otranto
Otranto si castelul sau aragonez / Foto: Jacek Sopotnicki
Europa

Puglia, micul secret al Italiei

Puglia este unul din punctele fierbinti ale Italiei, desi adesea este considerata, in mod eronat, noua Toscana. Diferentele sunt mari, dar aceasta regiune fascinanta are o identitate unica de sine-statatoare.

Situata in sud-estul “tocului” Italiei, putin cunoscuta Puglia acopera o regiune vasta cu o suprafata de 19345 km si are o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori. Desi relativ necunoscuta ca destinatie turistica, Puglia are de toate – mancare extraordinara, vinuri delicioase, plaje minunate si o cultura fascinanta. Regiunea  este impanzita de proprietati luxoase, numarul lor fiind in crestere, asa ca e momentul potrivit sa descoperi uimitoarea Puglia, cat inca mai este in buna masura necalcata de turisti.

Plaje minunate in Puglia

Iubitorii de soare trebuie sa se indrepte spre apele ispititoare si putin adanci de la Marina di Pescoluse, pentru o scufundare de neuitat, iar pentru cei mai activi exista posibilitati de practicare a voleiului, fotbalului si tenisului. Daca nu ai chef nici de plaja, nici de sport, alege un loc de unde sa poti privi multimea diversificata care trece. Accesul intr-o astfel de locatie este facilitat de cluburile de pe plaja, care percep diverse taxe de intrare, dar majoritatea sunt nesemnificative si ofera posibilitatea de a face dus si de a te schimba.

insulele tremiti
Insulele Tremiti / Foto: vololibero

Cei pasionati de scufundari trebuie sa mearga neaparat in insulele Tremiti. Aceste cinci insulite alcatuiesc Parcul National Gargano si reprezinta destinatii minunate pentru scufundari, in timp ce non-scufundatorii isi pot petrece timpul explorand golfuletele din zona si plimbandu-se prin padure.

Puglia, un bastion al istoriei

Castel del Monte
Castel del Monte / Foto: lev1977

Puglia este mai mult decat un loc frumos, este si plin de obiective turistice gata sa satisfaca si pe cei mai avizi de cultura. Prima oprire trebuie facuta la locurile incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Intre acestea, Castel del Monte, care dateaza din secolul 13, atunci cand a fost construit de Imparatul Frederick II.

Descopera istoria regiunii in orasul “turnuletelor” (trulli), Alborobello. Trulli sunt constructii istorice din calcar care serveau drept locuinte in secolul 15. In prezent, majoritatea dintre ele sunt nelocuite, cu exceptia perioadei de vara, cand vizitatorii pot petrece cateva nopti in aceste resedinte neobisnuite.

alberobello
Casele trulli, din Alberobello / Foto: as3d

Al treilea loc, Matera, este poate cel mai atractiv dintre toate – acesta este motivul pentru care Mel Gibson l-a ales pentru a servi drept decor pentru  filmul ‘Patimile lui Hristos’. Un oras din piatra alba, aceasta asezare are case vechi sapate in piatra si biserici care au fost transformate in restaurante elegante, hoteluri si locuinte. Matera nu se afla tocmai in Puglia, ci in vecina Basilicata, dar deseori e asociata cu Puglia.

matera
Matera / Foto: eddy.galeotti

Puncte fierbinti in Puglia

Pitorescul oras alb Ostuni este exemplul perfect al unui oras medieval excelent conservat, din Italia. Viziteaza catedrala gotica datand din secolul 15 sau plimba-te pe strazile inguste, aleile pietruite, scarile abrupte si pietele desprinse parca din poze. Intra intr-o trattoria in Piazza della Liberta, pentru un pranz relaxant.

ostuni
Ostuni, orasul alb / Foto: Stefan ZZ

Alta atractie a regiunii este Lecce, un oras datand din secolul 16, aflat in cel mai sud-estic punct al Italiei si destinatie favorita pentru cei in cunostinta de cauza. Fie vei iubi, fie vei uri arhitectura extravaganta a orasului, dar e aproape imposibil sa o privesti cu indiferenta. Culmea arhitecturii baroce poate fi gasita in Basilica di Santa Croce; decoratiile abundente din interior si exterior nu au rival in intreaga Italie.

