni si masini. Traficul infernal din Roma devine mult mai lejer in luna august, cand majoriatea locuitorilor sai pleaca in concediu.
Metroul
Metropolitana, sau pe scurt, metroul, este cel mai rapid mijloc de transport, operand zilnic de la 5.30 la 23.30. Un semn mare rosu, cu litera M, indica intrarea in subteran. Biletele costa 1 euro si se pot cumpara de la tabacchi (tutungerii, care majoritatea afiseaza un semn cu litera T alba pe fond maro), de la chioscuri de presa si de la automatele care se afla in toate statiile. Poti sa-ti procuri si abonamente pentru 1-7 zile.
Atentionari
In Stazione Termini, vei fi mai mult ca sigur interpelat de persoane care vor pretinde ca lucreaza pentru agentii de turism. In realitate, ei sunt angajati ai unor hoteluri (nu intotdeauna cele mai bune) si iti vor spune aproape orice pentru a-ti vinde o camera. Chiar daca nu stii cum merg treburile in Roma, dar ai simt practic, e bine sa ii ignori.
Ai grija la lucrurile personale si tine-ti portofelul si geanta la distanta de degetele “profesioniste”. Nu-ti lasa bagajul nesupravegheat nici macar pentru o clipa. Ai grija daca cineva te intreaba cum sa ajunga intr-un anume loc sau orice alta informatie – o face doar pentru a-ti distrage atentia.
Ignora soferii de taxi care te abordeaza in afara terminalului; te pot incasa triplu fata de tariful normal. Apeleaza la taxiurile oficiale din Piazza dei Cinquecento.
Cu autobuzul si tramvaiul
Autobuzele si tramvaiele din Roma sunt operate de compania ATAC (Azienda Tramvie e Autobus del Comune di Roma), telefon 800-431784 pentru informatii.
Pentru 1 euro, poti calatori in mai toate partile Romei, desi aceste mijloace de transport merg incet in trafic, iar autobuzele sunt de multe ori foarte aglomerate. Biletul este valabil 75 de minute si poti lua oricate autobuze si tramvaie (inclusiv metroul) in acest interval de timp, folosind acelasi bilet. Biletele le poti cumpara de la tutungerii sau din statii. Trebuie insa sa le procuri inainte de a te urca in mijlocul de transport, intrucat ele nu se vand in vehicule.
In Stazione Termini, poti cumpara bilete pentru o zi (biglietto giornaliero), care costa 4 euro sau unul saptamanal (biglietto settimanale “carta”), pentru 16 euro. Acestea iti permit sa calatoresti in reteaua ATAC, fara a mai cumpara bilete individuale. Un abonament turistic costa 11 euro si este valabil 3 zile. Toate cele enumerate sunt valabile pe autobuze, tramvaie si metrou, dar niciodata sa nu calatoresti cu acesta din urma la ora la care locuitorii Romei se duc sau pleaca de la munca, pentru ca vei fi facut terci. In primul mijloc de transport in care te urci, trebuie sa validezi biletul. Autobuzele si tramvaiele opresc in zone marcate FERMATA. In majoritatea acestora, un semn galben afiseaza numarul autobuzelor care opresc aici si lista statiilor de-a lungul fiecarei rute, asa ca poti cauta usor destinatia care te intereseaza. In general, ele opereaza de la ora 6 pana la miezul noptii. Dupa aceea, pana dimineata, poti lua una dintre cursele de noapte (ele au un N in fata numarului), care circula pe rutele principale. La ghiseul de informatii online din Piazza dei Cinquecento, in fata Stazione Termini, poti accesa un fisier complet, cu harti care indica rutele.
Cu taxiul
Nu pune prea multa baza pe oprirea unui taxi in trafic sau pe luarea unuia de la coltul strazii. Daca mergi in oras, roaga- i pe cei de la receptie sa-ti comande unul. Daca esti intr-un restaurant, roaga ospatarul sa sune pentru tine. Daca vrei sa suni tu, incearca la unul din numerele: 06-6645, 06-3570, or 06-4994. Aparatul porneste de la 2,80 euro pentru primii 3 kilometri, apoi creste cu 0,92 euro pe kilometru. Fiecare valiza costa 1 euro, iar in zilele de duminica se percepe un supliment de 4 euro. Exista o alta taxa de 5,80 euro, care se percepe intre orele 22 si 7. Evita sa platesti cu bancnote mari – invariabil, soferii de taxi vor pretinde ca nu au rest, sperand la un bacsis mai bun (tine-te tare pe pozitii si ofera numai 10%).
Cu automobilul
Toate drumurile duc la Roma, dar nu credem ca ti-ai dori sa sofezi odata ajuns aici. Intrucat la receptia hotelurilor exista si persoane care vorbesc limba engleza, suna inainte pentru a afla cea mai buna ruta spre Roma, de oriunde ai veni. Ti se permite sa parchezi in fata hotelului atat timp cat ai nevoie pentru a-ti scoate bagajele. Iti vei dori insa sa scapi de masina inchiriata cat mai curand posibil, sau pe cea personala s-o lasi intr-un garaj.
Cu bicicleta
Alta modalitate de a parcurge aleile medievale si micile piete din Roma, decat mersul pe jos – este in saua unei biciclete. In centrul Romei antice, exista numeroase piste pentru biciclete, care te poarta prin traficul infernal. Cea mai convenabila firma de unde poti inchiria biciclete este Bici & Baci, Via del Viminale 5 (tel. 06-4828443; www.bicibaci.com), aflata la 2 strazi in partea de vest a garii principale din oras, Stazione Termini. Preturile pornesc de la 3€ pe ora sau 11 euro pe zi.
Transportul in Roma: cum ajungi si cum te deplasezi in capitala Italiei (1)
Add Comment