granada
Foto: Gesang Photography
Europa

Ce sa vizitezi in Granada pe parcursul unui city-break

Pentru majoritatea turistilor care vin in sudica regiune spaniola Andaluzia, Granada se afla pe drumul catre Sevilla cea plina de forfota sau catre misterioasa Cordoba. Unele orase reprezinta doar o oprire rapida inclusa in marele plan al calatoriei si chiar daca Granada poate cadea si ea, la randul ei, in aceasta categorie, destinatiile si atractiile sale turistice nu pot fi trecute cu vederea.

Incepe vizita din Granada cu impunatorul palat Alhambra

alhambra granada
Foto: Sabino Parente

O poveste dulce amaruie despre ultimul imperiu maur ramas in picioare, din Spania, Alhambra spune multe despre caracterul Granadei; ultimul oras din Spania care a ramas sub control arab, dupa aproape 800 de ani de domnie. Ai putea crede ca o astfel de atractie turistica este greu de ratat, dar multi trec peste ea, intrucat nu acorda cele 2-4 ore de care au nevoie pentru a vedea acest oras inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO si omit sa-si cumpere bilete din timp.

alhambra granada
Foto: Canva Photos

Cel mai usor mijloc (care nu necesita sa te asezi la coada la 7 dimineata) este sa-ti procuri biletele online de la ServiCaixa, cu cel putin o zi inainte. Acestea costa in jur de 15 euro (exista reduceri pentru studenti si pensionari) si le poti lua pentru una dintre cele doua sesiuni de vizitare, fie de la 8.30 la 14.00, fie de la 14.00 la 18.00.

Nu uita sa-ti faci timp sa vizitezi si Palatele Nasrid, incluse in biletul pentru Alhambra. Turul impresionantelor constructii dureaza in jur de 30 de minute si e bine sa il planifici spre sfarsitul vizitei, dar ai grija sa nu intarzii. Nu este cazul pentru multe lucruri din Granada, dar aici chiar trebuie sa fii punctual.

Patrunde in tainele stiintei in Muzeul Parcului Stiintific

science park granada
Foto: wikidata.org

Nu intotdeauna muzeele sunt pe primul plan atunci cand vizitezi un oras, mai ales cand vine vorba despre Granada. Dar Muzeul Parcului Stiintific (Parque de las Ciencias) este unul dintre cele mai interactive, distractive si informative muzee din lume. Dupa o calatorie cu autobuzul din centrul orasului, care dureaza 15-20 de minute, poti ajunge intr-un loc in care ai o zi intreaga la dispozitie pentru a admira Casa fluturilor tropicali, pentru a vizita Planetariul, pentru a vedea Granada de sus, din Turnul de observatie sau pentru a patrunde in lumea pasarilor, asistand la demonstratiile pasarilor de prada.

Acest muzeu stiintific este in egala masura si parc, oferindu-ti sansa de a te pierde usor in el, dar cele doua expozitii care nu trebuie ratate sunt “Calatorie in interiorul corpului uman” si “Universuri infinite”. Ultima dintre cele doua se concentreaza pe arta, viata si filozofia artistului olandez M.C. Escher, care a fost inspirat de Alhambra, cu ocazia vizitelor pe care le-a facut in acest oras in anii 1922 si 1936.

Intrarea costa 6 euro si iti ofera acces la toate expozitiile, cu exceptia Planetariului, pentru care trebuie sa platesti 2,50 euro.

Bisericile din Granada

Granada este un oras impanzit de biserici – aici exista practic cate trei la fiecare colt de strada. Este foarte interesanta reactia catolica la sfarsitul a opt secole de dominatie araba. Adevarata demonstratie de credinta, merita sa vezi Catedrala din Granada, cu interioarele sale elegante, in schimbul a 3 euro, taxa de intrare.

catedrala granada
Superba Catedrala din Granada / Foto: SL_Photography

Exteriorul pictat al Bisericii Santo Domingo merita si el vazut, locatia avand o poveste incantatoare. Prea saraci pentru a-si permite gravuri mari sau sculpturi, calugarii de la Santo Domingo au decis sa apeleze la picturi detaliate, pentru a recrea iluzia unei constructii foarte elaborate.

In ciuda profundului caracter religios, majoritatea oamenilor din Granada nu participa la slujbe in mod regulat, astfel incat in timpul zilei nu prea vezi miscare in lacasurile sfinte, cu exceptia momentelor cand se oficiaza ceremonii religioase si majoritatea bisericilor sunt deschise. Asa ca, nu te lasa amagit de faptul ca intrarea este libera si verifica programul, pentru a nu avea surpriza sa te trezesti asteptand afara.

la cartuja
Manastirea La Cartuja / Foto: Rudolf Ernst

Nicio prezentare a bisericilor din Granada nu este completa, fara mentionarea Manastirii La Cartuja. Da, din punct de vedere tehnic nu este o biserica, dar detaliile arhitecturale, statuetele si gravurile din interiorul sau, sunt pur si simplu uluitoare. Asa ca merita din plin sa mergi 20 de minute cu autobuzul pentru a o vedea. Intrarea costa 5 euro si singurul lucru pe care il vei regreta aici este acela ca nu ai voie sa faci poze.

