copenhaga nyhavn
Europa

Aproape totul despre Copenhaga

Situata pe coasta de est a Danemarcei, Copenhaga este capitala tarii inca de acum 600 de ani, fiind si cel mai mare oras din Scandinavia, cu o populatie de 1,7 milioane locuitori. Este locul unde exista cea mai veche monarhie din lume (Regele Erik al VII-lea si-a stabilit aici resedinta in anul 1417), actuala regina Margrethe II locuind in prezent in Palatul Amalienbourg.

copenhaga
Copenhaga, o adevarata bijuterie a Nordului

Intr-o tara bogata in istorie, castele grandioase si locuri pline de verdeata, Copenhaga este un oras fermecator, cu cladiri datand din secolele 17 si 18, parcuri si gradini, locuri de plimbare pe malul apei si strazi datand de sute de ani, facute parca pentru plimbat si mers cu bicicleta. In timpul verii, cand zilele sunt lungi si calde, cafenelele in aer liber si iesirile in magicele Gradini Tivoli sunt principala atractie.

Copenhaga a comemorat recent 200 de ani de la nasterea lui Hans Christian Andersen, legendarul autor al unor basme precum “Mica sirena” sau “Printesa si bobul de mazare”.

La orice ora, orientarea in Copenhaga e la indemana oricui; orasul este alcatuit dintr-o retea de strazi pietonale, marginita de Gara Norreport, Piata Primariei si Gara Centrala. Stroget, vestita zona pietonala (cea mai lunga din lume – 3,2 km), este un amalgam de cinci strazi – Fredeksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amargertorv si Ostergarde – care se afla practic in centrul orasului, intre Radhuspladesn si Kongens Nytorv. Pistolstraede este ticsita de galerii de arta, restaurante si magazine; Fiolstraede este vestita pentru belsugul de antichitati de aici, iar Nyhavn este locul unde se afla unele dintre cele mai scumpe restaurante.

copenhaga
Stroget e cea mai lunga artera pietonala din lume

Copenhaga este un oras scump, dar cu toate astea vizitarea lui merita din plin efortul. O modalitate de a economisi bani este aceea de a face rost de un cOPENhagen CARD, care ofera acces liber nelimitat cu autobuzul si trenul, in zona metropolitana, pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 3 zile, precum si acces la mai mult de 60 de obiective turistice si muzee. Pana la doi copii cu varsta pana in 10 ani au si ei acces gratuit cu fiecare card de adult.

Ce sa faci si ce sa vezi in Copenhaga

Cel mai mare muzeu din Danemarca este Muzeul Regal al Artelor Frumoase, unde sunt expuse lucrari din secolul 13 pana in zilele noastre. Vei putea vedea tablouri ale lui Rubens, Rembrandt, Hals si Kobke. Arta franceza din secolul 20 include 20 de opere ale lui Matisse. In Sala Tipografiei Regale, vei avea sansa sa vezi peste 300.000 de desene, tiparituri si litografii apartinand celor mai importanti artisti ai lumii.

De la inaugurarea lor in anul 1843, Gradinile Tivoli, care se intind pe o suprafata de aproape 81.000 metri patrati, i-au lasat cu gura cascata pe vizitatori. Te vor fascina cu siguranta cele peste 400.000 de flori si luminile, aproape la fel de multe, care invadeaza Tivoli dupa lasarea intunericului. Aici exista aproximativ 40 de restaurante pentru toate buzunarele, se desfasoara 150 de concerte pe an, au loc mii de plimbari si focuri de artificii pline de culoare, in fiecare sambata, la miezul noptii. Nu rata performantele magice ale Teatrului de Pantomima, cu spectacole de balet si acrobatie, care sunt prezentate incepand inca din anul 1844. Gadinile Tivoli sunt inchise de la mijlocul lui septembrie pana in aprilie, dar se deschid cu cateva saptamani inainte de Craciun, cu un targ magic si-ti ofera sansa de a aluneca cu patinele pe lacul inghetat.

copenhaga
Gradinile Tivoli, un superb parc de distractii

Constructiile franceze in stil Rococo datand din secolul 18, care alcatuiesc Palatul Amalienborg, au devenit resedinta familiei regale daneze inca din anul 1794. La pranz poti vedea ceremonialul schimbarii garzilor regale, dar numai cand familia regala este acasa (si stii ca sunt acasa, daca vezi fluturand steagul). Avand capul acoperit de caciuli mari din blana neagra de urs, garzile isi incep marsul la ora 11.30, pornind din cazarma pana la Palatul Rosenborg, pe rute diferite, in functie de ce alteta regala este in resedinta. Dupa schimbarea garzilor, ei se reintorc la Rosenborg, pe aceleasi rute pe care au venit, acompaniati de o orchestra. Vizitatorii au acces numai la Palatul Christian al VIII-lea (Margrethe traieste in Christian al IX-lea).

