bagaje pierdute
Foto: Michael Jung
Cum sa In aer

Ti-ai pierdut bagajele in calatorie? Iata ce trebuie sa faci

Imagineaza-ti ca esti intr-un aeroport, in zona bagajelor, privind aceleasi trei valize care se invartesc la nesfarsit pe banda si intrebandu-te daca vor aparea si ale tale. Ai pierdut pentru totdeauna geanta pe care ai cumparat-o s-o faci cadou, sau acel sarong seducator achizitionat din Phuket, sau poate ca urmeaza sa ramai fara echipamentul de schi pe care l-ai luat special cu tine pentru vacanta care tocmai urmeaza sa inceapa?

bagaje aeroport
Foto: Casanowe

Un numar uluitor de 29,4 milioane de bagaje au fost prost manipulate anul trecut – asta inseamna intarziate, deteriorate sau pierdute – conform Raportului pe anul 2011 intocmit de expertii SITA. Asta inseamna 12 bagaje la fiecare 100 de pasageri.

Vestea buna este ca in jur de 98% dintre toate bagajele preluate de companiile aeriene ajung cand trebuie si acolo unde trebuie, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian. IATA mai spune si ca bagajele lipsa apar de obicei dupa 48 de ore, multumita unui sistem de urmarire global numit WorldTracer.

Este foarte neplacut daca te numeri printre cei ghinionisti, dar exista modalitati prin care iti poti imbunatati sansele de a ajunge la destinatie in acelasi timp cu bagajul tau.

bagaj pierdut
Foto: pra-chid

Cea mai buna metoda prin care poti evita pierderea bagajului este sa apelezi numai la un bagaj de mana, in cazul in care pleci numai pentru cateva zile. Impacheteaza o garderoba minima si spala-ti lucrurile purtate inainte de culcare sau trimite-le la spalatoria hotelului. Ia cu tine articole de cosmetica speciale pentru voiaj si arunca recipientele goale inainte de a te intoarce acasa, pentru a face loc cadourilor pe care le-ai cumparat. Alt sfat este acela sa impachetezi un rand de haine si tot ce iti trebuie pentru primele 24 de ore in bagajul de mana, in eventualitatea ca bagajul tau de cala intarzie sau se pierde.

Daca trebuie sa iei o valiza, calatoreste cu o singura geanta si nu cu doua, pentru a diminua riscul de a le pierde pe amandoua si fa rost de una care se desface, pentru a fi sigur ca iti incape in ea tot ceea ce ai achizitionat in urma calatoriei. Evita des intalnitele bagaje negre, cu fete moi, prevazute cu roti – este usor pentru cineva care este obosit sa-l ia pe al tau din greseala.  Daca nu poti trai fara culoarea neagra, leaga niste panglici stralucitoare de manerul bagajului sau foloseste etichete si curele colorate. Unele aeroporturi ofera servicii de infoliere a bagajelor, pentru mai multa siguranta.

Ti-ai pierdut bagajele in calatorie
Pentru a nu aparea confuzii, ia-ti un bagaj mai colorat. Adica… nu negru.

Ai grija ca datele tale de contact sa fie atat la exteriorul cat si in interiorul bagajului, desi ar fi bine totusi sa nu dezvalui adresa de acasa. Lacatele nu sunt recomandate – in SUA, cei de la Administratia Securitatii Transporturilor (TSA) le pot sparge, daca nu respecta caracteristicile modelelor aprobate.

Profita de avantajele tehnologiilor moderne si ia-ti o eticheta inteligenta. Cateva companii printre care Back2you.com iti ofera etichete ce pot fi identificate folosind o baza de date online, in schimbul unei taxe anuale, care se amortizeaza in cazul in care calatoresti frecvent.

Fa o poza bagajului tau si salveaz-o in telefon sau pastreaz-o in camera foto, pentru a ajuta personalul companiei aeriene sa-l identifice la nevoie. Este indicat sa intocmesti o lista a ceea ce ai impachetat, in situatia in care trebuie sa faci o reclamatie. Atunci cand esti stresat, e posibil sa nu-ti aduci aminte tot ce ai pus in bagaj. Daca faci cumparaturi in vacanta, pastreaza bonurile pentru a le atasa reclamatiei.

Indeparteaza toate etichetele vechi de pe bagaj, inainte de a pleca. La check-in, urmareste atent personalul pentru a fi sigur ca ti s-a atasat pe bagaj eticheta cu destinatia corecta si ca ai primit numarul corespunzator de etichete, daca ai mai multe bagaje. Nu scapa din vedere aceste detalii pana ce calatoria ta nu se incheie.

Vesnicele emotii: vine sau nu vine?

O doamna din Marea Britanie a calatorit in intreaga lume fara a-si pierde macar un singur bagaj vreodata, dar cand a facut un scurt popas pentru a-si vizita o prietena din Scotia, valiza sa s-a facut nevazuta. Ea spune ca si-a facut check-in-ul online, iar la ghiseu cand s-a prezentat sa-si predea bagajul, au vazut cum acesta i-a fost aruncat intr-un colt si a facut si greseala de a nu cere eticheta acestuia. Bagajul doamnei nu a ajuns niciodata la destinatie  si supararea a fost cu atat mai mare cu cat isi cumparase o incantatoare rochie noua, pentru o petrecere. A fost nevoita sa imprumute haine tot weekend-ul cat a stat acolo. S-a jurat atunci ca nu va mai pleca niciodata de la ghiseul de check-in fara eticheta bagajului.