Unde sa mananci in Granada

Descoperirea Granadei este o experienta minunata, dar care iti absoarbe multe calorii. La urma-urmei, de ce sa nu te bucuri de cat mai multe din lucrurile pe care ti le ofera Spania, intorcandu-te acasa cu un kilogram sau doua in plus? Unul dintre locurile favorite pentru a lua masa, preferat de multi dintre cei care vin aici, s-ar putea sa te induca in eroare daca e sa te iei dupa aspect.

La Cueva
Foto: sluurpy.co.uk

Ambele restaurante La Cueva din centrul Granadei arata ca niste locatii scumpe, adevarate capcane pentru turisti si probabil vei avea senzatia ca vei fi total dezamagit de ceea ce ti se ofera. Dar, dupa o zi lunga de vizitare a obiectivelor turistice, incearca una dintre aceste doua locatii si vei avea surpriza sa descoperi mancarea si bautura autentice, de o foarte buna calitate si la preturi foarte rezonabile. Daca iti place carnea, vino aici in jurul orei 15, pentru a savura plato aapujarreno – ce iti ofera suficiente proteine care sa-ti ajunga pentru inca o domnie a maurilor sau pentru a incerca o varietate de vinuri, salate si supe fara carne.

Ca tot veni vorba despre mancare, iubitorii berii vor fi incantati de faptul ca barurile din Granada servesc la fiecare bautura si cate un platou cu tapas, gustarile traditionale spaniole. La Rojo Bar, berea si aperitivele sunt senzationale, iar atmosfera localului este atinsa de o nota de modern. Monasterio Chill Out, aflat la etajul cinci al unui hotel, iti ofera privelisti minunate ale Manastirii San Jeronimo, iar pentru fructe de mare si bere, indreapta-ti pasii spre Bar La Blanca Paloma.

Fa o calatorie in Albaicin

Albaicin
Albaicin / Foto: Soyazur

Daca nu ai stomacul prea plin, mergi in fostul oras maur Albaicin, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Drumul spre Albaicin dureaza cateva ore si este plin de urcusuri si coborasuri, asa ca poti face un popas la Abaco, pentru a-ti reincarca bateriile cu o cafea.

Ca si Alhambra, Albaicin nu este doar o locatie unica, ci mai degraba o intreaga zona. Iti va lua ceva vreme sa cobori scarile abrupte care te vor purta spre majoritatea zonelor rezidentiale. Privelistile asupra Granadei sunt spectaculoase, iar muzeele din pestera, Museo Cuevas del Sacromonte, iti ofera sansa de a patrunde in viata tiganilor din zona si de a cunoaste arta lor unica.

Cel mai bine este sa ai la tine o harta, pentru ca te poti pierde usor si porneste la drum dimineata devreme, pentru a avea timp sa descoperi bisericile Sf. Nicolae si San Salvador. Daca nu te simti in stare sa parcurgi traseul pe jos, poti aranja un tur pe una dintre bicicletele speciale electrice, Segway, care incepe din  Plaza Nueva.

Viziteaza Granada in mod inteligent cu Cardul Granada

Atunci cand iti petreci timpul in Granada si ai la dispozitie mai mult de doua zile pentru a o vizita, vei putea sa-ti minimizezi costurile in mod eficient, procurandu-ti un Card Granada. Platind 25 de euro pentru 3 zile sau 30 euro pentru 5 (sau diverse alte variante), Cardul Granada (Bono Turistico Granada) iti ofera acces la majoritatea atractiilor turistice mentionate anterior, inclusiv in Alhambra. In plus, cardul iti ofera 5 (sau 9) calatorii gratuite cu autobuzul local, acces prioritar la obiectivele turistice si 30% reducere la anumite tururi cu ghid.

Te poti opri la biroul de informatii Turismo Ciudad de Granada, pentru a face rost de un astfel de card si pentru a sta de vorba cu cei de acolo, niste persoane extrem de amuzante, care iti vor spune tot ce vrei sa stii despre Granada. Ei sunt o adevarata enciclopedie ambulanta, la fel cum sunt si paginile lor de Facebook si Twitter.

Acum ca stii o gramada de lucruri despre frumoasa Granada, s-ar putea sa te trezesti int-o zi ratacind prin vechiul cartier evreiesc Realejo. Sau de ce nu, creandu-ti propriile gustari tapas, dupa un popas la Mercado de San Augustin, in ideea ca stai mai mult de 4 zile.

Citeste si: Juzcar, satul albastru din Andaluzia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!