barcelona
Foto: rabbit75_cav
Europa Ghiduri turistice

Principalele zone turistice ale Barcelonei

Barcelona e un oras in care ai mii de lucruri de vizitat. Cu toate acestea, cele de mai jos sunt principalele zone turistice, pe care nimeni nu ar trebui sa le ocoleasca.

zone turistice ale Barcelonei
O saptamana nu-ti ajunge sa descoperi toate secretele Barcelonei

Ciutat Vella

Probabil cel mai turistic loc din Barcelona, orasul vechi sau ‘ciutat vella’ este un loc bogat in istorie, arhitectura si impanzit de stradute si alei, pe care poti rataci ore intregi. Alcatuit din Cartierul Gotic, Born, Raval si intinzandu-se pana la plajele din Barceloneta, orasul vechi formeaza un cerc in jurul faimoasei artere Las Ramblas si alcatuieste una dintre cele mai frumoase zone ale orasului Barcelona.

plaza catalunya
Placa Catalunya e inima orasului / Foto: JackF

In orasul vechi vei avea ocazia sa vezi incredibila catedrala a lui Gaudí, dar si alte biserici minunate, cladiri vechi si restaurante intime si elegante.

Ciutat Vella este inima Barcelonei. Este alcatuit din mai multe cartiere mici, ce au mostenit personalitatea unei lumi de mult apuse, legate unul de celalalt prin strazi inguste si serpuite. Studenti, turisti straini si artisti se aduna in aceasta zona, atrasi de sentimentul istoric si cosmopolit care razbate din barurile sale, salile de concerte si restaurantele elegante.

Incepe-ti turul din Plaça Catalunya si ia-o pe Les Rambles (sau Las Ramblas in limba spaniola), catre mare. In partea dreapta, se afla cartierul Raval, cu muzeele si galeriile sale de arta, dar si zona in care prostitutia e in floare, Barri Xines. In stanga, medievalul Barri Gòtic (Cartierul Gotic) este locul in care se afla Catedrala, linistita Plaça del Pi, galerii de arta si o multime de cafenele care servesc ciocolata calda delicioasa. Daca mergi si mai in stanga, traversand aglomerata Via Laietana, vei ajunge in Born Market, in cartierul La Ribera. Aici se afla gratioasa biserica Santa Maria del Mar si impresionantul Muzeu Picasso.

Gracia

Paseig de Gracia
Paseig de Gracia / Foto: Vladislav Zolotov

Dupa ce hoinaresti pe strazile din Gràcia si te bucuri de ambianta unica a acestei zone, devine evident faptul ca aici s-a aflat candva un oras de sine statator. Vei gasi urme ale arhitecturii moderne, dar pietele si locurile de petrecere a timpului liber sunt principala atractie.

L’Eixample / Placa Catalunia

Expansiunea orasului Barcelona din anul 1860, a creat o retea intinsa de strazi, care pornesc din Plaça Catalunya. In prezent, aceasta este o zona impanzita de hoteluri, magazine sau taverne ‘tapas’. Vizitatorii pot sa-si bucure ochii si cu structurile arhitecturale moderniste, adevarate opere de arta.

Atunci cand vechiul oras a devenit supra-populat, la mijlocul secolului 19, el s-a extins in interior, in nordul Plaça Catalunya. Strazile noii suburbii, numita L’Eixample (Extensia) au fost construite urmand un tipar de grila. Arhitecti catalani modernisti, adepti ai stilului Art Nouveau, au proiectat numeroase cladiri impresionante in zona care se intinde intre Passeig de Gràcia si Rambla Catalunya.

rambla barcelona
Foto: tupungato

Aici vei gasi extraordinara Sagrada Familia, aflata pe partea dreapta, cum vii din Orasul Vechi. Aceasta biserica controversata, neterminata din pricina mortii premature a arhitectului sau, Antoni Gaudí, in anul 1926, a devenit cel mai vizitat monument din oras. Pe masura ce orasul Barcelona s-a extins mai departe in nord, mai multe cartiere au fost construite.

Toate asezarile rurale au fost absorbite in interiorul granitelor orasului, aparand noi districte incantatoare, precum Gràcia, Les Corts, Sarrià si Hortà-Guinardò, sus pe coline. Cartierul muncitoresc Sants marcheaza granita de sud a orasului si are o retea excelenta de transport public, care face legatura cu centrul.

sagrada familia
Celebra Sagrada Familia, unul dintre simbolurile Barcelonei

Les Corts / Sans

Fanii fotbalului se vor indrepta catre Sans – gara principala – si de acolo vor merge in nord, spre cartierul Les Corts, doar pentru a vizita stadionul Camp Nou, al echipei FC Barcelona.  Cu putin noroc, poti gasi si bilete la un meci.

camp nou
Un stadion de legenda: Camp Nou

Montjuic

Expozitia Internationala din anul 1929 si Jocurile Olimpice din anul 1992 au facut cu siguranta din Montjuïc o locatie de exceptie. Cateva cladiri folosite candva pentru expozitii sunt acum muzee, zona olimpica este deschisa publicului, iar peste toate, domina un castel datand din secolul 18, de unde poti admira privelistea incantatoare a orasului.

