Este adevarat ca poti invata multe despre trecutul unei tari din cartile de istorie, dar nimic nu reinvie mai bine perioade demult apuse, decat o plimbare prin ceea ce a ramas dintr-un oras sau asezare omeneasca, candva reale si prospere. Mai jos, o lista cu unele dintre cele mai frumoase vestigii antice ale planetei.
Angkor, Cambodgia
Construita de regii khmeri in decursul unui proces care a durat aproape 4 secole, regiunea Angkor a fost abandonata si acoperita de paduri, inainte de a fi redescoperita de un francez cu aproximativ 150 de ani in urma si restaurata, devenind una dintre cele mai vizitate locatii arheologice si artistice din lume.
Este un complex fascinant, alcatuit din sute de temple, care se intind pe o suprafata de peste 2 milioane de metri patrati. Nu vei ajunge sa le vezi pe toate, dar nu-l rata pe cel mai important, Templul Angkor Wat, cu cele 5 turnuri principale ale sale, care ating o inaltime de 66 metri si Angkor Tom – cu statuetele sale impunatoare, intruchipand 54 de zeitati si 54 de demoni, care te conduc la templu.
Efes, Turcia
Cel mai bine conservat oras clasic din estul Mediteranei, Efes iti ofera o mostra despre cum era viata in timpurile romane – fiind atat un mare oras comercial cat si un centru de cult al zeitei Cybele, divinitatea anatoliana a fertilitatii. Impresionanta Poarta Magnesia asigura intrarea principala in orasul stravechi, unde te poti plimba pe strazile din marmura, strabatute de care si poti admira frumoasele temple, porticele, fantanile si frescele, precum si Biblioteca lui Celsus, Templul lui Hadrian, Odeumul, Fantana lui Trajan si Teatrul cel Mare.
Pompeii, Italia
Cu siguranta cea mai populara atractie turistica a Italiei, acest oras a fost ingropat sub 20 de metri de lava si cenusa, in timpul eruptiei dezastruoase a vulcanului Vezuviu, care a durat cateva zile, in anul 79 e.n. Orasul a disparut timp de aproape 1600 de ani, inainte de a fi redescoperit intamplator, in anul 1952. O plimbare pe strazile fostei asezari, candva prospere, iti ofera sansa de a arunca o privire asupra vietii oamenilor care locuiau candva aici, imagine completata de case, teatre, magazine si temple.
Marile Piramide si orasul Memphis, Egipt
Dintre cele sapte minuni ale lumii antice, numai piramida de la Gizeh a mai ramas si chiar si acum, dupa 4000 de ani, expertii se intreaba cum au putut fi aranjate peste 2 milioane de blocuri de piatra, intr-o structura care frizeaza perfectiunea. Incepand din anul 1979, piramida este inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, impreuna cu orasul Memphis – capitala vechiului Regat al Egiptului. Ruinele sale alcatuiesc un muzeu in aer liber, cu monumente funerare extraordinare, in care se afla morminte din piatra, temple si piramide.
Sanchi, India
Cel mai bine conservat grup de monumente budiste din India se afla pe platoul unui deal stancos, situat la o inaltime de 90 de metri, langa raul Betwa. Printre atractiile sale principale se afla cateva constructii budiste (stupa) – structuri de forma unei movile, care adapostesc relicve budiste (inclusiv Marele Stupa) – manastiri, temple si piloni. Ele dateaza din perioada cuprinsa aproximativ intre secolele 3 i.e.n. si 12 e.n. Figurile artistice daltuite pe piloni si pe stupas, ilustreaza viata lui Buddha.
Machu Picchu, Peru
Construit in anii 1400, in timpul Imperiului Incas, acest complex a fost abandonat in anul 1572, dupa ce a fost cucerit de spanioli. Dupa redescoperirea sa de catre un arheolog american, in anul 1911, este considerat in prezent una dintre cele mai spectaculoase si fascinante minuni ale lumii. Cele 200 de constructii de aici,inconjurate de jungla tropicala, se afla cuibarite la 2430 metri inaltime, in Muntii Anzi din Peru si este uimitor cum incasii au reusit sa construiasca asa ceva la o inaltime atat de mare, pe un perete de stanca.
Ayutthaya, Thailanda
Infiintat de Regele Ramathibodi I in anul 1350, Ayutthaya a fost candva capitala tarii si o metropola renumita in intreaga lume, ale carei progrese se spune ca rivalizau cu cele ale capitalelor europene din acea vreme. Asta pana cand armata birmana a ars intregul oras in anul 1767. In 1969, Departamentul de Arte Frumoase a inceput renovarea ruinelor, iar astazi ramasitele gloriei imperiului formeaza ceea ce este cunoscut drept Parcul Istoric Ayutthaya.
Acropole, Grecia
In traducere libera “Stanca sfanta, orasul inalt” Acropolele din Atena si-au pastrat de-a lungul anilor splendoarea; in ciuda faptului ca templele si portile sale candva pline de stralucire au fost lovite de mii de ani de uzura si distrugere. Principalele puncte de reper ale acestei constructii sunt intrarea principala in Propylaea, templul zeitei Atena – primul templu ionic de pe Acropole, Erechtheum (templu aflat in partea de nord) si, cel mai faimos, Parthenonul, considerat a fi cea mai importanta structura clasica greceasca si una dintre atractiile de prim rang din Europa.
Citeste si: Top 10 atractii turistice din Egipt
Add Comment