safari tanzania
Aventura

La safari in Tanzania

Nu te intalnesti in fiecare zi cu peisajele din tabara Jongomero Camp din Tanzania. Expresia “departe de cararea batatorita” este folosita adesea in ghidurile turistice, dar in cazul acestei locatii, ea este cum nu se poate mai bine aleasa. Vrei la safari in Tanzania? Hai sa vedem cum e.

Cu o pozitionare discreta in partea cea mai de sud a Parcului National Ruaha din Tanzania, la 200 km departare de cel mai apropiat oras si la doua ore de zbor din capitala Dar Es Salaam, cu un avion care iti provoaca goluri in stomac– oras aflat el insusi la o distanta de doua ore de Nairobi, centrul est african al Kenyei  – aceasta tabara luxoasa cu opt corturi exprima cum nu se poate mai bine notiunea de departare.

safari in tanzania

Dominand malurile uscate ale fluviului Ruaha si reprezentand o treime din triumviratul taberelor imaculate apartinand companiei Selous Safari, Jongomero combina viata uimitoare in salbaticie cu ospitalitatea intima si cunostintele enciclopedice, rezultatul fiind o vacanta safari captivanta si in acelasi timp protectoare a mediului.

Chiar si cei care nu sunt entuziasmati de ideea unei vacante in camping vor descoperi faptul ca tabara Jongomero nu este o inventie si ca totul aici este la standarde dintre cele mai inalte.

Safari in Tanzania in conditii de lux

Situata sub o structura inalta si cavernoasa din lemn, piesa de rezistenta a acestor corturi, adevarate palate, frumos mobilate, este un pat imens, in care poate incapea cu usurinta chiar si un bivol. Finisajele – realizate de tamplari din partea locului, care folosesc materiale de origine tanzaniana – sunt  cu adevarat un exemplu de maiestrie, dar ceea ce uimeste cu adevarat este privelistea.

Lux de 5 stele, in plina savana

Deschide plasa de tantari si vei fi intampinat de o panorama verde pe fundalul coloanei sonore a naturii salbatice, fiind astfel transpus direct in propria productie a filmului Jurassic Park.

Ecoul elefantilor rumegand totul in calea lor, maimutele care se balangane intre crengi si hienele zgomotoase cautandu-si in tufisuri urmatoarea gustare, alcatuiesc o experienta acustica unica. Toate acestea le poti trai din confortabilul pat asezat in balcon, in timp ce adevarata maretie  apare din adancul tufisurilor.

In centrul acestei experiente de neuitat din tabara Jongomero se afla ghidul african Andrew Molinaro (Moli), asistat extraordinar de gazda califoniana a taberei, Noelle Herzog.

Chiar si fara entuziasmul sau contagios, apropierea de tabara Jongomero a locuitorilor necuvantatori face din excursia safari la bordul unui jeep – excursie care poate fi la fel de bine facuta pe jos – o calatorie care iti va schimba viata. Dar Moli are abilitatea de a-i educa si distra in acelasi timp pe toti participantii la expeditie si de a face trecerea intregii aventuri la un alt nivel, astfel incat la sfarsit, in clipa in care savurezi o bautura la apusul soarelui (o bere rece este recomandata cu caldura), mintea ta va fi plina pana la refuz de toate imaginile fascinante acumulate in timpul zilei.

Animalele savanei

Ceea ce face parte integranta din fiorul oricarei expeditii safari – indiferent ca faci parte dintr-un convoi de turisti in regiunea mai dezvoltata Masai Mara, sau ca esti singura fiinta umana pe o raza de cativa kilometri, ca in cazul taberei Jongomero – este anticiparea si vei avea surpriza sa descoperi ca in numai cateva minute, asteptarile iti sunt in mod ireal depasite.

Prima dintre creaturile ciudate care iti apare in cale este un sacal cu spatele argintiu, stand la panda in spatele unui baobab cu crengile rasucite, sub soarele arzator al amiezii, urmat indeaproape de o familie de manguste, tasnind din umbra.

Ceva mai departe, isi face aparitia o antilopa ‘dik-dik’ (specie de obicei paranoica si intotdeauna monogama), apoi o pasare multicolora din specia pescarusilor albastri, o turma de antilope elegante impala, o pereche  de porci salbatici sforaitori, niste antilope kudu care abia isi fac simtita prezenta si un trio de elefanti maiestuosi, ratacind prin praful de pe drum.

gazela safari in tanzania

Intr-o clipa, zeci de  intalniri zoologice cu atfel de personaje colosale devin ceva obisnuit, pe masura ce obiectivul camerei foto abia mai face fata impactului si maretiei evenimentelor.

Dar asta nu e totul. Cateva minute mai tarziu, ramai mut de uimire la vederea zebrelor si a unui grup de girafe, ce traverseaza tufisurile pe masura ce soarele se apropie de asfintit.

Dimineata urmatoare – dupa ce cu o seara inainte ai savurat o cina memorabila la lumina lumanarilor, pe malul fluviului Ruaha – dupa o ciocolata calda servita in urma apelului de trezire de la 5.30, intri din nou in mijlocul vegetatiei, in cautarea nu a celor mai mari cinci animale salbatice din Africa (‘The Big Five ‘ – elefantul, rinocerul, bivolul, leopardul si leul), ci a celor mai mici (soarece de camp, carabus, pasari, broaste testoase leopard si furnici).

Dupa inviorarea din ziua precedenta, efectul este contrar, dar din nou talentul lui Moli, de data asta in calitate de entomolog face ca plimbarea de dimineata sa se transforme dintr-un fapt obisnuit in ceva magnific; afli tot ce se poate afla despre ierarhiile sociale din viata termitelor, despre calitatile de pradatori agili ale furnicilor si motivele pentru care fecalele girafelor arata ca niste drajeuri de ciocolata, in timp ce cele ale hienei seamana  cu niste bile albe, cu aspect de creta.

Girafele, prietenele amatorilor de safari

Atractia principala a expeditiei tale cu piciorul o constituie grupurile de hipopotami si crocodilii inspaimantori care se scalda sub soarele diminetii.

Dincolo de bestiile care se incalzesc la soare, pe malurile fluviului sau cocotate pe stanci, in lagunele putin adanci si pline de scheletele a generatii intregi de specii decimate, se intinde un peisaj hipnotizant, parca desprins din timpuri indepartate, cu girafe care pasc linistite, maimute care stau la soare, vulturi maiestuosi si elefanti care se odihnesc, toate facand abstractie parca de prezenta noastra. Totul pare o scena desprinsa din  filmul “Taramul uitat de timp”, dar care iti va ramane in minte multa vreme de acum inainte.

Singurul lucru mai putin placut al calatoriei tale in Jongomero, poate fi o mancarime suspecta care te face sa te scarpini din cand in cand, capatata cine stie de unde in drumurile tale.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!