curcubeu paris
Foto: TomasSereda
Foto & Video Ghid foto

Cum sa fotografiezi un curcubeu

Un curcubeu are intotdeauna puterea sa te faca sa te opresti din drum. Apare in mod neasteptat, exact in clipa in care te astepti mai putin sa vezi unul. Iar acest fenomen natural e minunat: vei dori pe loc sa-l surprinzi intr-o fotografie. Dar cum poti face asta cel mai bine?

In continuare ai cateva sfaturi pentru a obtine niste fotografii reusite avand in prim plan curcubeul:

Gaseste un… curcubeu

Aceasta este partea cea mai evidenta dar probabil si cea mai grea a procesului. Aparitia curcubeelor depinde de conditiile meteo si uneori ai surpriza ca ele sa se formeze atunci cand cerul e complet senin. Acestea fiind spuse – trebuie sa te astepti la aparitia unui curcubeu atunci cand exista doua elemente – cand ai stropi de ploaie, care fie cad, fie sunt pulverizati si cand soarele straluceste cu putere. Prin urmare, curcubeele sunt un fenomen obisnuit atunci cand se apropie o furtuna, sau pe langa cascade/stropitori/fantani arteziene.

Fundalul

Intrucat curcubeele nu sunt obiecte solide, unul dintre secretele fotografierii lor, consta in a le capta in fata unui fundal care le permite sa iasa cat mai mult in evidenta. Ideal ar fi sa obtii un fundal ordonat si daca e posibil unul care sa aiba culori mai inchise (nori negri, munti etc). Daca nu poti tot timpul sa schimbi fundalul – poti descoperi ca ai posibilitatea de a schimba unghiul din care faci poza sau te poti concentra numai asupra partii de curcubeu care se afla in fata unui fundal bun.

Compozitia

Curcubeele sunt cu adevarat minunate – decorul in care se formeaza acestea diferentiaza o fotografie care are ca punct central curcubeul, de toate celelalte. Prin urmare, este important sa gandesti atent felul in care iti compui fotografia atunci cand surprinzi aceste imagini. In mod special, acorda atentie urmatoarelor aspecte:

  • Pozitionarea – este foarte important felul in care pozitionezi curcubeul (si restul peisajului) in fotografia ta. Reguli ca cea a treimilor pot fi utile atunci cand iei in calcul punctele de focalizare si ceea ce urmareste ochiul tau.
  • Punctele finale ale curcubeului – punctul in care un curcubeu atinge pamantul sau linia orizontului este de importanta maxima in orice fotografie in care apare. Curcubeul este un punct natural de interes, asa ca trebuie sa gandesti foarte bine unde il vei pune in cadru. S-ar putea sa vrei sa faci zoom pe locul de intalnire dintre curcubeu si sol, sau chiar sa-ti schimbi rapid pozitia, pentru a-l alinia cu alte obiecte din cadru.
  • Mareste/ingusteaza unghiul perspectivelor – experimenteaza rapid diferite lungimi de focalizare (daca ai diferite lentile sau posibilitate de zoom). Lentilele cu unghi larg ce pot captura curcubeul in intregime iti pot oferi niste imagini minunate – dar nu uita ca si zoom-ul pe care il faci pe o anumita parte a curcubeului poate avea rezultate spectaculoase. Concentreaza-te in special asupra oricarui punct in care curcubeul intersecteaza orice alt obiect – sau unde el incepe si se sfarseste.

Prim-planurile

Atunci cand fotografiezi un curcubeu, ia in considerare nu numai fundalul, ci si prim-planurile. Acestea pot adauga puncte de interes imaginii, dar pot si determina ca privirea sa cada asupra punctelor de focalizare. De asemenea, studiaza prim-planul in cautarea de elemente care distrag atentia, pentru a le putea indeparta.

Curcubee multiple

Tine minte ca unde apare un curcubeu, de cele mai multe ori poate aparea si al doilea – sau macar un alt strat al altuia, care se arcuieste deasupra primului. Includerea amandurora poate capta mai mult atentia catre fotografia respectiva.

Filtrul de polarizare

Daca aparatul tau are filtru de polarizare, experimenteaza-l prin rotatie, pentru a vedea diferitele efecte pe care aceasta caracteristica la are asupra pozelor tale. Vei descoperi ca vei obtine astfel, diferite impregnari cu nuante de culoare, reflectii si nivele de contrast, care pot avea un impact deosebit asupra fotografiei si care pot ajuta curcubeul sa iasa mai tare in evidenta.

Apertura

Alegerea unor aperturi diferite va avea un impact mai mic asupra curcubeului in sine si un efect mai puternic asupra fotografiei in general. Lucreaza cu o deschidere mica si vei obtine o focalizare cat se poate de mare asupra scenei in sine (respectiv, ea va avea o adancime mai mare).

Trepiedul

Sa tii camera foto pe cat posibil nemiscata este un aspect important pentru toate instantaneele ce surprind peisaje – dar este in mod special de baza in cazul in care fotografiezi curcubee, pentru ca ele apar adesea in conditii intunecate (cum ar fi inainte de furtuna), iar daca folosesti un filtru de polarizare si o deschidere mica, vei avea probabil nevoie sa apelezi la o viteza mai mare a diafragmei. Desigur, curcubeele nu sunt un fenomen pe care-l poti planifica, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa gasesti si alte metode de a-ti asigura camera.

Citeste si: Cum sa fotografiezi focuri de artificii

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!