Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale in Irlanda

Daca vrei sa te muti in Irlanda, ti-ar prinde bine sa intelegi, sau, cel putin sa afli despre doua aspecte in special: obiceiuri si superstitii.

Obiceiuri sociale irlandeze

Atunci cand saluta pe cineva, irlandezii folosesc expresii generale, precum “Buna”, “Salut” sau “Ce mai faci?” Nu putine vor fi situatiile in care ii vei auzi pe oameni salutandu-se cu “Dia dhuit”, ceea ce inseamna “Domnul sa fie cu tine”. Atunci cand vorbesti cu cineva, priveste-l in ochi, asta iti va castiga increderea celuilalt. Daca esti invitat intr-o casa irlandeza, asigura-te ca iti faci aparitia la timp. Irlandezii se mandresc deseori cu simtul umorului si isi tachineaza prietenii, asa ca, daca esti tachinat, nu o lua prea in serios.

In ceea ce priveste obiceiurile din lumea afacerilor, e bine sa dai mana cu toti cei care participa la o sedinta, atat la inceput, cat si la terminarea acesteia. Multi oameni de afaceri nu au carti de vizita, asa ca, daca ii vei da cuiva cartea ta de vizita si nu vei primi niciuna inapoi, nu te simti jignit. In general, afacerile sunt facute in locuri obisnuite, cum ar fi restaurante si pub-uri. La fel, obiceiul este sa participi foarte mult la discutii, pentru ca se presupune ca toti trebuie sa fie foarte implicati. Cultura afacerii irlandeze este cunoscuta ca a fi mult mai relaxata decat cea din multe alte locuri din Europa.

Superstitii in Irlanda

Multi dintre noi suntem familiarizati cu astfel de clisee precum: “norocul irlandezului”, “galeata cu aur” sau “trifoi cu patru foi”, dar nu toti cunoastem informatii practice pentru mutarea in Irlanda. Iata cateva exemple interesante: aruncarea de monede de pe lateralul unui vas aduce furtuna iar apa in care se spala picioarele nu se arunca niciodata noaptea. In timpul unei furtuni cu fulgere, asigura-te ca ai acoperit sau ca ai intors cu spatele toate oglinzile din casa. Atunci cand cineva cumpara o masina, ar trebui sa ii dai bani.

In Irlanda, nu desconsidera atotputernicul cartof. Daca ai amigdalita, ar trebui sa tii lipit de gat un ciorap plin cu cartofi fierbinti ca sa te faci bine. Pentru vindecarea unui neg, freaca-l cu un cartof proaspat taiat si apoi ingroapa cartoful in gradina.

Cat despre tema ghinion, irlandezii au numeroase traditii, de exemplu, se feresc sa-si puna pantofii pe masa sau pe scaun, sa aduca liliac in casa, sa isi taie unghiile duminica sau sa daruiasca un cutit. Daca te hotorasti sa te muti intr-o casa irlandeza, nu uita ca se considera a aduce ghinion sa construiesti o extensie pe partea din spate a casei.

Citeste si: Obiceiuri sociale in Finlanda

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Treaba cu tachinatul am experimentat-o first hand. Daca nu m-am dus eu in Irlanda, au venit irlandezii la mine. 😉 Am fost destul de apropiati in acel semestru si chiar am remarcat anumite diferente.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!