Europa

Palatul Regal din Madrid

Europa este impanzita de palate cu radacini in epoca medievala si dincolo de ea, iar Spania nu face exceptie. Oricum, diferenta intre Palacio Real sau Palatul Regal din Madrid si alte locatii asemanatoare, consta in posibilitatea de acces a publicului. Find una dintre cele mai populare atractii din Madrid, Palatul Regal are o colectie impresionanta de artefacte regale si valori inestimabile. Muzeul Regal al Armelor este unul dintre cele mai bune muzee din Madrid, gratie colectiei sale de arme.

palatul regal madrid

Palatul Regal are o multime de camere ce pot fi vizitate de public, intrucat familia regala nu mai foloseste niciuna dintre acestea. Nu se poate spune ca Palatul Zarzuela, resedinta permanenta a familiei regale nu este impresionanta, dar decorul interior si curtea imensa a Palatului Regal sunt de-a dreptul minunate, astfel incat dupa ce le vezi, nu poti sa nu te intrebi de ce familia regala ar alege altceva ca resedinta a lor principala.

Intrarea in Palatul Regal din Madrid

Porti inalte din metal aparute in secolul 19 si pazite de garzi spaniole, protejeaza principala intrare publica din Plaza de Armas a Palatului Regal Spaniol. La intrarea in curte se pot vedea magnificele apeducte, aliniate de-a lungul aripii stangi a palatului. Privelistea care iti apare in fata ochilor de sub ele iti taie respiratia, dar e greu sa te concetrezi asupra lor, la vederea palatului in sine. E bine sa rezervi ceva timp pentru aceste imagini, dupa ce ai vizitat toate incaperile.

palatul regal madridDincolo de apeducte si in dreapta intrarii principale in palat, se afla Farmacia Regala. Aceasta este prima incapere care permite accesul publicului si este una dintre cele mai interesante. Pe pereti sunt aliniate rafturi unde sunt puse recipiente mari, sticle, dulapioare, vase si multe alte containere din sticla si metal pline cu medicamente folosite cu ani in urma de catre familia regala si oaspetii acesteia. Unele dintre numele acestora sunt familiare in timp ce altele pot parea ciudate. Intreaga colectie de produse farmaceutice si recipientele lor este impresionanta si cu adevarat frumoasa si nu seamana deloc cu ceea ce sa gaseste in zilele noastre in cabinetele medicale moderne.

Aceasta parte a palatului este separata de celelalte, dar merita vizitata, asa ca fii sigur ca n-o vei rata in drumul tau catre sau dinspre cladirea principala.

palatul regal madrid

Sala principala

Portile palatului sunt simple, prevazute cu franghii din catifea rosie, pentru a permite accesul numai unui anumit numar de vizitatori in palat la un moment dat, asa ca fii pregatit sa petreci ceva timp in aceasta zona. Oricum, pe masura ce inaintezi, vei intelege de ce oamenii stau atat de mult timp in aceasta prima incapere. Scara masiva duce la fresce incredibil de frumoase, picturi murale si marmura si acesta e doar inceputul. Arta si arhitectura isi dezvaluie splendorile de aici incolo, asa ca pregateste-te pentru ce are sa urmeze.

palatul regal madridCamerele si decorul

Restul Palatului Regal din Madrid este o insiruire de dormitoare, sufragerii, bucatarii, arsenale, saloane, camere de zi, sali de lectura, toate tipurile de camere pe care te astepti sa le gasesti intr-un palat. Din pacate, multe dintre ele nu sunt inca accesibile publicului, dar nu vei fi in niciun caz dezamagit de ceea ce vei vedea. Fiecare camera pare sa fi avut propriul sau designer, intrucat nu gasesti doua incaperi la fel, iar ele sunt decorate in stiluri diferite, experienta prilejuita de vizionarea lor neavand nicio sansa sa te plictiseasca.

Tavanele inalte si picturile de pe pereti si de pe plafon sunt capabile ele insele sa capteze suficienta atentie, cu opere apartinand unor nume celebre ca Francisco Goya, Caravaggio, Velazquez si altii. Fascinante nu sunt numai arhitectura, materialele, tesaturile, covoarele, marmura si lemnul, dar si bogatia decorului si obiectele care se afla in camere, de la piese de portelan si instrumente rare pana la armament autentic, mobila luxoasa si vesela.  Totul este coplesitor de frumos.

palatul regal madridIstoria

Daca bogatia autentica a fiecarei camere nu este suficienta pentru a-ti capta atentia, atunci citeste sau asculta istoria pe care o ascunde fiecare incapere. Poti vedea paturile unde s-au nascut vestitii regi ai Spaniei si unde s-au consumat casatoriile de forma. Fiecare pas pe care il faci ascunde o poveste. Daca vrei sa afli mai multe, atunci apeleaza la un ghid care sa te insoteasca in turul tau. Acesta dureaza aproximativ 45 de minute si costa cu numai 1 euro mai mult decat daca vizitezi palatul pe cont propriu. Ghizii sunt foarte bine pusi la punct, dar dezavantajul este ca trebuie sa stai cu grupul tau si sa te misti in ritmul acestuia. Daca vrei sa mergi pe cont propriu, exista totusi panouri informative, postate in toate camerele, care iti ofera explicatii cu privire la toate momentele importante care s-au consumat in ele si la utilitatea lor, asa ca nu vei pierde prea multe informatii.

Curtea

Pe langa palatul in sine si curtea acestuia este incantatoare. Daca vremea e frumoasa, trebuie neaparat sa faci o plimbare prin gradinile din spate, in care se afla un helesteu si care sunt pline de vegetatie in sezonul cald.

Chiar dincolo de gradini, exista Teatro Real, sau Teatrul Regal de Opera. Cladirea teatrului este una magnifica si a fost recent restaurata. Aici au performat artisti de exceptie, printre care trupa de balet Diaghilev din Rusia, in anul 1920, iar istoria acestei locatii este la fel de fascinanta ca si a palatului, asa ca fa-ti timp si pentru vizitarea ei. La teatru au inca loc spectacole si poti afla programul lor pe website-ul acestei institutii de cultura, aici.

Adresa: Strada Bailén, Madrid, Spania

Program de vizitare:

In perioada octombrie-martie: de luni pana sambata de la 9:30 pana la 17.00, iar duminica si in zilele de sarbatoare de la 9:30 la 14.00.

Din aprilie pana in septembrie: de luni pana sambata de la 9.00 la 18.00, iar duminica si sarbatorile legale de la 9:30 la 15.00.

Tarife:

Adulti: 10 euro

Pensionari/copii/studenti: 3.50 euro

Copiii sub 5 ani nu platesc bilet

In fiecare zi intrarea este libera daca ai Card Madrid, iar miercurea pentru toti cetatenii UE.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!