Intr-o tara cunoscuta in toata lumea pentru pasiunea pentru mancare si bautura, nu e putin sa te numesti  “orasul vinului si al uleiului de masline”, cum este cazul asezarii Salice Salentino. Orasul adaposteste unele dintre cele mai cunoscute podgorii din tara, cum ar fi Cantele De Falco, Taurino si Leone De Castris si este principalul producator de ulei de masline din Italia.

Pentru a savura o mostra din bucataria din Puglia, care include in principal fructe de mare, paste, carne si branza, poti merge intr-unul din minunatele restaurante din oras. Cea mai buna alegere pentru cina este restaurantul Villa G.C. della Monica din Lecce (Via SS. Giacomo e Fillippo 40), care serveste feluri apetisante, precum paste cu sos de homar sau carne bine asezonata cu trufe negre.

In adancuri

castellana
Pesterile din Castellana – pentru amatorii de speologie / Foto: lo.presti.dario

Daca indraznesti sa faci o excursie in cele mai adanci pesteri din Italia, trebuie sa mergi la grotele Castellana. Cunoscute si drept pesterile albe, ele sunt vestite pentru privelistile desprinse parca din alta lume si pentru impresionanta camera centrala, unde poti admira stalactitele. Vizitatorii pot patrunde in grote printr-un tunel vertical care iti pune nervii la incercare si care duce la camera centrala, sau ‘Mormantul’, cum mai este cunoscuta. Odata intrati acolo, vizitatorii pot porni intr-un tur fascinant al formatiunilor stancoase.

Cazare in Puglia

Borgo Egnazia
Borgo Egnazia / Foto: booking.com

Nou aparuta in Puglia este Borgo Egnazia – o statiune eleganta aflata la marginea stravechiului oras Egnazia. Fa-ti rezervare la una din pensiunile ce inconjoara piata centrala si admira privelistea marii.

Locatia este uluitoare si la numai cateva minute dupa ce parasesti camera, te poti afla pe plaja, admirand privelistea sau testandu-ti calitatile la un curs de golf. Aici este locul perfect de evadare pentru toata lumea – elegant si cu un design de exceptie,  e greu sa nu te simti ca un mic rege in camerele si apartamentele intime, mai ales dupa ce ai servit masa intr-unul din cele doua restaurante ale hotelului.

O vila de exceptie

Daca ai in plan o excursie cu cativa prieteni, locul potrivit e Villa San Michele. Ocupand o suprafata de peste 20000 m2, vila are piscina privata si e inconjurata de migdali, nuci, smochini si lamai, care abia asteapta sa fie culese. Un singur cuvant poate descrie totul: perfectiune.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Tremeti pare într-adevăr un loc bun pentru nişte cursuri de scufundări. de mult îmi doresc iar asta cred ca e destinaţia potrivită. ca să nu mai spun că revin oricând cu plăcere în Italia şi pentru mâncare 🙂

  • Puglia e frumoasa intr-adevar, ca de altfel toate regiunile Italiei, insa ceea ce ii lipseste e un marketing bun cum au alte regiuni faimoase pentru litoral: Sicilia, Toscana. Din pacate nu am amintiri placute din Puglia, pe care am vizitat-o cu masina incepand de la Gargano pana la Bari, asta fiind si partea mai putin frumoasa. Oricum ii mai dau o sansa dar de data asta merg direct in Lecce, Otranto, Taranto.

  • […] essb_pinterenst1411994599() { essb_pinterenst(); }Alberobello este o mică localitate din regiunea Puglia, aflată în sudul Italiei, mai exact în ”tocul” Cizmei. Orășelul este aflat în patrimoniul […]

  • Mergeți în Puglia….e altă Italia….plajele din golful Taranto sunt caraibiene….fotografi mergeți în decembrie la Ostuni….lumină în orașul alb e ireală

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!