Timida “Mica Sirena” este simbolul orasului Copenhaga, inspirata de Hans Christian Andersen si sculptata de Edvard Eriksen in anul 1913. Ea a fost decapitata de doua ori pana acum – odata in anul 1964 (capul nu a fost niciodata recuperat) si a doua oara in 1998 (de data aceasta capul a fost adus de o persoana mascata la un post de televiziune). Din fericire, capul statuii a putut fi sudat la loc. Vandalii i-au taiat mana la inceputul anilor 1900, dar pentru ca exista matrita initiala in care a fost turnata, partile trupului ei au putut fi inlocuite.

copenhaga
Mica Sirena a fost supusa “perversiunilor” de-a lungul timpului

Adapostind Parlamentul Danez, Curtea Suprema si salile regale de receptii, Palatul Christiansborg este obligatoriu de vazut. Inscrie-te la oricare dintre tururile zilnice cu ghid, pentru a vedea salile de receptie, sala tronului, sala de banchet, biblioteca reginei si Parlamentul. Nu uita sa vizitezi si ruinele castelului Episcopului Absalon, datand din anul 1167, cel care a fondat Copenhaga, ruine care se afla sub palat.

Citadela construita de Regele Frederik al III-lea in anul 1660 si care pastreaza inca meterezele originale, Kastellet a reprezentat fortareata principala a orasului pana in secolul 18, cand a fost parasita. In timpul ocupatiei naziste, aici a fost cartierul general al nemtilor. Desi cladirile sunt ocupate in prezent de catre fortele militare daneze, vizitatorii se pot plimba prin frumoasele sale imprejurimi. Fii sigur ca arunci o privire si asupra santului cu apa.

copenhaga
Kastellet a fost principala fortareata a orasului

Daca te tin picioarele, urca cele 400 de trepte in spirala ale bisericii in stil baroc “Mantuitorul Nostru”, de unde poti vedea privelistea minunata a orasului. Legendele urbane spun ca arhitectul s-a aruncat in gol atunci cand si-a dat seama ca serpuita casa a scarii este prost construita. Fa-ti timp sa vezi si orga incrustata in lemn.

Ticsit de artefacte antropologice datand din Paleoliticul Superior pana la mijlocul secolului 19, Muzeul National din Danemarca adaposteste cea mai mare colectie de artefacte din tara. Pietrele si castile datand din perioada Vikingilor sunt uimitoare, asa cum este si cornul vechi de 3000 de ani (printre cele mai vechi instrumente muzicale din lume) si Carul Soarelui vechi de 3500 de ani. Iti recomandam sa vezi, de asemenea, Colectia Regala de monezi si medalii. In duminicile de vara, muzeul ofera concerte gratuite de muzica de camera.

Castelul Rosenborg, construit in stil renascentist si datand din secolul 17, a fost construit drept resedinta de vara de catre Christian al IV-lea. Asteapta sa vezi scaunele imparatesti din fildes si pantofii de bebelus ai lui Fredrik al VII-lea. 24 de camere cronologic aranjate sunt pline pana la refuz cu artefactele familiei regale. Coboara in pivnita pentru a vedea bijuteriile coroanei (inclusiv coroana si spada incrustata cu pietre pretioase apartinandu-i lui Christian al III-lea si Sala Cavalerilor). Apropos, bijuteriile coroanei sunt atat de protejate, incat nici macar regina nu le poate lua cu ea atunci cand face vizite in afara Danermarcei).

copenhaga
Castelul Rosenborg dateaza din secolul 17

Nu rata statuile lui Isus apartinand lui Bertel Thorvaldsen si cei 12 apostoli de la Biserica Vor Frue Kirke, in stil neoclasic, datand din secolul 11. Vizitatorilor nu le este permis accesul in timpul ceremoniilor religioase sau al altor evenimente.

Pe langa cea mai mare bucata de chihlimbar din lume, muzeul de la Casa Chihlimbarului se mandreste cu o colectie minunata de pietre, avand incastrate insecte, plante si alte materiale preistorice. La subsol exista si un magazin de unde poti achizitiona bijuterii de calitate din chihlimbar.

Infiintat in anul 1882, Muzeul Carlsberg este o locatie minunata – aici se afla exponate ce ilustreaza istoria indelungata a familiei Carlsberg si a berariei faimoase care le-a apartinut.

copenhaga
Muzeul Carlsberg – istoria probabil celei mai bune beri din lume

Centrul danez de design este locul perfect pentru a admira mai mult de un secol de design danez. Colectia permanenta se afla la subsol, in pivnita centrala, dar si sus este este la fel de frumos – aici predomina exponatele marilor designeri finlandezi Hackman si Marimekko.

