stelvio pass
Trecatoarea Stelvio / Foto: Canva Photos
In masina

Top 5 autostrazi spectaculoase

Ce senzatii mai tari vrei decat ca vantul sa-ti fluture parul, sa vezi lumea de sus si sa ai deasupra ta numai cerul albastru? Experienta absoluta intr-ale sofatului implica un scenariu fascinant, vreme buna si ceva spatiu… unde sa poti merge cu masina. Asa ca arunca o privire aupra celor mai spectaculoase 5 autostrazi din lume.

Autostrada Pan-American, intre Trujillo si Lima, Peru

pan american
Foto: Canva Photos

Aceasta este cea mai mare, despre ea spunandu-se ca este si cea mai lunga ruta din lume, cu o lungime de aproximativ 48.000 kilometri, in topul de fata fiind inclusa doar o portiune din ea. Pan-American este un complex de drumuri care face legatura intre Alaska si Chile, ceea ce inseamna ca poti strabate intregul continent cu masina. Sectorul de drum din Peru ofera cate ceva pentru toata lumea, asa cum se intinde el de-a lungul coastei, de la impresionantul oras din punct de vedere arhitectural, Trujillo, pana in capitala peruana, Lima.

Ai ocazia sa vezi niste privelisti de vis, peisaje urbane, zone intinse pe care abia le poti cuprinde cu ochii si valuri care se sparg de tarm. Ceilalti participanti la trafic sunt cel mai adesea prietenosi si intra in vorba cu tine. Multe dintre drumuri sunt o incantare pentru sofat, dar trebuie sa ai grija la animalele (si ocazional la copiii) care hoinaresc pe ele.

Fa o calatorie din Trujillo pana in pre-columbianul oras Chan Chan, capitala Imperiului Chimu si locatie inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. In afara de peisajele desertice fantastice, exista multe animale pe care le poti vedea de-a lungul coastei, printre care lei de mare si pelicani.

Sfat: Daca platesti vreo taxa pe autostrada, pastreaza bonul, intrucat e posibil ca acesta sa-ti fie cerut la alt punct de trecere si te poate scuti de a mai scoate niste bani din buzunar.

Garden Route, Africa de Sud

Garden Route
Garden Route / Foto: Canva Photos

Trage aer proaspat in piept in mijlocul acestui peisaj incantator, pe masura ce parcurgi vestita Garden Route, aflata in Capul de Vest, in Africa de Sud. Pauzele in salbaticie sunt obligatorii, cum la fel este si savurarea unor mancaruri delicioase de-a lungul drumului. In rezervatiile salbatice din Parcul National Garden Route poti petrece o dimineata intr-un Jeep, admirand girafele si leii. Iar la numai o aruncatura de bat, in oceanul albastru, poti vedea, daca e sezonul lor, balene.

Fa un popas in Hermanus, capitala mondiala a balenelor, iar din luna iunie pana in noiembrie, ai sansa sa vezi viata subacvatica la ea acasa. Daca te numeri printre cei dornici de libertate, poti inchiria un Harley Davidson si te poti crede in Easy Ride. Tine cont insa ca statiile de benzina sunt greu de gasit in zona, asa ca fa plinul cand ai ocazia.

Sfat: Pune pe lista si o excursie in Capul de Est, o locatie mai putin cunoscuta decat Western Cape, plina de peisaje absolut incantatoare.

Great Ocean Road, Australia

Great Ocean Road
Great Ocean Road / Foto: Canva Photos

Daca ai vreodata ocazia, nu ezita sa strabati acest drum de coasta magnific din Australia, de unde poti admira privelistea oceanului, de la Geelong pana in Portland, in Victoria. Nu vei regreta. Oricine a trecut macar o data pe aici cu masina, are numai cuvinte de lauda la adresa lui. Vei trece pe langa plaje minunate cu valuri tocmai bune pentru practicarea surfului. Sunt insa si varfuri stancoase la care te ia ameteala numai daca te uiti.

