Techno Tuk

Laptopul ideal pentru vacanta

Un laptop este cea mai versatila mostra de tehnologie cu care poti pleca in vacanta. In ciuda avantului luat de tabletele precum  iPad si Nook Color, acestea nu au flexibilitatea hard-ului sau capacitatea de stocare (sa nu mai vorbim despre puterea de calcul) pe care le au majoritatea laptop-urilor. Desi va veni si ziua cand acestea vor fi ajunse din urma de tablete, pentru moment, multe persoane cara dupa ele diferite tipuri de computere portabile, atunci cand pleaca in vacanta.  Probabil ca unii chiar sunt deja in proces de achizitionare a unui laptop…

Tu ce "scula" alegi pentru calatorie?

Multi se intreaba “care este cel mai bun laptop de calatorie” sau ce i-ar putea face fericiti in materie de computere portabile. Raspunsul depinde in mare masura de voi, cei care cititi aceste randuri, asa ca imaginati-va ca ati intrat deja in cabinetul unui terapeut digital care va ajuta sa va gasiti Nirvana in materie de laptop-uri.

Familiarizeaza-te cu categoriile

Laptop-ul de baza se gaseste in una dintre urmatoarele trei variante: netbook, PC, si Mac. Exista si alte tipuri, dar aceasta simplificare grosiera este in mare parte ceea ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona un echipament bun, adecvat vacantei.

  • Netbook – Ceea ce defineste aceasta categorie de laptop-uri este marimea. In mod obisnuit, ele au diagonala sub 25 centimetri (~10 inch) si o greutate mai mica decat 1 kilogram. Toate netbook-urile standard au instalat Windows sau Linux; cel mai apropiat laptop ca marime detinut de Apple este Macbook Air.
  • Laptop – Mai mare decat netbook-ul ca marime si diferit de varianta Apple, se face adesea referire la el ca fiind ceea ce se cheama un “notebook”.
  • Macbook – Laptop-urile Apple in varianta Macbook Pro si Macbook Air ruleaza unele variante ale sistemului de operare OS X.
    Mr. Jobs l-a facut atat de subtire incat aproape ca nu-l simti in bagaj: MacBook Air

Prin urmare, cum se pot defini aceste tipuri diferite de laptop-uri in termeni cat mai simpli si fara a intra prea mult in detalii?

Netbook-urile sunt ieftine, mici, iar bateriile lor au viata lunga, dar pot fi un inconvenient, atunci cand stai prea mult timp in fata unui ecran mic. Nici tastaturile nu sunt foarte ergonomice. Laptop-urile au ecrane mult mai confortabile si tastaturi, dar sunt de regula cu 20-40% mai mari si mai grele decat un netbook. La greutatea suplimentara contribuie si componentele incorporate pe care le-ai putea folosi, cum ar fi un DVD player sau un hard disk cu o capacitate mai mare, capabil sa stocheze mai multe imagini din vacanta. In final, Macbook-urile si sistemele lor de operare sunt construite sa functioneze impreuna. Acest lucru inseamna o siguranta sporita, dar la costuri mai mari.

Programele care ruleaza in Windows, Mac si Linux variaza si, in timp ce unele merg la toate tipurile de calculatoare portabile, altele nu au aceasta calitate. Aici poti afla ce aplicatii ruleaza pe diferite platforme (foloseste butonul “Search”, aflat in coltul din dreapta sus si selecteaza Windows, Mac sau ambele).

La ce folosesti cu adevarat un laptop?

Multi nu recunosc ca Facebook face parte integranta din viata lor si ca doar ocazional mai folosesc calculatorul si pentru altceva. Randurile de fata incearca sa te convinga de faptul ca un laptop performant poate face lucruri cu adevarat magice – iti permite sa rulezi Photoshop-ul cat se poate de elegant, sau sa deschizi 15 aplicatii in acelasi timp. Asta e cu adevarat un lucru bun, dar daca nu ai deschis niciodata in viata ta Photoshop-ul (si nici nu ai de gand) sau nu joci jocuri video cu o grafica mai speciala, atunci ar fi bine sa economisesti banii.