Avand un design apartinand lui Daniel Libeskind (care a proiectat si noul World Trade Center din New York, aflat inca in constructie), Muzeul evreilor din Danemarca si-a deschis portile in data de 8 iunie 2004. Situat in fostul Debarcader Regal, construit de Christian al IV-lea in anul 1598, este primul muzeu din Danemarca, apartinand unei minoritati. Exponatele prezinta cultura evreilor din Danemarca, arta si istoria inca de la prima imigratie a evreilor de acum 400 de ani.

Unii spun ca cel mai mare castel din tara este Kronborg. Castelul Elsimore al printului Hamlet creat de Shakespeare, este considerat cel mai important castel renascentist din nordul Europei.

Mergi la Lyngby, la periferia orasului Copenhaga, pentru a vedea muzeul in aer liber, o asezare reconstruita intr-un mod incantator, care se intinde pe o suprafata de aproape 370000 metri patrati – considera un bun exercitiu fizic, plimbarea pe o distanta de aproximativ 3 kilometri, in jurul acestei locatii. Printre exponate se regasesc o gospodarie pe jumatate din lemn, datand din secolul 18, adusa din una din micile insule ale Danermarcei, o casa primitiva din Insulele Faroe si colibe de pescari construite din stuf, din Jutland.

copenhaga
Lyngby – muzeul in aer liber

Exponate de valoare din perioada ocupatiei naziste pot fi gasite la Muzeul Rezistentei Daneze. Aici gasesti communicate vechi de presa din ziarele clandestine si numeroase obiecte din perioada eliberarii evreilor din Danemarca, marturii ale sabotarii liniilor de cale ferata si multe altele.

Grajdurile Regale sunt actualele grajduri ale familiei regale inca din anul 1778. Viziteaza incaperea harnasamentului pentru a vedea vechile uniforme, un harnasament ornat pentru opt cai si caleasca familiei regale. In interiorul salii trasurilor vei vedea trasuri si diligente extrem de bine pastrate.

Pentru rasarituri si apusuri de soare, avand nisipul la picioarele tale, mergi la 61 de kilometri in afara orasului, catre plajele din North Zeeland – Gilleleje, Hornbaek, Liseleje si Tisvildeleje. Cel mai usor mod de a ajunge pe plajele din North Zeeland, este mai intai cu trenul pana la Helsingor, apoi cu autobuzul. Daca ai timp, du-te si in una din micile statiuni aflate de-a lungul coastei. Trebuie sa stii ca North Zeeland are mai multe castele si palate decat orice alta regiune din Danemarca si fa un efort sa vezi macar unul dintre ele. Printre favorite se numara Castelul Frederiksborg aflat in Hillerod, langa Lacul Slotso. E la fel de frumos pe dinauntru cum e si pe dinafara; vei face un tur prin mai mult de 70 de camere pline cu tapiserii magnifice, tablouri si antichitati.

copenhaga
In North Zealand gasesti nu doar plaje ci si o multime de castele

Unde poti manca in Copenhaga

Danemarca este renumita pentru sandvisurile sale cunoscute sub numele de smorrebrod, care sunt preparate in mod obisnuit din paine de secara, incarcate cu o mare varietate de topinguri (optiunile clasice include hering murat, somon afumat, branza, castraveti si sosuri groase). Vestiti sunt si hot dog-ii din Copenhaga, care pot fi cumparati de la oricare dintre tonetele care impanzesc orasul. O cina aici poate fi destul de scumpa; asa ca tine-te bine atunci cand vine nota de plata.

copenhaga food
Delicioasele sandvisuri smorrebrod

Gradinile Tivoli: Una dintre cele mai incantatoare destinatii din Copenhaga, Tivoli este un loc fantastic pentru servirea pranzului si a cinei (nu numai pentru parcurile de distractii de aici). The Paul este un restaurant faimos, in care specialitatile daneze sunt influentate intr-o oarecare masura de tendintele europene. O masa servita la acest restaurant, cu ambianta sa conservatoare este o experienta incantatoare, dar in acelasi timp costisitoare.

Nou aparut in Tivoli este Nimb, o locatie istorica fantastic restaurata, care gazduieste si un hotel la moda, chioscuri, magazine, restaurant si braserie. Opteaza pentru ultima varianta care, desi un pic cam scumpa, ofera privelisti fantastice ale imprejurimilor (poti avea sansa sa vezi un spectacol de pantomima in timp ce mananci pe terasa); mancarea este cu specific danez, cu influente contemporane.

Desigur, Tivoli ofera si locuri obisnuite in care poti manca si aici se afla chiar si o cafenea Hard Rock.

