Mancarea si calatoriile merg mana in mana precum avioanele si aeroporturile. Indiferent unde mergi, nu vei avea probleme in a descoperi cel putin o experienta culinara care sa te ajute sa intelegi cultura locului in care te afli. In unele tari mancarea este in centrul atentiei, atragand gurmanzii tot la fel precum sunt atrase moliile de flacara unei lumanari.
In continuare ai 10 tari (hai sa spunem ca ordinea e aleatorie) pe care papilele tale gustative vor fi incantate sa le viziteze.
1. Thailanda
Situata la confluenta Indiei, Chinei si Oceaniei, bucataria thailandeza este un fel de “best of” a celor trei tehnici culinare si a ingredientelor folosite de acestea. Mancarurile abunda in general in usturoi si ardei iuti (in special varietatile “phrik khii nuu”, care sunt niste ardei iuti foarte mici, ce seamana cu materiile fecale ale soarecelui).Printre alte ingrediente specifice se numara suc de lime, coriandru si iarba de lamaie (lemongrass), care dau bucatariei thailandeze aroma specifica. Trebuie amintite si legendarul sos de peste sau pastele cu creveti. Din Thailanda vei pleca mereu cu gandul ca mai vrei sa mananci!
2. Grecia
De la masline pana la caracatita, adevaratul gust al Greciei depinde de prospetimea si puritatea materiilor prime. Aromele originale nu pot fi ascunse si nici schimbate, mai ales atunci cand ai de-a face cu paine proaspat scoasa din cuptor, rosii trandafirii si peste proaspat pescuit din Marea Mediterana. Masa de pranz este principalul eveniment al zilei, in care aducerea bunatatilor la masa, pe masura ce sunt gata, reprezinta o adevarata procesiune. Vegetarienilor li se acorda si lor atentie, cu zilele de miercuri si vineri, care sunt in mod traditional ortodox zile de post (respectiv fara carne). Nu uita de tzatziki, souvlaki, de traditionalul vin retsina si de traditionala bautura ouzo.
3. China
De la magazinele laturalnice in care se vand coltunasi, pana la salile de banchet de 4 stele, China se lauda cu unele dintre cele mai fine mancaruri din lume. Perceptele culturale Yin si Yang (echilibru si armonie) ies in evidenta in farfuria pe care o vei avea in fata: mancarea zilnica include preparate reci, cum ar fi legume si fructe, dar si preparate calde, precum condimente si carne. Chinezii au o adevarata veneratie pentru orez, dar aleg si taiteii pentru a acompania un fel de mancare. Exista numeroase specialitati regionale, influentate atat de geografie cat si de istorie. Pentru testat local ai la dispozitie numeroasa restaurante chinezesti. Dar cel mai bine e sa faci o calatorie la Marele Zid.
4. Franta
Branza si sampanie, melci si baghete, Franta e renumita in intreaga lume pentru specialitatile sale culinare. Bucataria franceza se distinge de multa vreme prin marea varietate a felurilor de mancare cu care cocheteaza. Dar si printr-o oarecare extravaganta a acestora. Climatul specific si asezarea geografica a fiecarei regiuni in parte influenteaza specialitatile din zonele respective. Multi francezi considera pranzul drept principala masa a zilei, desi maratonul de doua ore al mancarii incepe sa devina din ce in ce mai rar. Masa cu adevarat regeasca este cina emancipata, pregatita acasa, alcatuita din sase feluri distincte.
5. Spania
Bucataria catalana – cea mai buna este in Barcelona – satisface gusturile tuturor gurmanzilor din lume. Ca si alte bucatarii regionale spaniole, cea catalana este orientata spre condimente gen sofran si chimen, precum si spre dulciuri pe baza de miere. Un amestec de ingrediente si traditii adauga stil preparatelor culinare: fructele de mare si carnurile insotite de o varietate bogata de sosuri, sunt la loc de cinste. Cina este masa principala a zilei, dar nu se serveste niciodata inainte de ora 21. Evident, sa nu uitam de paella dar nici de celebrele tapas.
6. Mexic
Vrei sa traiesti senzatii tari alaturi de o enchilada? Sensibilitatea mexicana pentru influentele pline de farmec, se vede si la masa, in mancarurile servite mai ales in zilele de sarbatoare. Datorita istoriei acestei tari, in bucataria din Mexic se regasesc numeroase elemente culinare specifice Spaniei, dar si franceze si africane. Predomina preparatele pe baza de porumb si fasole – pregatite intr-o multitudine de forme, printre care tacos, enchiladas si quesadillas. Si cine poate uita de viermele care te asteapta la fundul sticlei de Mezcal? Ca sa nu mai vorbim de tequila…
7. Italia
Mancarea este cu siguranta cel mai valoros produs de export al Italiei si exista un motiv intemeiat pentru care toata lumea doreste deliciile culinare din aceasta tara. In ciuda tuturor diferentelor care exista intre regiuni, sunt cateva feluri care se mananca in mod regulat si care sunt comune mai multor bucatarii. Gandeste-te la pizza cu aluatul subtire si crocant, pastele al dente si risotto. Iar de baut (pe langa vinurile Toscanei)? Un singur cuvant: cafea. Italienii o fac pe cea mai buna – de la prajirea acesteia pana la extragerea fina a esentei sale in cana. Perfecto!
8. India
Preparatele gastronomice pline de proteine din India isi schimba forma de la un cartier la altul, precum si de la un oras si de la un stat la altul. Baza tuturor mancarurilor este orezul in sud si painea roti in nord. Acestea sunt insotite in general de supa dhal, legume si sos chutney. Se consuma de asemenea peste sau carne. Oricare ar fi ingredientele, preparatul contine de obicei o varietate ametitoare de condimente exotice, care incanta papilele gustative si nu numai.
9. Japonia
Daca esti in stare sa pronunti meniul, bucataria japoneza este recompensa care iti lasa gura apa. Majoritatea restaurantelor japoneze se concentreaza pe felurile de mancare considerate specialitati, cum ar fi yakitori (frigarui de pui sau legume), sushi si sashimi (peste crud), tempura (legume batute si usor prajite) si supa de taitei ramen. Culmea bucatariei japoneze, kaiseki (gustarile care insotesc ceremonia servirii ceaiului) combina ingredientele, modul de pregatire, asezarea si ceremonia in sine, toate in cateva feluri de mancare care se disting prin arta elegantei culinare.
10. Indonezia & Malaezia
Bucataria indoneziana si malaeziana este un amestec incredibil de mancaruri: chinezesti, portugheze, indiene – colonistii si negustorii influentand ingredientele folosite si conceptele culinare. Cele doua natiuni sunt bine reprezentate de bucataria lor. Abundenta orezului este o caracteristica datorata solului fertil al regiunii, condimentele sunt o reminiscenta din timpurile comertului infloritor si al invaziilor (Insula Condimentelor) iar ardeii iuti ca focul reflecta pasiunea oamenilor din aceste locuri. Bucataria indoneziana si cea malaeziana nu reprezinta ceva complex, gusturile pastrandu-si distinctia, simplitatea si substanta.
Citeste si: 12 mancaruri internationale pe care nu trebuie sa le ratezi
Nimic de la musulmani? Au mancare senzationala!