Evita sa faci formalitatile de check-in in ultima clipa – tu ai sanse sa prinzi avionul, dar bagajul tau nu. Daca ai zboruri de conexiune, asigura-te din timp ca intervalul dintre zboruri nu e prea mic, pentru ca s-ar putea ca bagajul tau sa nu poata fi transferat in timp util. Sansele de a-ti pierde bagajul pe un zbor fara transfer se reduc considerabil.

Daca, in ciuda precautiilor luate, bagajele tale nu apar, contacteaza imediat un angajat al companiei aeriene si completeaza un formular de iregularitati. Completeaza toate hartiile necesare inainte de a parasi aeroportul si nu pleca fara a-ti lasa numarul de telefon, fara a fi sigur ca poti afla unde este bagajul tau si fara copiile formularului completat.  Unele companii aeriene ofera servicii online de identificare a bagajului, altele au un numar de telefon la care poti suna si trebuie sa suni in fiecare zi. Pentru sfaturi si ajutor, poti apela si la Oficiul pentru Protectia Consumatorului.

Sotul unei pasagere a zburat spre Salt Lake City, in timp ce bagajul sau a ajuns in Chicago. Acesta a sunat la numarul biroului de bagaje pierdute in fiecare zi si de fiecare data cand ii raspundea cineva, i se spunea ca datele sale i-au fost introduse in calculator. Cand suna in ziua urmatoare, nu era nicaieri nicio informatie despre bagajul sau pierdut. Povestea aceasta a durat 4 luni, dar pana la urma si-a recuperat valiza.

Inainte de a parasi biroul companiei aeriene, clarifica si problema returnarii bagajului tau. Iti va fi livrat la hotelul unde esti cazat sau trebuie sa vii personal sa il iei? Prima procedura e in cele mai multe cazuri cea standard, dar trebuie sa discuti asta cu compania aeriana.

O pasagera care se intorcea acasa in centrul Frantei, dupa o calatorie pana la Miami, s-a oprit timp de o saptamana in Paris, pentru a-si vizita o prietena. Bagajul ei n-a aparut niciodata in Paris. “A trebuit sa-mi cumpar haine noi. Compania aeriana mi-a gasit bagajul dupa cateva zile, dar in loc sa mi-l trimita la adresa unde stateam in Paris, mi l-au trimis la adresa de domiciliu, in centrul Frantei. Am primit niste bani despagubire, dar ei nu au acoperit suma pe care am cheltuit-o pentru hainele pe care a trebuit sa mi le cumpar.”

Intreaba care este suma cu care esti despagubit imediat, ca sa-ti poti procura articolele de care ai neaparat nevoie. Unele companii iti pot oferi bani cash, altele au un plan de rambursare care sa iti acopere necesitatile – din nou, pastreaza chitantele.

Liniile aeriene sunt responsabile pentru bagajul pierdut, dupa 21 de zile, desi majoritatea vor oferi despagubiri care sa acopere cheltuielile imediate, inainte de acel termen. Despagubirile difera dupa cum bagajul a fost pierdut pe un zbor domestic sau pe zboruri internationale (care se supun reglementarilor Conventiilor de la Montreal si Varsovia) si exista limite in ce priveste sumele rambursate, asa ca uneori e bine sa-ti consulti si asigurarea de calatorie. Nu credem ca trebuie sa ti se spuna ca lucrurile de valoare nu au ce cauta in bagajul de cala.

In SUA, potrivit masurilor de protectie a pasagerilor, liniile aeriene vor trebui sa renunte la taxa pentru bagaje si sa plateasca compensatii daca ti le pierd.

Ce se intampla cu bagajele pierdute si abandonate daca ele nu sunt reclamate? Raspunsul se afla la casele de licitatii si la magazinele de bagaje nerevendicate. In Marea Britanie, multe dintre ele ajung la Casa de Licitatii Greasby’s din Tooting, Londra. Casa  Weller’s din Guildford primeste bagaje din Aeroportul din Gatwick, iar cele din Luton  ajung la Casa Hertfordshire. In SUA, majoritatea ajung in Scottsboro, Alabama, unde se afla un depozit imens de bagaje nereclamate si unde intra in stoc mai mult de 7000 de articole in fiecare zi.

Alt pasager care facea o vizita in Sudan, cu oprire in Cairo, nu tragea prea mari sperante sa-si mai vada bagajul, dar l-a gasit pe pista in Khartoum – plin de praf, dar in siguranta. Adesea se intampla sa ai mai mult noroc in aeroporturile din tarile mai sarace, decat in cele consacrate. Recent, Aeroportul din Los Angeles a fost clasat printre cele mai proaste aeroporturi din SUA, in ce priveste bagajele pierdute si furate. Heathrow are acelasi statut in Marea Britanie, la acest calificativ contribuind si haosul meteo al ultimei ierni.

Uneori, cele mai surprinzatoare valize reusesc sa ajunga la destinatie, asa cum isi aminteste actorul Gregory Ashton: “Realizam o productie teatrala in Hong Kong – The Jolly Folly of Polly, the Scottish Trolley Dolly. Aveam un bagaj de mana deplorabil, care costase 10 lire, cumparat dintr-un magazin caritabil si care depasea dimensiunile maxime admise in cabina. La intoarcerea din Hong Kong, toti cei din grupul nostru, cinci la numar, asteptam sa ne soseasca bagajul. Apoi unul dintre noi l-a zarit. Restul n-au ajuns – numai  acel bagaj de mana pe care dadusem 10 lire.”

In concluzie, e bine daca ai posibilitatea sa calatoresti, dar e si mai bine daca si bagajul tau calatoreste impreuna cu tine.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • mihai vasilescu blog | Mic ghid pentru supravieţuirea în călătorii aeriene spune:

    […] sursa foto […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!