glogg
Foto: OlafSpeier
Food & Drink

10 bauturi pentru sezonul rece si povestile lor

Ai crede ca ideea de vacanta de iarna a inceput odata cu aparitia Craciunului in calendar. Nici pe departe. Cu mult inainte de a sarbatori Nasterea Domnului Isus, oamenii obisnuiau sa bea si sa chefuiasca in plina iarna. Poate ca simteau nevoia sa-si incalzeasca un pic sangele.

Multe dintre licorile mai mult sau mai putin alcoolice care se beau in mod traditional in aceasta perioada au o vechime ce depaseste cu mult momentul aparitiei Craciunului ca sarbatoare crestina. Oamenilor le-a placut dintotdeauna sa-si incalzeazca trupurile si mintile cu bauturi, servite in cadrul unor reuniuni care celebrau viata si bucuriile ei. Nu ne ramane decat sa speram ca aceste bune obiceiuri nu vor pieri odata cu trecerea anilor.

Wassail

wassail
Danezii obisnuiau sa bea wassail / Foto: Rimma_Bondarenko

Aceasta bautura dateaza inca din perioada pre-crestina cand facea parte dintr-un ritual de fertilitate. In timpul iernii, oamenii obisnuiau sa stropeasca livezile, turnand cidru peste plante, in speranta ca anul ce va urma va fi unul roditor. Acest obicei inca se mai pastreaza in unele regiuni ale Angliei cunoscute pentru productia de cidru. Ceva s-a mai schimbat insa. Oamenii nu mai risipesc bautura pe plante, ci in noaptea cu pricina merg din casa in casa, colindand, ciocnind intre ei pahar dupa pahar si raspandind astfel, prin tot satul, voia buna.

Bautura nu a fost intotdeauna asociata cu spiritul sarbatorilor de iarna. In Evul Mediu, ziua de wassail era un prilej pentru saraci sa bata la usa bogatilor, sa le ceara mancare si bautura in schimbul unor urari de sanatate si voie buna. Un fel de colindat al zilele noastre. Daca bogatii refuzau sa deschida se alegeau cu blesteme si riscau ca proprietatea sa le fie vandalizata.

Lambswool – blana de miel

bauturi pentru sezonul rece lambswool
Lambswool, un fel de wassail inspumat

Este un derivat al bauturii anterioare. De data aceasta licoarea este bine agitata astfel incat sa formeze multa spuma ce se amesteca apoi cu mere coapte. Merele moi si zemoase care plutesc deasupra spumei albe seamana cu blana de miel. De aici vine si denumirea. Bautura se bea, in mod traditional, in a douasprezecea zi dupa Craciun, ziua in care se spune ca dragostea adevarata trebuie sa iti ofere douasprezece batai de tobe.

Asadar aceasta a douasprezecea noapte a fost dintotdeauna o sarbatoare extrem de galagioasa, o veselie generala in care nimeni nu mai tinea cont de clase sociale. Bogatii obinsuiau sa faca o prajitura in care puneau bob de fasole, oferind-o apoi saracilor. Acela dintre saraci care nimerea bobul de fasole era lasat sa ia locul bogatului si sa guverneze regiunea. Dar doar pana dupa miezul noptii, cand noua zi restabilea ordinea initiala.

Astazi, in familiile din inalta societate din Anglia, aceasta prajitura este oferita copiilor. Fericitul castigator fie primeste un cadou, fie devine domnul de onoare al serii, in timp ce adultii nu uita sa deguste din faimoasa bautura Blana de Miel

Hot Toddy

hot toddy
Hot Toddy: whisky-ul e inclus / Foto: JMLederer

Denumirea de Toddy se acorda oricarei bauturi realizata din apa clocotita, zahar si condimente. Toddy-ul traditional scotian este facut din whisky, apa fiarta, zahar sau miere, la care, optional, se pot adauga cuisoare, scortisoara sau lamaie. Ca orice alt cocktail cald sau fiert, a fost realizat special pentru a aduce celui care il bea voie buna si pentru a-i incinge trupul si mintea. Acest tip de bautura precum altele asemenea au fost dintotdeauna asociate cu sezonul rece si cu perioada sarbatorilor si a vacantei de iarna.

Poate ca mai exista un motiv al inventarii acestei bauturi. Ea pare ca se adreseaza novicilor in ale alcoolului. Whisky-ul scotian e aspru si te poate aduce usor in stare de ebrietate. Amestecandu-l cu zahar si alte arome este mai baubil. Cat despre nume, originea lui nu este foarte cunoscuta. Exista pareri care sustin ca numele provine de la o alta bautura, obtinuta prin fermentarea fructelor de palmier din India. Altii spun ca numele bauturii provine de la raul Todian cel care furnizeaza apa potabila orasului Edinburgh.

