asti
Foto: Dario Egidi
Europa

Ce sa vezi in Asti, orasul celor 1000 de turnuri

O plimbare pe strazile pietruite si inguste din Asti si in pietele datand din secolul 18, reprezinta o modalitate excelenta de petrecere a unei vacante: vei calatori astfel in timp, dar te poti opri oricand din drumul tau pentru o masa copioasa si un pahar de vin, incheind ziua intr-o camera moderna si confortabila de hotel. Asti este un oras de marime mijlocie, aflat in valea raului Tanaro, in regiunea Piemonte din partea de nord-vest a Italiei. Mai exact, Asti se afla la 40 de minute de mers cu masina de orasul Torino si la o ora de Milano; cu trenul, distanta intre Milano si Asti fiind parcursa in 2 ore. Iata ce sa vezi in Asti:

Asti – o istorie complicata

ce sa vezi in asti
Turnul roșu, din Asti / Foto: clodio

Istoria complicata a acestor locuri incepe atunci cand aici se afla o tabara militara romana fortificata, ulterior asupra lor abatandu-se invazia vizigotilor. Asti a reprezentat o putere activa in Evul Mediu, a decazut ca apoi sa renasca, iar in prezent este un loc plin de freamat, care se remarca prin mancarea si vinurile sale.

Turul tau incepe cu o plimbare de la Hotelul Lis pana la Palazzo Mazzetti, aflat pe Corso Vittorio Alfieri, principala strada din Asti. Ghidul Ameriga Vozza, te va duce in incinta palatului restaurat, care in prezent este muzeu, ale carui scari vaste te poarta catre picturi, sculpturi si piese de mobilier datand din secolul 18. Intrigante sunt picturile din secolul 19, apartinand lui Michelangelo Pittatore si sculpturile in miniatura ale lui Giuseppe Maria Bonzanigo, avand o vechime de 250 de ani. Detaliile de pe aceste mici opere de arta sunt absolut fantastice.

Catedrala Santa Maria Assunta

asti santa maria assunta
Catedrala Santa Maria Assunta, din Asti / Foto: JackF

Excursia continua pe Corso Alfieri pana la catedrala gotica Santa Maria Assunta, cea mai mare catedrala din regiunea piemonteza. Construita in secolul 14, aici se afla sculpturi, fresce si tablouri de o mare finete, printre care se remarca lucrari artistice de seama datand din perioada Renasterii, ale pictorului Gandolfino d’Asti.

In Asti se afla si alte biserici, precum  Santa Maria Nuova, Baptisteriul Sf. Petru, biserica baroca a Sf. Caterina si San Pietro in Consavia, acolo unde se afla si muzeul arheologic. Unele biserici sunt inchise, cu exceptia slujbelor religioase, asa ca e bine sa te interesezi din timp despre programul lor, la biroul de informatii turistice. Ghidul tau iti va puncta cateva turnuri medievale, construite atunci cand orasul Asti reprezenta o putere majora si familiile influente din oras au ridicat aceste constructii.

Asti, orașul celor 1000 de turnuri

troyana asti
Turnul Troyana, din Asti / Foto: Dario Egidi

Prin urmare, Asti a devenit cunoscut drept „Orasul celor 100 de turnuri”. Turnul Troyana  aflat in Piazza Medici, este unul dintre principalele simboluri ale orasului si, de la inaltimea sa de aproape 44 de metri, cel mai inalt din Piemont. Un singur turn este deschis pentru public si merita din plin sa urci in el, pentru a vedea panorama incantatoare a orasului (este deschis in fiecare weekend in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si octombrie).

Turnul Rosu  (Torre Rossa), care a facut parte dintr-o poarta romana, este cunoscut drept locul in care sfantul patron al orasului Asti, San Secondo, a fost intemnitat inainte de a fi decapitat pentru convingerile sale. Se spune despre el ca a fost martirizat in anul 119 e.n, pe locul unde se afla astazi biserica  San Secondo.

Gastronomia locala – delicioasa

E timpul sa faci un popas pentru a lua pranzul la o terasa, la Tuit, o cafenea ce face parte din lantul de restaurante Eataly. Poti opta pentru o salata proaspata si o inghetata de ciocolata. Pentru cina, merita sa incerci Tacabanda, de langa Teatrul Alfieri. Restaurantul se afla intr-o pivnita veche, cu tavanul boltit, dar este o locatie luminoasa, moderna, in stil Marilyn Monroe, iar colectia de vinuri de aici este impresionanta.

Intr-o alta seara poti merge la Magic Flute, aflat in Hotel Ristorante Reale, unde poti servi o cina eleganta pe baza de peste, asezonat cu masline, cartofi si rosii. Ristorante Barolo, o locatie subterana, este renumit pentru specialitatile traditionale care se servesc aici si pentru selectia de vinuri. Un alt restaurant vestit, desi destul de mic este Campanaro.

Printre mancarurile traditionale din regiune se numara alunele, salamul, carnea, branza de capra si trufele. Legumele sunt asezate in gramezi pline de culoare in pietele in aer liber: anghinare, sparanghel, ardei, rosii, anghinare „cocosata” (numita astfel din pricina formei sale). Mere, piersici si cirese gasesti la tot pasul si bineinteles, vinuri. Viile din aceasta zona dau peste 40% din productia vinurilor piemonteze, dintre care se remarca faimoasa Asti Spumante.

Piazza San Secondo, din Asti
Piazza San Secondo, din Asti / Foto: alfaform.it

Toate acestea si multe altele sunt sarbatorite cu ocazia Festivalului delle Sagre, care are loc toamna. Cu ocazia acestui targ impresionant din Campo del Palio, sunt expuse mii de produse specifice regiunii. Indiferent ca vii aici in timpul festivalului sau nu, nu pleca fara sa gusti din dulciurile din regiunea Asti. Favoritul, care se vinde in sezonul rece, este Torrone, o nuga facuta din miere, alune, albus de ou si vanilie. Giordanino, cel mai vechi magazin de dulciuri din zona, vinde astfel de delicii dulci, impreuna cu traditionalele „amaretti” si altele.

Sfat: Daca optezi sa calatoresti pe cont propriu, e bine sa ai la tine un ghid de buzunar al orasului Asti si o harta, pe care le poti procura gratuit de la biroul de turism din Piazza Alfieri. Daca preferi un ghid personal, Ameriga Vozza este persoana cea mai potrivita. O femeie experimentata si bine pusa la punct in ce priveste specialitatile culinare si vinurile din regiune, ea participa in mod frecvent la circuite turistice in Italia, insa se concentreaza mai ales pe zona viticola piemonteza.

Citeste si: Ce sa faci si ce sa vezi in Torino, clasicul oras piemontez

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!