Food & Drink

Ce este mate si cum se bea

Mate (pronuntat ‘mat-hey’) este o infuzie din ierburi pe care multi oameni o beau pe parcursul intregii zile. Aceasta bautura este preparata dintr-o planta numita Ilex paraguariensis, in spaniola – yerba mate. Mate este servit intr-un recipient (‘calabash gourd’) facut dintr-un fel de tartacuta. Lichiorul (nealcoolic) se bea folosind un pai metalic – ‘la bombilla’ (se pronunta ‘la bombisha’ ca sa suni ca un argentinian autentic). Pentru unii acest obiect pare atat de neobisnuit, ceea ce da un plus de atractie acestui ritual unic de degustare.

Gauchos adora sa bea mate

Sa nu crezi ca mate este doar o alta specialitate locala pe care trebuie sa o incerci. Mate este un obicei social si cultural. Mate se bea de catre Gauchos (un fel de cowboy argentinieni), muncitori, batrani si tineri deopotriva. Poti vedea in fiecare dimineata, bancheri mergand la lucru, avand intr-o mana cana cu mate si servieta in cealalta. Adevaratii fani ai acestei bauturi au la ei o geanta speciala din piele in care tin un termos cu apa fierbinte si o cutie cu plantele respective. Mate este peste tot.

mate
Foto: cosmicpineapple.co.uk/

Primul contact cu mate poate fi un exemplu al laturii sale sociale. Imagineaza-ti urmatorul scenariu: te plimbi de unul singur de-a lungul lacului Lapataya (in vestul orasului Ushuaia). Cand ajungi la mica plaja stancoasa, vezi un cuplu care sta acolo si admira peisajul. Barbatul te vede si in clipa in care te apropii, te invita sa bei un mate cu ei. Numele lui poate fi Beco sau oricare altul, iar pe fata o cheama de exemplu, Karina. Beti impreuna timp de o ora si jumatate. In ciuda cunostintelor tale sarace de spaniola, te bucuri de o conversatie placuta si interesanta cu ei. Mate il gasesti intr-un mediu social minunat si este o invitatie de a petrece dupa-amieze lungi si relaxante, in compania unor oameni prietenosi.

Cum se bea mate

Ai grija, ritualul dupa care se bea mate este destul  de strict :

–          Cineva trebuie sa fie maestrul de ceremonii (cebador). Acesta va servi pe toata lumea cu mate.

–          Mai intai, el umple vasul cu apa fierbinte.

–          Apoi bea el primul recipient in totalitate, astfel incat sa nu ramana pe fund particule fine de ierburi.

–          Odata terminat, el umple vasul din nou si i-l  da urmatoarei persoane din cerc.

–          Acesta savureaza la randul ei tot, apoi ii da vasul maestrului de ceremonii, care il va servi pe urmatorul.

–          Acest ritual se defasoara pana in momentul in care infuzia isi pierde gustul.

–          La sfarsit, recipientul se spala cu o lingurita si cu apa (nu se foloseste niciodata sapun, pentru ca se pastreaza gustul acestuia la viitoarea utilizare).

Pentru cei care vor sa incerce senzatii noi, dupa citirea acestor randuri: recipientul din care se bea mate necesita o lunga pregatire, inainte de a fi folosit prima oara. Mai intai trebuie pusa apa fiarta in vasul nou si frecat interiorul pentru a fi curatat. Apoi se pune planta (2/3 din vas) si apa fierbinte. Se lasa asa timp  de 40 de ore. Apoi se spala si se usuca. Abia acum recipientul poate fi folosit.

Citește și totul despre tequila

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • M-am intors din Argentina cu o punga de mate + o bombilla, dar n-am luat si recipient – nu-mi mai ajungeau banii! 🙁 Oricum, se poate bea din orice cana, asa cum fac eu acum, langa Baghdad 😀

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!