Nu rata stancile “Cei 12 apostoli”, care se inalta semete in mijlocul oceanului. Tot aici poti admira si balene si alte exemplare salbatice. De-a lungul drumului, poti vedea canguri, ursuleti koala, foci si chiar viermi stralucitori. Da-te jos din masina si petrece o dimineata facand canoe impreuna cu mamiferele acvatice din specia Platypus, iar asta va fi o experienta pe care cu siguranta n-o vei uita. In zona se cultiva si vita de vie, asa ca ai sansa si unei degustari de vin pe loc, sau daca nu, cumpara o sticla pe care s-o savurezi odata cu venirea noptii. La toate acestea se adauga si ospitalitatea legendara a australienilor, ori de cate ori te opresti pentru a lua pranzul sau pentru a bea o cafea.

Sfat: Inchiriaza o masina decapotabila, pentru a simti din plin briza oceanului.

Trecatoarea Stelvio, Italia

stelvio
Trecatoarea Stelvio / Foto: Canva Photos

Daca iti plac serpentinele si trecatorile montane, te vei indragosti de acest drum. Autostrada Stelvio din Italia, construita pe timpul imperiului Austro-Ungar, are reputatia de a fi cea de-a doua autostrada ca inaltime din Alpi. In plus, ca are 60 de curbe tip ac de par, pe care iti va sta cu adevarat inima. Drumurile sunt inguste si de multe ori nu vezi ce vine din sensul opus, ceea ce creste si mai mult adrenalina.

Culmile muntilor se intind de-o parte si de alta a drumului, oferind privelistea varfurilor acoperite de zapada. Peisajul e cu adevarat mirific. Iar din varf, la numai o aruncatura de bat se afla granita elvetiana, asa ca daca vrei sa faci o pauza printre munti, poti cobori in statiunea de schi, Davos.

Stelvio are 48 curbe ac de par in partea de nord si 12 la coborarea in Bormio, asa ca ruta nu e recomandata soferilor incepatori sau celor care au frica de inaltime. Aceasta coborare este adesea inclusa in Giro d’Italia, versiunea italiana a Turului Frantei, asa ca poate locurile ti se vor parea cunoscute de la televizor.

Sfat: Sa ai la tine niste franci elvetieni si niste euro, ca sa faci din aceasta excursie o experienta frontaliera.

Tunelul Chesapeake Bay Bridge, SUA

Chesapeake Bay Bridge
Chesapeake Bay Bridge / Foto: Canva Photos

Simti cum te cuprinde teama, dar continui sa sofezi. Acest drum lung de 37 kilometri, se afla la o inaltime de 9 metri deasupra valurilor din frumosul GolfChesapeake, care leaga Virginia de coasta estica si unde turistii se strang pentru a admira viata salbatica si plajele care se intind cat vezi cu ochii. Autostrada se inalta deasupra valurilor, apoi se scufunda in tunele lungi si, in timp ce limita de viteza afisata este de 80 km/h, traficul se desfasoara de multe ori cu peste 110 km/h, asa ca incepatorii ar fi bine sa stea deoparte.

Privelistea este fantastica (pentru pasageri) si exista chiar si un loc de popas unde te poti opri pentru a manca, pentru a pescui (adu-ti undita) sau pentru a cumpara o vedera cu podul. La inaugurarea sa, in anul 1964, a fost numita una dintre cele sapte minuni ingineresti ale lumii, iar provocarea oferita de aceasta autostrada face ca politia sa fie de multe ori chemata sa-i linisteasca pe soferii mai slabi de inger. Insa cei carora le place adrenalina vor lua totul ca pe o recompensa.

Sfat: Daca te reintorci aici in decurs de 24 de ore, pastreaza tichetul si primesti discount la a doua calatorie.

Citeste si: Cele mai frumoase drumuri cu mașina pe care le poți face în Germania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!