vacanta cu iahtul grecia
Europa Pe apa

O vacanță cu iahtul prin insulele grecești

Și-am plecat nebun pe mare! Deschideam acest capitol de șase zile din expedițiile TukTuk-iste ale acestui an solar parafrazând păunescienele versuri puse pe note muzicale de maestrul Alifantis. Cu o îmbarcare pe un iaht de cinci stele menit să mă poarte – împreună cu alți câțiva parteneri de călătorie – prin arhipelagul grecesc al Saronicelor. Insule aflate în golful cu același nume, între Attica și Peloponez, care grație apropierii lor de capitală constituie paradisul escapadelor atenienilor.

Experiența unei vacanțe cu iahtul în Grecia

vacanță cu iahtul în grecia
Iahtul Gektor trecând pe lângă Poros

Nu mai avusesem ocazia să merg cu o ambarcațiune pe mare, într-un hop on – hop off insular. Nici cu catamaranul, nici cu velierul, cu atât mai puțin cu iahtul, prin urmare curiozitatea creștea în mine ca un balon de săpun. În definitiv, mă așteptau câteva zile care aveau să redea în bună măsură ideea de vacanță pe o ambarcațiune, în insulele grecești. O idee pusă în practică de tot mai mulți români. O idee inedită pentru cei care s-au săturat de vacanțele clasice și își doresc un sejur mai colorat, mai plin de vibe și de entuziasm, un sejur în care vezi, trăiești și experimentezi mai multe destinații, fiecare cu farmecul ei distinct.

De aceea, în cele ce urmează vei citi atât despre avantajele unei vacanțe cu o ambarcațiune prin insulele grecești, urmat – în alt articol – despre ce am făcut și văzut în frumosul arhipelag al Saronicelor, unde am poposit, timp de câteva ore pentru fiecare destinație, mai precis în Aegina, Agistri, Hydra, Spetses și Poros – cinci insule superbe, cinci bijuterii care fără-ndoială au lucruri în comun, dar care se disting prin particularități interesante, pe care le-am descoperit cu maximă încântare.

Dar mai întâi… câteva detalii „tehnice” despre ambarcațiunea care mi-a fost casă timp de șase zile. Gektor, un iaht cu o lungime de 23,5 metri, care poate acomoda până la 9 persoane în cele 4 cabine de care dispune, echipajul fiind format din patru membri – căpitanul, ajutorul de căpitan și două femei. Cabina în care am stat avea două paturi și cam tot ce-i trebuie pentru a te simți foarte bine în ea, de la spații de depozitare la televizor, plus o baie generoasă, cu cabină de duș. Am văzut și celelalte cabine – unele chiar mai mari, cu pat dublu și spațiu aproape ca la hotel. Toate cabinele se află la nivelul inferior al iahtului, la ele ajungându-se pe o scară în spirală.

vacanță cu iahtul în grecia

La nivelul punții, iahtul are un living, un loc de servit masa, o bucătărie (unde se pregătește micul dejun și alte preparate), cu deschidere spre partea din spate, unde se află o altă masă, cu canapele și scaune. La nivelul superior există spații unde se poate sta la plajă, după cum, în zona centrală, la umbră, se poate sta pe canapele pentru relaxare, discuții, jocuri de societate sau alte momente vesele de pe parcursul călătoriei. Cu alte cuvinte, iahtul avea spațiu pentru orice – puteai să organizezi și mici petreceri, după cum puteai să-i folosești zonele pentru a lenevi, fără să fii deranjat de nimeni sau fără să intri în spațiul personal al colegilor de călătorie.

vacanță cu iahtul în grecia

Căpitanul și ajutorul său s-au dovedit a fi niște persoane foarte drăguțe – veșnic relaxați și binevoitori. Serviciile la bord – impecabile (de pildă, cabinele erau aranjate și curățate în fiecare dimineață), băutură la discreție, muzică, aer condiționat, practic nu pot spune că am simțit nevoia să am ceva în plus și nu am avut. Dimpotrivă.

Desigur, atunci când se întâlnesc pentru prima oară pe o ambarcațiune opt persoane care trebuie să-și petreacă împreună câteva zile (cum a fost cazul meu), e nevoie de un pic de timp pentru o minimă adaptare. Dar acest tip de vacanță pe iaht va fi de la bun început lipsită de griji în cazul în care cei care ocupă ambarcațiunea sunt prieteni buni sau fac parte din aceeași familie sau din familii prietene. Aș spune că, în acest caz, timpul petrecut la bordul iahtului va fi unul de mare calitate, iar recomandarea mea, în urma experienței avute, este să faci tot posibilul să încerci o asemenea vacanță, pentru că nu vei regreta.

Am găsit definiția vacanței cu iahtul în Grecia :

Cât costă să închiriezi o ambarcațiune în Grecia

Desigur, următoarea întrebare este „cât costă?”. Iahtul pe care am fost eu se poate închiria cu un preț între 29.000 și 35.000 euro pe săptămână (depinde de perioadă, fără taxe de port și combustibil – care se calculează și se plătesc în funcție de traseu și de distanța parcursă). Împărțită la opt, suma nu va mai părea chiar atât de mare, deși, firește, aceasta se încadrează în categoria vacanțelor de lux.

vacanță cu iahtul în grecia
vacanță cu iahtul în grecia
vacanță cu iahtul în grecia
yacht gektor

Cu toate acestea, la o simplă căutare, vei găsi și variante mai ieftine (cu catamarane sau veliere), dar și mai variate – cu ambarcațiuni mai mari sau mai mici, după numărul de persoane. De pildă, pe acest site ai la dispoziție catamarane, veliere și iahturi (cu sau fără skipper) cu prețuri pornind de la 200 de euro pe zi. Importantă e ideea de a naviga cu o ambarcațiune prin insulele grecești, de a te opri în câte un port, a staționa acolo o noapte sau mai multe și a explora pe cont propriu și în propriul ritm insulele respective. Adică exact ce am făcut eu în Arhipelagul Saronicelor, o experiență despre care povestesc pe larg în articolul de aici.

Citește și: Ce să faci și ce să vezi în Corfu, atipica insulă grecească

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!