Ce nationalitate are un copil nascut in avion?
Foto: kaspars7
Ponturi Tuk

Ce cetatenie are un copil nascut in avion?

Chiar si planurile stabilite in amanunt pot da gres. Recent, o femeie din Filipine a luat avionul pentru a-si vizita sora din Boston, presupunand ca nu va fi nicio problema cu nasterea copilului pe care il purta in pantece si ca acest lucru se va intampla dupa aterizare. Din pacate, copilul a decis ca nu mai poate astepta pana ce avionul aterizeaza. La patru ore distanta de San Francisco (inca in apele internationale), micul ghemotoc a aparut pe lume in fata tuturor pasagerilor din avion si a unui echipaj antrenat in nasterea copiilor… Ce se poate spune mai mult decat… sa fie sanatos!?

Desi intamplarea in sine este o stire, adevarata drama incepe atunci cand te gandesti ce nationalitate are copilul. In mod traditional, nationalitatea este cea a tarii de origine a mamei, in cazul in care copilul este nascut deasupra oceanului, dar se pare ca mama filipineza in cauza se lupta din rasputeri pentru a obtine pentru copilul ei cetatenia americana.

In anul 2006, un alt copil s-a nascut intr-un avion care zbura din Guadalajara, Mexic cu destinatia Chicago. Nou nascutul a aparut pe lume numai cu o ora inainte de aterizarea pe Aeroportul International O’Hare din Chicago si, desi era clar pe teritoriul american, oficialii au spus ca mama de origine mexicana trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru ca micutul sa fie considerat cetatean al SUA.

Cu toate capcanele din zilele noastre legate de imigratie, este evident faptul ca nu e usor sa obtii cetatenia americana pentru un copil nascut in aer. Un sfat pentru mame – data viitoare rezervati-va zborul catre SUA cu mai mult de 8 zile inainte de venirea pe lume a copilului.

Aproape fiecare tara din lume are proceduri si recomandari legate de nasterea in avion, pe timpul zborului. Natiunile Unite considera ca daca un copil se naste in avion, el “apartine” tarii de care apartine aeronava respectiva. Unele state indica orasul de destinatie al aeronavei ca fiind locul de nastere al copilului si, automat, cetatenia acestuia va fi cea a tarii respective. Desigur, cetatenia si locul de nastere sunt doua lucruri diferite, prima fiind o notiune mult mai complexa decat un nume trecut pe un certificat de nastere.

Ca sa fim insa bine intelesi, iata cum suna Articolul 3 din Legea 361, din 13 decembrie 2005, pentru aderarea României la Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie, adoptată la New York la 30 august 1961:

In scopul determinarii obligatiilor statelor contractante in cadrul prezentei convenţii, naşterea la bordul unei nave sau al unui avion va fi prezumată ca avand loc pe teritoriul statului sub al cărui pavilion navighează nava sau pe teritoriul statului în care este inregistrat avionul, dupa caz.

Cam discutabil, nu-i asa? Poate de aceea, unele companii aeriene, precum British Airways, interzic calatoria gravidelor aflate in ultima luna a sarcinii. De aceea, inainte de calatorie, acestea ar fi bine sa verifice regulile liniei aeriene la bordul careia urmeaza sa se imbarce, pentru a nu avea surprize neplacute. Si totusi, surprizele pot sa apara si la… 7 luni.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!