Cei care utilizeaza laptopul mai mult de 2-3 ore pe zi atunci cand se afla in vacanta, vor dori probabil sa evite afectiunile cauzate de statul prelungit la calculator, frecvent intalnite in cazul netbook-urilor si sa achizitioneze ceva mai mare. Gizmodo a alcatuit un clasament al celor mai bune notebook-uri in 2011, daca dorinta ta se indreapta in aceasta directie. Ca regula, nu cauta cel mai bun laptop in materie de performante – cauta cel mai bun laptop care sa-ti satisfaca nevoile si sa nu-ti dea nici o gaura prea mare in buget.

Cumpara-ti un laptop care sa se adapteze nevoilor tale de calatorie

Verifica mai multe surse pentru a descoperi adevarata durata de viata a bateriei

Lista cu durata de viata a bateriei, publicata de producatori pe website-uri si in manuale, cuprinde valori umflate cu 50-100% in cele mai multe cazuri. Lucrul asta nu e foarte corect, daca folosesti un monitor sau calatoresti in locuri in care temperatura este in mod constant de 21ºC. Durata de viata a bateriei se degradeaza in timp, iar dupa un an de folosire constanta, vei pierde 10-20% din capacitatea sa originala. Acestea fiind spuse, va trebui sa scazi din start un procent de 40% din durata de viata a bateriei indicata de producator si sa pui Google la treaba pentru a face comparatii, consultand site-uri cu reputatie in domeniu, cum ar fi PC World.

  • Daca folosesti aplicatia Battery Bar pentru Windows si iStat Pro pentru Mac (ambele gratuite) vei putea stii cat de sanatoasa e bateria laptop-ului tau, iar aici ai sapte modalitati de a imbunatati ceea ce ai.

Asta te va ajuta sa obtii o masurare corecta a duratei de viata a bateriei – al doilea lucru ca importanta, daca frecventa calatoriilor tale este mare. Daca vrei sa stii cu ce sa incepi, PC World a intocmit un top 10 al laptop-urilor ultraportabile.

Piesele de schimb si alte lucruri de luat in considerare in decizia ta personala

Macbook-urile sunt minunate (mai ales un Macbook Pro de 15 inch), dar e greu sa gasesti piese de schimb pentu produsele Apple. In afara de specificitatea hardware a acestora, mai trebuie luat in considerare si faptul ca ele sunt folosite intr-un procent de numai 10-15% in intreaga lume. Piesele de schimb sunt foarte scumpe, asa ca micile magazine cu componente pentru calculatoare nu fac stocuri de piese de schimb pentru Mac, cum ar fi hard disk-uri, pentru ca se pot strica. Aici gasesti doua modalitati de avertizare prin care esti atentionat ca hard-ul e pe cale sa se strice. Din acest punct de vedere, utilizatorii de PC sunt avantajati si trebuie sa tii cont de acest aspect daca pleci pentru perioade mai lungi de timp, iar un laptop stricat iti poate afecta afacerile sau starea de spirit.

Fiabilitatea este un alt aspect important. Studiile efectuate de SquareTrade au ajuns la concluzia ca o treime din laptop-uri se strica in primii 3 ani, iar netbook-urile sunt cu 20% mai putin sigure decat fratii lor mai mari. Intregul raport alcatuit de  SquareTravel, care include si marcile de top (disponibil pentru a fi descarcat in format PDF, aici) te poate ajuta sa iei o decizie fundamentala. Odata ce esti in posesia laptop-ului mult visat, ai grija sa il protejezi de efectele calatoriei.

Lista poate fi imbogatita si cu alte gadget-uri (tehnologia nu sta degeaba in acest domeniu): deja va trebui sa iei in considerare si tabletele.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!