Europa

7 centre spa europene

Europenii iubesc mancarea gustoasa, vinul bun si, la sfarsitul zilei, adora sa mearga la spa. Din Islanda pana in Estonia, centrele spa sunt o parte integranta a vietii si adesea una dintre atractiile turistice majore ale orasului. Dar nu va ganditi la lucruri new-age, la spatii luxoase unde aveti parte de masaje cu ciocolata si unde sa puteti bea ceai japonez. Spa-urile europene sunt fierbinti si sunt situate in cladiri ce dateaza de secole. Acolo unde poti fi pus in situatia sa te bati singur cu o nuielusa din mesteacan sau sa o faca altcineva pentru tine. Pleci de acolo intinerit si cu sentimentul ca ai luat parte la ceva special.
Urmatoarele spa-uri ofera nu numai tratament pentru trup si suflet, dar si o introspectie esentiala in spatiul cultural. In fond, ce alt mod mai bun de a cunoaste un loc poate fi decat sa stai in pielea goala in fata celor care il populeaza?

Laguna albastra – Islanda

Desi intreaga tara a trecut printr-un asa-zis faliment, Islanda are mai multe bogatii naturale decat multe alte tari, iar Laguna albastra ofera cea mai spectaculoasa priveliste. Acest spa geotermal este bogat in minerale iar apa este atat de laptoasa si albastra incat ascunde complet rocile vulcanice negre de dedesubt. Puteti petrece ore intregi plutind, puteti scoate mal bogat in siliciu din cutiile aflate in jurul picinei pe care sa vi-l intindeti pe corp. In timp ce stati in apa calduta, aburi va ies din gura in aerul rece de afara, ceea ce va garanteaza momente absolute magice.

Baile termale Szechenyi – Budapesta, Ungaria

Budapesta a fost recunoscuta oficial “Orasul spa-urilor” inca din anul 1920, dar de izvoarele termale din centrul orasului s-au bucurat inclusiv romanii, ale caror bai mai functioneaza inca si in zilele noastre. Exista multe optiuni in imprejurimile orasului, dar una dintre cele mai bune este cea a complexului balnear Szechenyi, situat intr-o cladire grandioasa, cu 10 piscine acoperite si 3 in aer liber. Mai exista aici si saune, cazi cu turbulente si bai calde in care te poti relaxa si incearca sa nu te holbezi prea mult la persoanele in varsta dezbracate de acolo.

Hotelul Kakslauttanen – Laponia, Finlanda

Sauna este o parte esentiala a vietii finlandeze. Exista 5 milioane de oameni in aceasta tara si 2 milioane de saune. Atunci cand sunteti invitati la o sauna finlandeza, trebuie sa lasati la usa toate hainele, injuraturile, titlurile si discutiile in contradictoriu, pentru ca sauna este locul unde toata lumea vine sa-si purifice atat sufletul cat si trupul. Cunoscatorii vor spune ca saunele traditionale cu aburi, obtinuti fara ajutorul unui cos, astfel incat aburul umple intreaga incapere, este de departe superioara celei obisnuite. Pentru experienta majora a saunei cu aburi, mergeti la Hotel Kakslauttanen, cea mai mare sauna publica cu aburi, care domina o asezare de iglu-uri. Luati un loc, uitati-va cu un ochi dupa Mos Craciun si rasfatati-va in atmosfera culturii pure finlandeze.

Sauna Kalma – Talin, Estonia

Estonienii, ca si vecinii lor finlandezi, au un adevarat cult al saunelor. Ele sunt bune pentru inima, pentru piele si in acelasi timp un loc minunat pentru socializare. In orice locuinta gasesti obligatoriu o sauna, iar daca nu, exista cele publice, cum este si Kalma, cea mai veche sauna din Talin, datand din anul 1926. Petreceti cateva ore la Sauna Kalma, topaiti intre dusurile reci si piscinele si mai reci, apoi inapoi in sauna fierbinte, asta in timp ce ce uitati la femei care se lovesc singure cu nuieluse din measteacan.

Detox International Retreats – Spania

Daca ati constatat ca ati facut cam multe excese in timpul sarbatorilor sau in oricare alta perioada a anului, nu poate fi mijloc mai bun de reimprospatare decat sa eliminati toate toxinele din organism dintr-odata. Desfasurate de doua ori pe luna in doua locatii din Spania – una in Muntii Alpujarra din sud, iar cealalta la jumatate de ora distanta de Malaga, intr-o gradina tropicala situata langa mare – aceste cure Detox International, cu o durata de 7 zile, va ofera metode de tratament neconventionale pentru curatarea corpului si a sufletului. Programul consta in adoptarea unei diete pe baza de sucuri si supe, practicarea exercitiilor yoga in timpul diminetii si a meditatiei seara, ascultarea de discursuri pe teme legate de efectele negative ale chimicalelor si bineinteles despre…clisme. Aveti la dispozitie mult timp liber pentru a explora imprejurimile, a face plimbari sau a citi o carte si a va bucura de liniste inainte de a va intoarce la detoxificare.

Varazdinske Toplice – Croatia

Daca va aventurati dincolo de coasta croata, veti fi rasplatiti in clipa cand va veti impiedica de un adevarat oras spa. Interiorul tarii e plin de astfel de locuri, cum ar fi Varazdinske Toplice, unde asezarea dateaza din timpuri romane stravechi, si unde puteti fi siguri ca sunteti singurii straini din zona. Piscinele alimentate de izvoare termale pline de minerale cu proprietati terapeutice se gasesc in incinta Hotelului Minerva, impreuna cu alte facilitati spa cum ar fi sali de gimnastica si masaj. Centrul spa nu e foarte sofisticat, dar apa e calda, peisajul mirific iar faptul ca va aflati acolo este in sine o rasplata.

Cagaloglu Hamami – Istanbul, Turcia

Bai turcesti se gasesc in toate marile orase, dar nimic nu se compara cu experienta traita intr-o baie comunala autentica in Istanbul. Cel mai vechi si mai grandios centru spa este Cagaloglu Hamami, unde va puteti imbaia sub o cupola otomana din marmura construita de sultanul Mehmet I acum mai bine de 350 de ani. Va aflati aici intr-o camera calduta, insotiti numai de persoana care are grija de voi, iar relatiile care se stabilesc trec prin etapa de relaxare pana la cea de dominare, daca tineti cont de faptul ca ea va spala, va maseaza, va freaca cu o manusa groasa pentru a indeparta mai multe straturi de piele moarta decat v-ati imaginat vreodata ca puteti avea. Operatiune aceasta si masajul dureaza de regula mai mult de o ora, dar puteti zabovi acolo cat de mult vreti, in timp ce beti ceai si va bucurati de caldura.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!