Dealul Montjüic, din sud-vestul orasului, ofera multe atractii printre care Stadionul Olimpic si alte facilitati care au servit Jocurilor Olimpice din anul 1992, precum si impresionantul muzeu Fundació Miró. Cel mai bun mijloc de a ajunge pe deal este sa iei telegondola, din portul din vecinatate.

Alta zona verde importanta a orasului Barcelona, este dealul inalt de 549 metri, Tibidabo, aflat in partea de nord-vest, de unde poti admira panorama orasului, in varful caruia se afla parcul de distractii si unde gasesti si Torre de Comunicaciones de Collserola (Turnul de Comunicatii Collserola). Atat Montjüic cat si Tibidabo ofera si facilitati pentru practicarea sportului, precum tenis, jogging si calarie. Poti ajunge usor aici cu masina, desi poti lua si telegondola din Montjüic, ceea ce este o incantare mai ales pentru cei mici, daca esti insotit de intreaga familie. Din telegondola poti admira privelistea minunata a orasului.

montjuic
Pe dealul Montjuic poti urca si cu telefericul. Privelistea e fabuloasa.

Partea de nord-est a centrului orasului

Majoritatea turistilor isi vor organiza excursia nu mai departe de Parcul Güell, aflat in nord-estul Gràcia. Dincolo de parcul plin de culoare al lui Gaudí, se afla ansambluri rezidentiale de locuinte.

Partea de nord-vest a centrului orasului

In partea de nord se afla cateva cartiere in care este obligatoriu sa iei pulsul vietii de noapte cu tot ceea ce implica ea. Manastirea Pedralbes si alte cateva mici muzee sunt completate de parcul tematic din Tibidabo. Privelistea care ti se asterne in fata ochilor din incinta cafenelelor aflate pe dealurile din zona, este uluitoare.

Pedralbes
Gotica manastire Pedralbes

Portul Olimpic / Poble Nou

Aceasta zona a fost amenajata cu ocazia Jocurilor Olimpice din anul 1992, cand a fost echipata in asa fel incat sa se preteze sporturilor nautice si sa asigure si posibilitati de cazare pentru sportivi. Schimbarile au inclus prelungirea retelei de strazi din cartierul industrial Poble Nou, care din pacate a dus la cresterea cheltuielilor pentru locuitorii din aceasta zona.

Climatul bland mediteranean si apele linistite permit navigarea si surful in tot timpul anului, din Portul Olímpic. Micile ambarcatiuni (golondrinas) care pleaca din port te vor purta intr-un tur al orasului, la malul marii si pe linia de coasta din apropiere.

Plaja Barceloneta
Plaja Barceloneta / Foto: seregalsv

Cartierul pescaresc din Barceloneta iti ofera restaurante excelente, in care piesa de rezistenta a meniului este pestele. In ultra-modernul Maremagnum gasesti baruri aglomerate cu terase in aer liber, discoteci, magazine si cinematografe.  In timpul verii, in port sunt si baruri unde au loc reprezentatii muzicale in aer liber. La jumatate de ora inspre sud, frumoasele plaje din Sitges atrag numerosi turisti. Pentru mai multa liniste, mergi spre nord, catre unul dintre golfurile pustii din Costa Brava.

Poble Sec & Sant Antoni

Coborand de pe colina Montjuïc, vizitatorii vor trece prin Poble Sec si Sant Antoni, inainte de a ajunge in vechiul centru al orasului. Cu cat de apropii de el, cu atat vei intalni mai multe hoteluri, restaurante si baruri.

Sant Adrià de Besòs – El Fòrum

Construit si remodelat astfel incat sa gazduiasca Forumul Cultural din anul 2004, aceasta zona situata in nordul orasului a inflorit drept centru cultural. Arhitectura deosebita, proiectata de Jacques Herzog si Pierre de Meuron, precum si numeroasele evenimente care au loc in ultra-moderna locatie a Parc del Fòrum, atrag mii de turisti in fiecare an.

Parc Forum
Parc Forum, locul unde se desfasoara multe evenimente culturale

Oras infiintat de romani, Barcelona are o istorie culturala bogata. Este capitala Cataluniei si unul dintre cele mai aglomerate orase-port de la Marea Mediterana. Pe langa faptul ca este o putere economica, este si una dintre destinatiile turistice de top ale Europei, atragand iubitori ai sportului si ai artei deopotriva.

Citeste aici Ghidul complet Barcelona!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Barcelona e un oras in care ai mii de lucruri de vizitat. Cu toate acestea, urmatoarele sunt principalele atractii turistice, pe care nimeni nu ar trebui sa le ocoleasca. Citeste mai mult… […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!