Rom fierbinte cu unt

Romul fierbinte cu unt, o bautura mai degraba pe placul americanilor

In timp ce europenii beau licori pe baza de whisky, coniac sau sherry, colonistii descopereau o alta resursa – zaharul. Rafinarea zaharului brut importat lasa in urma un produs secundar extrem de interesant, care in distileriile anilor 1650 s-a transformat in lichior din melasa, denumit rom. Romul a fost una dintre cele mai ieftine bauturi si de aceea a devenit si una dintre cele mai vandute licori din colonii.

Iar in acele locuri, in care standardele sanitare referitoare la apa potabila erau discutabile, bautura astfel sterilizata a devenit tot mai populara. Iar oamenii atrasi de noul gust, si-au pus imaginatia la incercare si au inventat o multime de bauturi pe baza de rom. Romul fierbinte a incalzit plamanii multora din partea de nord-est a continentului American.

Initial, bautura a fost asociata cu sarbatorile laice, gen Ziua Recunostintei, din cauza convingerii ca in timpul sarbatorilor religioase oamenii trebuie sa se abtina de la bautura. Dar in timp, popularitatea ei a crescut, asa ca a inceput sa fie consumata si de Craciun.
Traditional, romul fierbinte cu unt se realiza doar din rom invechit in butoaie de stejar. Acum insa se mai face si din Baccardi pentru o aroma ceva mai blanda sau cu Captain Morgan pentru un gust mai iute. Pe 17 ianuarie se sarbatoreste  in America Ziua Romului Fierbinte cu Unt.

Ciocolata fierbinte

ciocolata fierbinte
Clasica ciocolata fierbinte are o istorie veche

Bautura de ciocolata a fost folosita inca de acum cateva secole, de catre azteci pe post de licoare medicinala, prescrisa pentru fortificarea organismului. Varianta aztecilor era rece, amara si aromatizata cu mirodenii si chili. In 1528, Cortez, cel care descoperise la azteci reteta, se intoarce in Spania aducand cu el boabele minune dar si bautura care rezulta din prelucrarea lor. Bautura fost asa de bine primita de catre spanioli incat acestia au pastrat-o secreta timp de 100 de ani, varianta originala schimbandu-se pe parcurs pana a ajuns la varianta calda cunoscuta si astazi, fara ardei iute dar cu zahar.

In 1615, printesa Spaniei, Anna de Austria i-a prezentat aceasta bautura sotului ei, Regele Louis al XIII lea al Frantei. Stirile despre aceasta noua bautura au inceput sa circule rapid in toata Europa, iar in anul 1657 primele ciocolaterii au fost deschise la Londra si Paris. Mai tarziu in secolul al XVII lea, in reteta s-a adaugat laptele. In 1828 – la 200 de ani dupa momentul in care fusese adusa pentru prima oara bautura in Europa – un olandez pe nume Hendrick Van Houten a dezvoltata o tehnica de stoarcere a untului din boabele de cacao, ceea ce ramanea fiind pudra de cacao instant pe care o folosim astazi la prepararea ciocolatei calde.

Ciocolata calda este, fara indoiala, o bautura specifica sezonului rece. Nimic nu se compara cu gustul sau care iti incalzeste simturile dupa cateva ore petrecute in frig.

Posset

posset
Posset cu portocale si mandarine

In forma sa cea mai simpla si mai traditionala, Posset reprezinta o bautura realizata din lapte fierbinte covasit cu bere sau vin, deseori bine condimentat. Istoria acestei bauturi incepe undeva in anii 100 DH cand laptele si ouale erau venerate ca simboluri ale fertilitatii si ale vietii vesnice. Cat despre alcool, pe atunci acesta avea o semnificatie speciala in ceremoniile religioase.

Acest amestec de ingrediente era oferit zeilor in timpul festivalurilor in vase invelite in piei groase, care simbolizau armura in culturile razboinice, fiind elementul definitoriu al zeitatilor masculine. Acest obicei s-a pastrat si in Evul Mediu, luand insa un aer mai evoluat. Bautura se oferea acum in cani de cositor.

