Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru realizarea fotografiilor de vacanta

Vrei sa afli ceva despre realizarea instantaneelor de vacanta, dar nu ai pe cine intreba? Richard I’Anson, expertul in arta fotografica de la Lonely Planet, raspunde celor mai frecvente intrebari legate de realizarea fotografiilor in calatoriile pe care le faci.

Exista vreun sfat pentru a face poze reusite de la fereastra autocarului?

Raspunsul la aceasta intrebare este sa nu-ti bati prea mult capul cu asta, mai ales daca stii de la bun inceput ca pozele facute in aceste imprejurari nu vor iesi perfecte. Dar daca totusi problema continua sa te preocupe, urmeaza unele sau toate sfaturile de mai jos, in functie de camera foto pe care o folosesti:

  • Fixeaza cea mai rapida viteza a diafragmei (ideal ar fi 1/1000)
  • Selecteaza un nivel standard pentru a micsora lentila sau seteaza zoom-ul in jur de 50mm–100mm, pentru a incadra prim-planul
  • Treci pe focalizare manuala si focalizeaza la infinit
  • Tine camera ferm cat poti de aproape de fereastra, pentru a elimina posibilele reflectii din interiorul autocarului
  • Inchide blitzul, daca faci poza printr-o fereastra inchisa
  • Cauta un punct clar vederii
  • Nu ezita – cu toate subiectele in miscare, indiferent ca tu sau ele se misca, vei avea mai mult succes in realizarea pozei, daca adopti o politica de genul ‘intai fotografiaza, apoi gandeste-te’.

Cum se fotografiaza fulgerele care apar noaptea?

Trebuie sa montezi camera pe un trepied, sa folosesti un declansator cu fir si sa scoti blitzul. Cu aceste setari, nu e nevoie sa cresti nivelul senzorului ISO, asa ca poti folosi setarile tale preferate si sa captezi cat se poate de multe detalii si precizie.

Evita sa faci vreo setare intr-un loc cu prea multa lumina si unde aceasta poate patrunde in lentile si supraexpune imaginea. Rareori vei avea timp sa studiezi ecranul LCD si sa analizezi histograma, asa ca variaza lungimea expunerii pentru o rata mai mare de succes. Trucul consta in a te asigura ca ai focalizat lentilele asupra zonei adecvate a cerului. S-ar putea sa ai nevoie sa vezi cateva fulgere pentru a-ti da seama exact unde se produc acestea. Setarea unei arii de focalizare mai largi va acoperi o parte mai mare a cerului si-ti va creste sansele de a realiza niste poze reusite. In general vorbind, poze mult mai interesante si dramatice pot fi facute daca intr-un singur cadru sunt captate mai multe fulgere. Daca exista intarzieri intre ele, foloseste o setare care lasa diafragma deschisa cat de mult doresti. Va fi nevoie de mai multe incercari si vor aparea si erori, dar daca folosesti o camera DSLR sau una compacta care are optiuni de expunere manuala, aceasta procedura trebuie sa aiba ca rezultat poze reusite.

  • Monteaza camera pe un trepied.
  • Seteaza viteza diafragmei la 20 sau 30 secunde sau foloseste setarea ce lasa diafragma deschisa cat de mult doresti.
  • Seteaza deschiderea la f16.
  • Schimba modul auto-focus cu cel manual.
  • Seteaza focalizarea la infinit.
  • Inchide blitzul incorporat.
  • Incadreaza o zona a cerului unde anticipezi ca vor fi vazute fulgerele.
  • Elibereaza diafragma cu un cablu si permite catorva fulgere sa-si lase urma pe senzor.

Se spune adesea ca echipamentul auxiliar nu conteaza, dar cum poti face o poza buna daca lentilele sau camera nu te ajuta atunci cand lumina e slaba sau cand vrei sa fotografiezi ceva aflat la distanta? Ce sfaturi trebuie sa urmeze un fotograf care are fotografiatul in sange, adora calatoriile, dar prefera sa investeasca bani pentru a vedea lumea, mai degraba decat in echipament foto? Cum pot iesi niste poze fantastice, numai cu contributia fotografului si fara niciun ajutor din partea lentilelor?

Un fotograf bun poate face poze reusite oricarui subiect, cu orice camera si orice lentile. Pozele bune sunt rezultatul combinarii unui subiect interesant cu lumina cea mai buna, cu un amplasament placut al elementelor in cadru si cu expunerea exact atat cat trebuie.

Totul tine de cum reuseste fotograful sa manevreze aceasta imbinare a talentelor tehnice si creative, la un anumit moment, in care se produc imagini unice. Nicio camera nu va lua decizii creative pentru tine si nici nu te va duce in locul potrivit, la momentul potrivit. Oricum, adaptarea echipamentului de care dispui la tipul fotografiilor pe care vrei sa le faci si la specificul calatoriei pe care o doresti, transforma fotografiatul intr-o activitate mult mai placuta si mai productiva.

Majoritatea subiectelor pe care le intalnim in vacantele noastre pot fi fotografiate folosind o distanta de focalizare intre 24 mm si 135 mm, cu alte cuvinte cu lentile cu un singur zoom.  Daca te pasioneaza viata salbatica, atunci aceste lentile nu sunt cele potrivite (cu exceptia cazului in care te poti apropia suficient de mult de subiectele tale). Daca bugetul tau e limitat, atunci trebuie sa accepti faptul ca poate nu vei obtine toate pozele pe care le vrei, dar daca esti dornic sa lucrezi cu echipamentul de care dispui, atunci nu exista motiv pentru care sa nu poti face fotografii reusite majoritatii lucrurilor cu care te intalnesti, chiar si cu o camera foto simpla.

Citeste si: Cum sa faci fotografii bune de la fereastra avionului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!