Panjshir
Valea Panjshir / Foto: Konstantin Novakovic
Asia

O calatorie sub semnul aventurii in Panjshir, Afghanistan

Bine ai venit pe taramul aventurii! Mergi si distreaza-te in zonele aflate sub semnul razboiului din Afghanistan. Ok, ok, era o gluma! Incursiunea de fata are loc in linistita regiune, cunoscuta drept Valea Panjshir. Aceasta zona incantatoare a devenit una dintre cele mai apreciate din Afghanistan (acum, ca tot nu mai ai sansa de a da cu ochii de BinLaden).

Nenumaratele sale rauri si livezi au facut din Valea Panjshir o destinatie turistica extrem de populara in anii ´70, dar o decada mai tarziu, ea a devenit cunoscuta drept simbol al rezistentei impotriva Uniunii Sovietice, reduta de necucerit, condusa de liderul mujaheddinilor, Ahmad Shah Massoud. Aflat pe campul de lupta timp de 20 de ani, Massoud a fost omorat de organizatia Al-Qaeda in septembrie 2001, iar mormantul sau, aflat la jumatate vaii, este si el o destinatie turistica in sine. E foarte probabil ca aceasta calatorie va fi una cu de neuitat pentru tine.

Istoria Vaii Panjshir

Panjshir
Foto: mbrand85

Valea Panjshir este sinonima cu numele liderului mujaheddin Ahmad Shah Massoud. Dupa ce a rezistat luptelor timp de 20 de ani, Massoud a fost omorat de Al-Qaeda in septembrie 2001, iar mormantul lui se afla la jumatatea vaii, langa locurile sale natale. Coloanele de blindate pot fi usor atacate din munti, iar drumul poate fi oricand taiat de mujaheddini. Tancurile distruse zac inca pe fundul vaii. De cateva ori, Massoud a ordonat evacuarea totala a populatiei civile, pentru a reduce pierderile cauzate de raidurile aeriene. In total, au fost 10 atacuri ratate asupra Vaii Panjshir, ceea ce a provocat incetarea ostilitatilor, lucru fara precedent in timpul razboiului.

Avand de o parte maiestuosii munti Hindu Kush si raul Panjshir de cealalta, valea este daruita din plin cu frumuseti naturale. Una dintre cele mai apreciate destinatii turistice in vremurile mai de demult ale Afganistanului, razboiul a intunecat aceasta latura a tarii. Pana in prezent, cand se incearca recuperarea imaginii sale la nivel mondial. In conditiile astea, acest loc fermecator iti ofera o provocare.

Mormantul lui Massoud este o cladire simpla, alba, cu un acoperis de un verde scanteietor, aflata in vale. Pelerinajul in aceasta locatie are loc pe un deal, de unde se poate vedea peisajul incantator al raului de dedesubt. Raul Panjshir este unul dintre putinele ape repezi din aceasta tara, dupa cinci ani de seceta, iar fundul vaii ofera un peisaj de o frumusete biblica, in special atunci cand se apropie vremea secerisului, in luna septembrie.

Locuri de vazut

  • Logar
  • Bandiamir
  • Valea Kyber
  • Kabul

Lucruri de facut

  • Calarie
  • Catarare pe munti
  • Plimbari

Cum se ajunge in Panjshir

Microbuzele catre Panjshir pleaca din capitala Kabul in fiecare zi, iar calatoria dureaza 2 ore si jumatate, trecand prin Jebal Saraj. Intreaba cum se ajunge in Rokha sau Baharak, cele mai apropiate orase de mormantul lui Massoud. O calatorie dus-intors cu taxiul costa in jur de 50$.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!