Desemnat drept cel mai bun restaurant din lume in anul 2010 de catre topul S. Pellegrino al celor mai bune 50 de restaurante din lume, Noma este axat pe bucataria nordica, care foloseste ingrediente precum fructe de padure proaspete aduse din Groenlanda, crabi din Insulele Faroe si somon salbatic provenind din Islanda.

copenhaga
Excelentul restaurant Noma

Cunoscut drept cel mai bun restaurant italian din Danemarca, celebrul Era Ora, serveste in jur de 10 platouri cu aperitive. Restaurantul se afla intr-o cladire restaurata datand din secolul 18, in zona Christianshavn. E nevoie insa de rezervare.

Godt este favoritul tuturor, intrucat aici mancarea este excelenta. In salon intra numai 20 de persoane in acelasi timp, asa ca rezervarea este obligatorie.

Kong Hans Kaelder este o locatie veche de 5 secole, la etajul careia a trait candva Hans Christian Andersen. Meniul, care se schimba in mod regulat, poate include delicatese precum pui de porumbel cu varza sau legume la gratar si homar. Rezervarea este imperativa.

Unde te poti caza in Copenhaga

Copenhaga ofera posibilitati de cazare de la cele mai ieftine pana la cele mai luxoase, dar asteapta-te oricum la preturi mai mari decat cele cu care esti tu obisnuit (si camere mai mici, pentru ca multe hoteluri se afla in cladiri istorice). Cartierele care se bucura de popularitate sunt Nyhavn, cu frumosul sau canal  si zona din jurul Gradinilor Tivoli. Cel mai aglomerat sezon este vara, cand rezervarile in avans sunt obligatorii (si cand tarifele sunt de obicei mai mari).

copenhaga
Coloratul si pitorescul cartier Nyhavn

Cauti ceva extravagant? Inchiriaza un apartament la Nimb, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oras. Camerele obisnuite sunt si ele elegante, daca nu iti poti permite un apartament. In fiecare camera exista camin in care arde focul, DVD si Wi-Fi – si toate au vedere la Gradinile Tivoli (cand acestea sunt deschise, tariful pe noapte include si accesul in ele).

Ecologistii vor aprecia Hotelul AXEL Guldsmeden, care este certificat Green Globe si care ofera un mic dejun organic, precum si un centru spa si produse de baie organice. Camerele au podele din lemn, covoare persane si paturi cu baldachin. In  centrul spa exista sauna, bai fierbinti si reci, baie cu aburi si zona de relaxare.

Turistii mult mai interesati de aspectele conventionale decat de desfatare, trebuie sa ajunga la hotelul Bethel Somandshjem; principalul sau atu este locatia excelenta situata de-a lungul canalului din Nyhavn, aproape de restaurante si magazine. Camerele sunt simple dar curate si exista si camere single pentru cei care calatoresc singuri. Cere informatii la receptie despre vizitarea micii manastiri din apropiere, veche de 200 de ani.

Dispui de bani putini? Incearca hotelul Absalon, situat in zona Vesterbro. Hotelul este bine condus, iar personalul este atent. Camerele sunt mici, dar moderne si curate.

Hotel Nebo este o alegere buna in Copenhaga pentru cei care nu dispun de multi bani si se afla langa gara centrala, nu departe de Gradinile Tivoli. Este linistit, curat si modern, cu toate ca un pic spartan. Pentru familii, se pot pune la dispozitie 4 paturi.

Unde poti face shopping in Copenhaga

Shopping-ul este o afacere serioasa in Copenhaga, in special daca esti in cautare de antichitati, portelanuri sau articole de design interior pentru locuinta. Printre cumparaturile populare aici se numara portelanurile Royal Copenhagen si argintaria Georg Jensen.

Punctul zero al cumparaturilor in Copenhaga este Stroget. Cea mai lunga artera pietonala destinata cumparaturilor, din Europa, se intinde din partea de vest, de la Primarie, pana in est, la Kongens Nytorv. Zona este plina de mall-uri, magazine de firma, suveniruri si faimosa fabrica de portelanuri Royal Copenhagen.

copenhaga
Portelanuri fine, de Copenhaga

Cumparatorii cu gusturi mai rafinate trebuie sa mearga la Bredgade, locul unde se afla magazine de antichitati si cele mai importante case de licitatii din oras. Alta artera faimoasa pentru antichitati este Laederstraede.

Infiintata in anul 1775, fabrica de portelanuri Royal Copenhagen produce cel mai fin portelan din Danemarca, de mai mult de doua secole. Este renumita pentru modelul sau clasic, dar minunat deopotriva, Blue Fluted, care este produs aici inca de la infiintarea fabricii. Magazinul acesteia se afla pe strada Amagetorv, la numarul 6.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!