glasgow
Parcul Kelvingrove și Universitatea gotică din Glasgow / Foto: treasuregalore
Europa

Ce sa faci si ce sa vizitezi in Glasgow

Nu in fiecare zi iti este dat sa intalnesti un star de la Hollywood in gara centrala din Glasgow. Dar ai mari sanse ca din cand in cand sa dai nas in nas cu Brad Pitt si intreaga lui familie pe una din stradutele celui mai mare oras al Scotiei. In lumea filmului, Glasgow a fost folosit ca scena de desfasurare a blockbuster-ului World War Z, un film in care Brad aflat la volanul Volvo-ului sau incearca sa faca fata si sa salveze lumea de zombi. Sa vedem in continuare ce sa faci si ce sa vizitezi in Glasgow.

Glasgow, adica Scotia

Glasgow a fost re-branduit ca Oras al Culturii in 1990 si orice turist este surprins sa il descopere mai mult ca un modern oras european, precum Madrid sau Lisabona, decat ca pe locul in care salasluiesc niste zombi. Aerul de aici iti inspira liniste, un calm care iti spune ca lucrurile se petrec cand trebuie si asa cum trebuie.

The Grand Hotel

The Grand Hotel
Foto: Glasgow Times

Dar unde sunt focul si spaima pentru care Glasgow este faimos? The Grand Hotel este unul dintre acele locuri in care chiar si peretii spun povesti despre oras.

Hotelul a fost terminat in anul 1883 si era construit in stilul hotelurilor de gara din perioada Reginei Anne. In timp insa, a fost lasat in paragina si abia de curand o investitie de 20 de milioane de lire a reusit sa-i redea frumusetea si grandoarea pierdute.

Fotografiile mari de pe pereti amintesc de faptul ca industria este cea pe care s-a fondat orasul: o fereastra catre o alta lume in care gaseai la tot pasul barbati sprijinindu-se de traverse de cale ferata, ingineri robotind prin fabrici si cladiri industriale pline de praf de metal.

Peretii inalti, holurile largi si impresionanta scara de marmura ale acestui hotel in stil Victorian dau turistilor senzatia de decadenta. Camerele sunt suficient de mari incat sa te poti caza cu intreaga familie. Vei aprecia cu siguranta micul-dejun imbelsugat si te vei bucura de cafeaua de  dimineata pe terasa deschisa catre strada.

Muzeul Riverside

riverside museum
Muzeul Riverside, o minune arhitectonica / Foto: minube.net

Daca ai intrebari despre trecutul orasului, raspunsurile le vei gasi la muzeul Riverside, construit in stilul muzeului Guggenheim din Bilbao si deschis pe locul vechilor docuri. Daca industria grea din Glasgow s-a prabusit in anii 70 ai secolului trecut, acest muzeu reprezinta dovada noului inceput de atunci. Otelariile si santierele navale au fost inlocuite de galerii de arta si sali de concerte. Orasul a renascut din cenusa santierelor de altadata. Insusi actualul primar este cel care la deschiderea oficiala a muzeului a spart o sticla de sampanie intocmai cum se facea candva la lansarea la apa a unui vapor.

In trecutul nu foarte indepartat, Glasgow depindea in foarte mare masura de industrie, asa incat la momentul in care lumea a intrat intr-o alta era, orasul a avut nevoie de o cu totul alta identitate. Aceasta identiatate s-a nascut din stralucirea peretilor de metal ai muzeului, prima mare cladire de o asemenea importanta realizata de catre arhitectul Zaha Hadid in Marea Britanie

Constructia este de inalta clasa si rafinament, incepand cu interiorul realizat in verde fistic pana la usile dintr-o bucata care unesc pardoseala cu tavanul. Glasgow a investit 74 de milioane de lire in acest edificiu cu un singur scop – pentru a putea spune noi suntem orasul Culturii.

Centrul Stiintific

armadillo
Armadillo, o alta constructie arhitectonica de exceptie / Foto: moonmonster

Muzeul Riverside nu este singurul element emblematic arhitectural. „Armadillo” apartinand lui Norman Foster aduce un omagiu unei opere celebre iar Centrul Stiintific din Glasgow este o scoica din titan cu o inima precisa si interactiva. Iti poti petrece o buna parte din zi bucurandu-te de senzatiile 3D oferite de singurul cinematograf IMAX din Scotia iar apoi poti sa admiri orasul din autobuzul supraetajat care inconjoara orasul la fiecare 15 minute.

Ashton Lane

Ashton Lane
Ashton Lane / Foto: Wikipedia

Daca ai facut “imprudenta” de a-ti lua cu tine copilul in vacanta dar vrei totusi sa gusti din viata de noapte a orasului, vei gasi la hotel servicii de baby-sitting. Ashton Lane reprezinta tinta ta pentru o astfel de experienta nocturna. Situat undeva in partea de vest a orasului, pe una dintre strazile pline de baruri, acest loc seamana foarte tare cu zona Temple Bar din Dublin, la fel de colorat si de animat.