Posset este o bautura care are trei straturi distincte: stratul de spuma de deasupra numit har, stratul de crema de ou de la mijloc si stratul de alcool de la baza. Se serveste intr-un vas special, de cele mai multe ori realizat din argint, bogat ornamentat primit in mod traditional de familii ca dar de nunta. Daca te uiti atent la acest vas constati ca e un hibrid intre un banal ceainic si o cana de copil, cu doua torti. E mai indicat sa bei direct din acest recipient decat sa torni in ceasca sau pahar.

Egg Nog

egg nog
O bautura iubita de americani, perfecta pentru petreceri: Egg Nog

Aceasta bautura clasica este o descendenta a celei anterioare. Nog este un termen care se refera la un soi de bere extrem de tare. Posset a evoluat in timp gratie celor care doreau ca efectul bauturii sa fie mai puternic. Astfel in reteta originala de Posset s-a adaugat acest tip de bere alcoolizata puternic, dar si oul.

Initial, doar membrii aristocratiei engleze aveau acces la aceasta bautura, caci produsele lactate erau rare si scumpe. Dar in America, acolo unde si vacile si puii populau mai toate fermele, bautura se bucura de o popularitate extrem de larga.

Asadar Egg Nog a devenit bautura preferata a americanilor in timpul vacantelor de iarna. Fie ca ti-o prepari singur, fie ca o cumperi ambalata de la supermarket, bautura se toarna intr-un vas larg si se amesteca cu rom, whisky, coniac sau, pentru un gust mai traditional, cu bere. Niciodata nu se bea de unul singur, fiind poate cea mai potrivita bautura pentru petreceri

Tom si Jerry

bautura tom si jerry
Tom si Jerry, departe de a fi un desen animat in acest caz

Aceasta bautura este acum istorie. Putini mai stiu ca a existat candva. Era facuta din tuica si rom, adaugate la o baza de Egg Nug incalzit. A fost creat de Pierce Egan, un cunoscut editorialist sportiv din anii 1820, in scopuri de marketing pentru a creste vanzarea uneia dintre cartile sale. Pentru ca Egg Nog era deja mult prea cunoscuta, el a inventat aceasta noua combinatie special pentru perioada Craciunului.

Tom si Jerry a facut furori timp de un secol in America, pana prin anii 60 cand a disparut din barurile americane.

Pentru a-i savura aroma, bautura trebuia bauta intr-un pahar de cafea irlandeza sau intr-o cana de cafea

Cidru de mere

cidru de mere
Cidrul de mere e o bautura foarte populara si foarte buna

Inca de pe vremea egiptenilor antici se cultivau meri, iar fructele lor au fost dintotdeauna un simbol al cunoasterii, al fertilitatii si al nemuririi. In toate formele lui, cidrul de mere este una dintre bauturile ce caracterizeaza sarbatorile de iarna in timpul carora celebram de sute de ani nasterea si tineretea.

Prin anii 1650, aproape fiecare ferma din Anglia avea cate o livada de meri si producea aceasta bautura. Colonistii au luat cu ei in Lumea Noua semintele de meri dar soiurile nu s-au adaptat. Asa ca ajunsesera sa importe mere si cidru de pe pamanturile natale.

Cidrul a fost omniprezent si in America, fiecare familie ce detinea o ferma producand zeci de butoaie anual. De fapt, bautura era atat de frecvent intalnita pe mesele americanilor, incat in timpul prohibitiei pentru ca nu mai aveau piata de desfacere pentru cidru, fermierii au ars din temelii plantatii intregi de meri. Iar cand prohibitia a trecut, bautura atat de iubita inainte nu a mai castigat niciodata piata pierduta.

Bautura suedeza – Glogg

glogg
Glogg / Foto: OlafSpeier

In Germania, bautura se numeste Gluhwein, in Cehia – Svarene Vino si in Romania – Vin Fiert. Asadar, vinul fiert originar din Suedia se bea in mod traditional de ziua Sfintei Lucia, o sarbatoare care celebreaza izbanda luminii asupra intunericului. Vinul fiert se bea, de asemenea, si in timpul altor ritualuri pagane, precum cel al renasterii soarelui din foc, ca simbol al vietii vesnice.

Ziua Sfintei Lucia este cea de 13 decembrie asa ca obisnuinta de a bea vin fiert in acea zi s-a extins la tot sezonul rece, implicit la perioada sarbatorilor de iarna. Un alt motiv pentru care se bea vin fiert in sezonul rece este unul mult mai practic. In cazul in care nu era bine realizat vinul incepea sa se acreasca in aceasta perioada. Asa ca, pentru a putea fi baut, vinul trebuia indulcit si aromatizat.

Citeste si: Descopera bauturile traditionale braziliene!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!