Brasato al Chianti
Brasato al Chianti / Foto: toscanamia.blog
Retetele lumii

Retetele lumii: Brasato al Chianti (Italia)

Brasato al  Chianti (carne de vita inabusita in vin rosu) este o mancare toscana ideala pentru zilele reci si care merge de minune cu mamaliga sau gnocchi de cartofi. Carnea brasato (cuvantul italian pentru ‘inabusit’), se poate pregati si cu Barolo sau alt vin rosu italian.

Brasato al Chianti
Brasato al Chianti

Ingrediente pentru 4-6 portii:

  • ¼ cana ulei de masline
  • 900 grame carne de vita prajita
  • 2 cepe tocate
  • 2 morcovi curatati si tocati
  • 1 cana cu ciuperci taiate
  • 1-2 catei de usturoi pisati
  • 2 cani de vin Chianti
  • 1 cana si jumatate de zeama de pui sau apa
  • 2 crengute de cimbru proaspat
  • 1 crenguta de rozmarin proaspat
  • 2 lingurite de patrunjel proaspat tocat
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 1 frunza de dafin
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare Brasato al Chianti:

Incalziti uleiul intr-un vas mare la foc potrivit. Prajiti carnea pana devine maronie si puneti-o pe o farfurie. La foc mai mic, in acelasi ulei, faceti sote ceapa, morcovii, ciupercile si usturoiul, pana cand ceapa devine translucida si capata o culoare maronie.

Puneti din nou carnea in vas si adaugati restul de ingrediente. Fierbeti carnea, apoi micsorati focul, acoperiti si continuati sa o fierbeti timp de 2-3 ore. Adaugati apa atat cat este necesar pentru a inlocui lichidul care se evapora, astfel incat jumatate din carne sa fie acoperita.

Puneti carnea pe un tocator, acoperiti-o cu o folie de aluminiu si asteptati 10-15 minute. In timp ce carnea se aseaza, strecurati lichidul din vas. Indepartati crengutele de condimente si amestecati ingredientele intr-un mixer. Amestecati apoi legumele pasate cu lichidul strecurat si condimentati dupa gust.

Taiati carnea felii si puneti-o pe o farfurie. Ea se serveste ca fel principal, impreuna cu sosul pregatit.

Variatiuni pentru Brasato al Chianti:

brasato al barolo
Brasato al barolo / Foto: Manudri

Brasato al Barolo: Versiunea piemonteza a acestui preparat inlocuieste vinul Chianti cu Barolo. La nevoie poate fi folosit un vin Sangiovese sau orice alt vin rosu  nu foarte tare.

Daca iti place mai mult, poti marina carnea cu ceva timp inainte, pentru mai multa aroma. Amesteca toate ingredientele intr-un vas si congeleaza-le timp de 8-24 ore. Frige apoi carnea, dupa ce ai uscat-o. Nu face legumele sote! Odata fripta carnea, pune pur si simplu restul ingredientelor in vas, simplificand astfel reteta.

Daca iti place un sos mai usor, poti strecura si indeparta legumele. Apoi incearca sa scazi sosul la jumatate, prin fierbere, sau ingroasa-l usor cu amidon din porumb.

Citeste si: Retetele lumii – Bigos (Polonia)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!