Budapesta este capitala Ungariei si este de departe cea mai populara destinatie turistica din tara, dar si la nivel european. Orasul atrage numerosi turisti din toate colturile lumii, din mai multe motive, printre care arhitectura, cultura si istoria locurilor. Nu vei trece insa prea usor nici peste bucataria ungureasca si, mai ales, peste minunatele deserturi unguresti.
Cand vine vorba despre mancare, multi turisti straini trec cu vederea de multe ori faptul ca Budapesta este bine cunoscuta pentru deserturile ei unice si pentru alte tratatii dulci pe care le poti gasi in multe locuri in oras. O prima locatie din Budapesta in care trebuie sa faci o vizita este una dintre asa-numitele “Cukrászdas”. Cukrászdas se traduce fie prin cafenea, cofetarie sau patiserie. Acestea sunt unele dintre cele mai populare locuri din Ungaria, in care poti servi un desert.
Dobos Torta
Se numeste astfel dupa cel care a inventat aceasta prajitura cu 5 straturi, intre care se pune un amestec de ciocolata si crema cu unt si care are deasupra cateva feliute subtiri din caramel. Uneori, laturile acestei prajituri sunt impodobite cu migdale, castane, alune si nuci. Pe romaneste… dobos tort!
Rétes
O varianta a strudelului traditional, care se bucura de popularitate inca de la inceputul secolului 18, la inceputul domniei Imperiului Habsburgic.
Prajitura Esterházy
Desi este originar din Austria, acest desert este foarte popular in Ungaria, iar Budapesta nu face nici ea exceptie. Straturile prajiturii au fost create initial folosindu-se migdale, zahar si oua batute, cu topping din crema de ou si vanilie. In zilele noastre, in majoritatea locatiilor din Bupdapesta, migdalele sunt inlocuite cu alune.
Törökméz
Pregatita cu albus de ou, miere, zahar si nuci, aceasta este un fel de nuga foarte lipicioasa si dulce. Pasta se pune intre doua foi de napolitana si se serveste putin calduta.
Lekváros tekercs
O prajitura moale, din aluat de pandispan, care este rulata si apoi umpluta cu diferite dulceturi, in functie de preferinte.
Gesztenyepüré
Principalul ingredient al acestui desert sunt castanele dulci care sunt coapte si facute piure, la care se adauga rom si zahar. Odata pregatita, se orneaza cu frisca.
Kürtőskalács
Sau prajitura burlan atat de cunoscuta si la noi, se coace deasupra flacarii. Acesta este cel mai faimos si cel mai vechi desert din Ungaria.
Csöröge (scovergi)
Sau “aripi de inger” prajite, acest desert unguresc este crocant si usor si se prepara folosind aluat cu drojdie, prajit in ulei si presarat cu zahar pudra.
Bundás kenyér (frigănele)
Paine dulce ungureasca care se coace de obicei in fiecare zi in brutariile si patiseriile din aceast tara. De multe ori, painea este data prin ou si prajita si se numeste Bundás kenyér (paine cu bundita). Este ceva similar cu painea French toast si se serveste la micul dejun.
Citeste si: Retetele lumii – Töltött Káposzta (Ungaria)
[…] nu te-ai saturat inca, asteapta desertul si incearca ‘makos guba’: bucati de paine data prin ou si umplute cu mac. […]