Obiceiuri in lume

Cum spui “Noroc!” in diferite limbi europene

Un toast se tine diferit. Poate ca nu sunt la fel de multe feluri de a spune „noroc” cate tari sau culturi sunt pe lume, dar cu siguranta exista cateva feluri diferite de a o face. Daca se intampla sa fi turist in perioada sarbatorilor, atunci cu siguranta vei gasi unul, doi sau mai multi localnici dornici de a te invata cum sa te simti bine „ pe limba lor”. In ceea ce urmeaza va povestim cam cum se spune noroc in cateva tari europene.

noroc

Daca te afli in Praga si vrei sa ii cuceresti pe localnici cu buna ta crestere atunci trebuie sa spui „Na Zdravi” („In sanatatea ta”) si sa impingi usor paharul tau de al celuilalt. Nu uita ca in acelasi timp sa privesti in ochii celui din fata ta. A nu face asta este semn de impolitete. In foarte multe tari cuvantul „noroc” spus in momentul in care inchini un pahar cu bautura reprezinta o urare de sanatate.

La fel este si in Budapesta, acolo unde vei spune „Egeszsegere”. Aici insa nu vei ciocni paharele, cu atat mai putin daca bei bere. Intai privesti in ochii celuilalt, apoi ridici paharul in dreptul ochilor, spui „noroc”, iei o inghititura (fara sa dai tot continutul pe gat), privesti din nou si pui paharul la loc pe masa.

In Varsovia shoturile sunt permise. Cu atat mai mult acum cand majoritatea bauturilor sunt servite in pahare mici, astfel incat tot continutul sa poata fi sorbit dintr-o inghititura. Ceea ce trebuie sa tii minte cand vine vorba despre acest oras este ca toasturile se tin doar cu bauturi tari, gen vodka. Noroc se spune „Na Zdrovia” si, de asemenea, trebuie sa-ti privesti partenerul de petrecere in ochi.

In Viena nu sunt prea multe reguli de tinut minte. Totul este sa fii pur si simplu fermecator, ridici paharul, stabilesti contactul vizual si spui „Prost”. Poate ca te-ai plictisit deja de formularea „contact vizual”. Ideea este sa ii arati celuilalt ca iti pasa de prezenta lui acolo, ca esti atent la el si nu la vreun gadget destept. Asadar aceasta este regula de aur peste tot.

In Belgia este politicos sa te ridici in picioare atunci cand tii un toast cu prietenii. Flamanzii ridica chiar de doua ori paharul atunci cand vor sa dea noroc si abia apoi spun „Sante”. De obicei se da noroc cu gazda sau cu binefacatorul care a adus bautura.

In tara vecina Belgiei, Olanda, noroc se spune „Proost”. Iar de cele mai multe ori aceasta urare este insotita fireste de contactul vizual si de clinchetul paharelor care se ciocnesc. Acest ritual se face cu bere sau cu bauturi racoritoare. Cand beau vin, olandezii spun „Sante” sau nu spun nimic caci este suficient sa ridici pur si simplu paharul catre toti cei prezenti.

Ca si in Tarile de Jos, nemtii inchina diferit in functie de bautura pe care o beau. Daca este vorba despre bere spun „Prost“, daca e vorba despre vin „Zum Wohl”, ambele s-ar traduce insa „in sanatatea dumneavoastra”. Vei ciocni paharul doar cu cei la care poti ajunge, nu este nevoie sa faci cine stie ce escapade ca sa dai noroc cu toti cei prezenti la masa. Si aici trebuie sa te uiti la ceilalti pana in momentul in care lasi paharul inapoi pe masa.

La Paris nu vei da gres daca spui „a votre sante” sau pur si simplu „sante” sau „Tchin”, ridici apoi paharul si daca tii neaparat poti sa si ciocnesti. In Atena spui „Stinygiasou” si „Ya mas”. „Salute” daca te afli la Roma. In Oslo cuvantul potrivit la un toast este „Skol” insotit evident de… contactul vizual. In orasul vecin, la Stockholm pronuntia si scrierea este diferita – „Skal”. Ceea ce nu trebuie sa uiti este sa nu bei niciodata inainte de a spune urarea. In caz contrar vei fi catalogat drept nepoliticos.

In Lisabona daca vrei sa fii considerat unul de-al lor, fa ceea ce fac si ei, adica spune „saude” sau „Tchin tchin”. Aceasta ultima urare pare a semana un pic cu clinchetul paharelor care se ciocnesc. In Spania urarea seamana, oarecum – „salud”.

Ultima dar nu si cea de pe urma, Elvetia are feluri diferite de a toasta. In parte germana a tarii spui „Prost”, in partea franceza spui „sante” iar in partea italiana „salute”. Te uiti in ochii celorlati si ciocnesti paharul doar cu cei la care poti ajunge. Deja suna cunoscut nu?
Lista ramane deschisa! „Noroc!”

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

7 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!