Intr-un astfel de loc poti manca si bea deopotriva alaturi de localnici si de turisti. Poti alege insa si un alt tip de local, Ubiquitous Chip – o cafenea in care o fata cu o chitara va poposi din cand in cand la microfon pentru a canta transpusa cantece mai mult sau mai putin traditionale, mai mult sau mai putin cunoscute. Nici nu ii poti cere prea mult caci asta e doar hobby-ul ei, meseria de baza fiind acea de chelnerita in aceeasi cafenea.

Ubiquitous Chip
Ubiquitous Chip / Foto: Pinterest

Imediat dupa colt se afla Oran Mor, o fosta biserica transformata nici mai mult nici mai putin decat intr-o vizuina in care se mananca si se bea bine, se asculta muzica unui clarinet insotit de o vioara si o chitara.

Muzica live poti sa asculti in mai toate barurile din oras dar si la colt de strada. Doar aici este locul in care a inceput insusi Alan McGee inainte de a fi membru Oasis. O alta cladire impresionanata de la docuri este Orasul Muzicii, o arena cu 12.000 de locuri ce se va inaugura in 2013.

In Glasgow vei in talni la orice pas baruri, rastaurante si cafenele. Indiferent la ce hotel vei sta, vei gasi prin apropiere o modalitate de a-ti ”pierde” timpul.

La Cafeneaua italiana de pe strada Albion mancarea este gustoasa, ieftina si servirea rapida. Chiar si cel mai simandicos client pleaca de aici cu burta plina.

Desi Glasgow este un oras aglomerat, ii lipseste totusi graba urbanismului britanic si daca nu ai sti unde se afla, aproape ai putea crede ca este un oras cu iz mediteranean, cu ceva mai putin soare insa. In compensatie insa, cladirile au fost gandite sa aiba ferestre cat mai mari pentru ca lumina sa intre din belsug.

Detaliile sunt cele care atrag atentia oricarui vizitator: cimentul negru folosit la pavarea trotoarelor este tot timpul extrem de curat, iar fumatorii au locuri special amenajate la fiecare colt de strada. Cat despre oameni, vei vedea in privirea lor cat sunt de prietenosi. Iti zambesc mereu si sunt gata oricand sa-ti de-a o mana de ajutor.

Nu iti va fi deloc greu sa-ti faci prieteni aici. Te vor intreba din ce tara esti, daca iti place orasul lor, iti vor da cateva sugestii despre locurile pe care trebuie sa le vezi si te vor ruga sa le povestesti cate ceva de la tine de acasa.

Galeria de arta si muzeul Kelvingrove

kelvington museum
Muzeul Kelvington / Foto: Leonid Andronov

Avand in spate o istorie de peste un secol, Kelvingrove a fost construit exact pentru ceea ce este astazi, cu o arhitectura de exceptie si multe incaperi in care se afla exponate interesante – mai mult de 22 galerii tematice si peste 8000 de obiecte gata sa-ti capteze atentia, de la pictura lui Dali, Christ of St. John of the Cross, la dinozaurii și alte animale preistorice.

Catedrala din Glasgow

catedrala glasgow
Catedrala din Glasgow / Foto: claudiodivizia

Majoritatea catedralelor medievale care exista pe teritoriul Marii Britanii se afla in prezent in ruine, prin urmare ar trebui sa profiti de faptul ca te afli in preajma uneia dintre marile catedrale de Ev Mediu conservate foarte bine. Una care dispune de o vasta si impresionanta colectie de vitralii si in care poti admira piese arhitectonice de exceptie, laolalta cu obiecte istorice si chiar fotografii rare.

Loch Lomond

Sunt multe de vazut in Glasgow asa ca ai cu ce sa-ti umpli timpul. Chiar si asa insa poti intr-una din zile sa inchiriezi o masina si sa tragi o fuga in suburbii, la tara – Loch Lomond poate fi una dintre aceste posibile destinatii.

ce sa vizitezi in Glasgow
Loch Lomond – cantecul naturii, in apropiere de Glasgow

Imediat ce vei iesi din oras, la doar o aruncatura de bat ti se va deschide in fata ochilor o priveliste mirifica. Muntele isi va etala frumusetea si te vei trezi brusc ca sofezi printre copaci, pe dealuri si printre lacuri. La destinatie vei ajunge cam intr-o ora si odata ce te-ai dat jos din masina poti inchiria un caiac cu care sa pedalezi pana la micuta insulita impadurita Inchcailloch, locuita pentru prima data in secolul opt.

Cat timp esti in Scotia nu trebuie sa uiti un amanunt esential – vremea este extrem de schimbatoare. Asa ca daca la un moment dat vezi soarele si e cald nu iti face iluzii ca asa va si ramane. De nicaieri pot aparea nori si poate incepe sa ploua cand te astepti mai putin. Cu atat mai nehotarata este vremea pe aceasta insula. Dar relaxeaza-te, localnicii s-au gandit si la asta, pana la urmatoarea raza de soare te poti bucura de priveliste prin geamul uneia dintre cafenele de pe plaja. Poti manca un sandwich sau poti bea un suc cald de mere.

Iar cand ploia se va opri, daca esti dornic de adrenalina si te tine sanatatea fa o baie in lac. Apa e rece dar buna. Cand vei ajunge acasa vei avea cu siguranta de ce sa iti aduci aminte.

Citeste si: Top 10 atractii turistice in Scotia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!