Kandy Lake
Lacul Kandy și Templul Dintelui Sacru / Foto: Nuwan Liyanage
Asia

Ce sa vizitezi intr-o vacanta in Sri Lanka

Intr-o noua prezentare, cu adevarat minunata, Sri Lanka, aceasta tara in forma de lacrima, cu plaje exotice, cultura vibranta si multe elemente surprinzatoare, este pregatita pentru a fi descoperita..

Dupa controlul de la frontiera din Aeroportul International Bandaranaike din Sri Lanka, in fata ochilor iti apare un panou pe care scrie: “Ati ajuns pe taramul ——- miracolelor”, penultimul cuvant fiind acoperit de o bucata de hartie lipita pe afis. Mai tarziu afli ca presedintele acestei tari, Mahinda Rajapaksa, a cerut el insusi disparitia  cuvantului “mic” din toate insemnarile turistice. Sri Lanka “este mai mult decat un mic miracol” ar fi argumentat el. Si a avut dreptate.

sri lanka
Foto: mihtiander

Povestea fascinanta a acestei insule in forma de lacrima – unii spun ca are forma de para – legata de India prin niste vaduri calcaroase, abunda in mituri despre regi si amantele lor si legende despre negustori medievali care au descoperit aici o bogatie imensa de condimente si pietre pretioase, datorita carora termenul din sanscrita, Swarnadip, folosit pentru Sri Lanka a fost tradus prin “norocos”.

Dupa sfarsitul sangeros al unui razboi civil care a durat 26 de ani, intre gruparea Tamil Tigers si Guvern si dupa recentele tensiuni electorale – nemaipunand la socoteala si devastarea adusa de tsunami-ul din Asia din anul 2004 – Sri Lanka se bucura in sfarsit de pace si stabilitate. Tara aceasta a revenit pe harta turistica, iar turistii care vin aici descopera mult mai multe lucruri care sa-i vrajeasca pentru totdeauna.

Sigiriya

Sigiriya
Foto: blazekg

Langa inima geografica a tarii se afla Sigiriya, sau Stanca Leului. Cel mai remarcabil din lista celor 7 obiective incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO, Sigiriya, este o stanca uriasa, care se iveste in afara junglei. Prin ghearele pe care se sprijina niste capete uriase de leu sapate la baza sa, o scara subreda din fier urca in jurul stancii, pana ajunge la o culme cu suprafata neteda.

Peretii sunt decorati cu fresce datand din secolul 15, infatisand personaje sumar imbracate si fecioare voluptoase. In varf se afla ruinele unui palat, construit in timpul domniei Regelui Kashyapa I (intre anii 477-495 e.n.). Sigiriya formeaza piesa centrala a ceea ce este cunoscut sub denumirea de “triunghiul cultural”, impreuna cu manastirile Jethwana si Abhayagiri din Anuradhapura, universitatea monahala Alahana Pirivena, orasul regal Polonnaruwa si pesterile de la Dambulla.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya
Nuwara Eliya si frumoasele ei plantatii de ceai / Foto: Andrey Khrobostov

Sri Lanka este al patrulea mare producator de ceai din lume, iar orasul Nuwara Eliya – un amestec bizar de conditii de trai la standarde inalte si mostenire coloniala scotiana, cu un climat placut si privelisti incantatoare ale vailor – este considerat centrul industriei de ceai din tara. O vizita la o plantatie de ceai, cum ar fi Glenloch, iti ofera o introspectie fascinanta inauntrul pliculetului tau de ceai Ceylon. Nuwara Eliya este punctul de pornire atunci cand vizitezi Parcul National Horton Plains: un sanctuar plin de vegetatie, unde traiesc leoparzi, cerbi din specia Sambar si maimute cu fata purpurie.

Parcul National Yala

Yala National Park
Elefanți în Parcul Național Yala

In Parcul National Yala, situat in partea de sud-est a tarii, se afla ceea ce se considera a fi cea mai mare densitate de leoparzi sri-lankezi din lume, specie aflata pe cale de disparitie.  Desi aici au patruns gruparile Tamil Tigers, cel mai recent in anul 2008 si, desi zona a fost rau afectata de tsunami-ul asiatic, Yala  a redevenit o destinatie cheie in Sri Lanka, pentru safari. Aici, gasesti destul de usor leoparzi, impreuna cu crocodili si bivoli (sau, mai interesant, poti vedea bivoli inghititi de crocodili). Alt parc national atractiv este Minneriya – locul unde traiesc numerosi elefanti si specii de pasari.

Galle

galle sri lanka
Galle e cel mai frumos si cosmopolit oras al Sri Lankai / Foto: UWPhotog

In coltul sud-estic al tarii se afla cel mai incantator oras din Sri Lanka: Galle. Petrece o zi intreaga plimbandu-te pe meterezele si pe digul apartinand unui vechi oras colonial fortificat. Omniprezentele vehicule ‘tuk tuk’ (traiascaaa!) zumzaie pe langa carute trase de boi, in timp ce copiii joaca cricket in iarba iar tinerii curajosi sar de pe dig in apele adanci inconjurate de stanci.  Savureaza un ceai in hotelul in stil colonial Amangalla sau incearca o kadala – un amestec picant din naut, ardei iute, frunze de curry, ceapa si cocos, care se mananca dintr-un cornet facut din ziar. Orasul Galle este insa cunoscut in intreaga lume pentru festivalul literar care se tine aici in luna ianuarie a fiecarui an. Galle este si locul unde se afla unul dintre cele mai bune hoteluri din Sri Lanka, Galle Fort Hotel.

Plajele din Sri Lanka

plaja sri lanka
Foto: rukhlenko

Indiferent ca te minunezi la vederea pescarilor din jurul orasului Galle, aruncandu-si plasele in apa, ca stai si citesti un roman de Michael Ondaatje, sau ca te urci in spatele unui elefant pentru o calatorie prin nisip, cea mai mare parte a vietii din Sri Lanka si implicit si turismul de aici se desfasoara pe plaja.

Plajele din vest si sud sunt mai calde intre lunile octombrie si martie, in timp ce coasta de est are temperaturi perfecte intre martie si octombrie. Exista numeroase hoteluri bune in nordul capitalei Colombo, in orasul Negombo; Jetwing Beach este o optiune excelenta. Marea poate fi apriga pe coasta sudica, dar plajele sunt spectaculoase.

Trincomalee

Trincomalee
Uriașa statuie a lui Shiva, aflată în templul Koneswaram din Trincomalee / Foto: Cezary Wojtkowsky

Descris de Amiralul englez Horatio Nelson drept “cel mai frumos port din lume”, Trincomalee (sau Trinco cum ii spun localnicii) a fost tot timpul camp de bataie, iar localnicii sai au trait aici unele dintre cele mai crancene lupte, in timpul razboiului recent incheiat. In prezent, soldatii guvernamentali, supravegheaza orasul cu degetele pe tragaciul pustilor AK-47. Locatia este acum fascinanta si sigura si merita o dupa-amiaza petrecuta pe strazile si in magazinele sale, sau la o barfa cu localnicii extrem de prietenosi – cricket-ul este cel mai popular subiect de discutie.

Citeste si: 7 locuri de vizitat in Sri Lanka

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!