Pentru unii dintre noi, îmbrăcămintea pe care o alegem este o chestiune de obișnuință cotidiană. Însă lucrurile se schimbă, miza devenind mult mai mare, atunci când vine vorba de felul în care ne alegem ținuta în situația în care trebuie să ajungem la un interviu de angajare. Pentru că, întotdeauna, prima impresie este o formă de comunicare nonverbală, motiv pentru care trebuie să fii pregătit în orice moment pentru a întoarce o judecată pripită în favoarea ta.
Decizia pe care o iei în legătură cu ceea ce vei purta la un interviu pentru angajare poate fi o sarcină dificilă la prima vedere. Ai putea chiar să ajungi acolo încât să ai impresia că există un răspuns corect și unul greșit, dar să nu știi care dintre ele este acela. Aceasta este zona „gri”, iar ambiguitatea poate fi amplificată de valorile personale, de trecut și de perspective, acestea având un impact cert asupra a ceea ce credem că este o ținută adecvată pentru un interviu de angajare.
A te îmbrăca în mod corespunzător pentru un interviu de angajare are o importanță similară cu redactarea unui CV sau a unei scrisori de intenție. Și, pe undeva, alegerea unei ținute pentru a fi în conformitate cu codurile vestimentare actuale, se aseamănă cu participarea la un joc inteligent în care trebuie să-ți cunoști adversarii și să fii atent la detalii. Mai jos ai câteva sfaturi și ponturi pentru abordarea unei ținute perfecte la interviul de angajare și, de asemenea, un cod reducere Answear, pentru a avea acces la cele mai bune variante cu privire la obiectele de îmbrăcăminte abordate.
Fii la curent cu ce se poartă
Pe parcursul unui interviu de angajare se transmit multe mesaje, unele subliminale. Nimic nu transmite un mesaj negativ mai repede decât o ținută învechită, care e complet ieșită din codurile vestimentare actuale. Asta nu înseamnă că e musai să fii în pas cu ultimul răcnet al modei. Dar nici să porți haine mai vechi de cinci ani, deoarece vei fi rapid catalogat drept o persoană învechită, care are idei retrograde și care nu se poate adapta vremurilor.
Atenție: managerii vor să vadă stiluri proaspete și atractive. Dar asta nu presupune că trebuie să abordezi o ținută prea casual. Nu cercei, nu belciuge în nas, nu tatuaje în exces, nu sandale, nu ținute de concerte rock. Îmbracă-te ca și cum ar trebui să mergi la muncă în locul în care te duci pentru interviu!
Îmbracă-te corespunzător pentru postul la care aplici
Un actor știe foarte bine că interpretarea rolului nu înseamnă doar recitarea unor replici învățate pe de rost, ci și alegerea momentului potrivit pentru a vărsa o lacrimă sau faptul că interpretarea trebuie completată cu o garderobă adecvată. De aceea, când mergi la interviul de angajare, încearcă să obții postul respectiv și prin ceea ce arăți, nu doar prin ceea ce spui. Managerii de HR decid de regulă foarte repede dacă vor sau nu să te angajeze sau dacă vei intra pe „lista scurtă”.
În cazul în care ai o ținută impecabilă, asortată unei prezentări perfecte, va fi greu ca ei să te elimine de pe această listă. Prin urmare – poartă culori neutre, caută pe Google videoclipuri cu interviuri de angajare postate în ultima vreme (pentru a vedea ce se poartă, în caz că nu ai idee), ia în considerare viitoarele condiții de lucru.
Trebuie să porți un parfum la interviul de angajare?
Poate părea ciudat, dar simpla dorință de a mirosi bine în timpul unui interviu de angajare ar putea compromite o candidatură. Specialiștii în HR nu recomandă să vii la interviu mirosind de la o poștă a parfum, chiar dacă tu consideri că parfumul e de mare calitate. Simțul olfactiv este cel mai sensibil simț al unei persoane iar studiile spun că mirosul e legat de amintirile emoționale. Prin urmare, chiar dacă ție îți place, nu vei ști cum poate reacționa persoana din fața ta dacă aceasta va fi învăluită în parfumul tău copleșitor.
Nu te parfuma în exces când mergi la interviul de angajare, dar dacă vrei totuși să porți un parfum, fă-o cu discreție. Ai aici o Notino reducere, pentru cele mai bune parfumuri de pe piață. Pe care le poți purta, evident, și în oricare alte situații te-ai afla.
Ce să nu porți niciodată la un interviu de angajare
Indiferent de cultura și de codul vestimentar al companiei pentru al cărei job ai aplicat, și unde vrei să te angajezi, există câteva lucruri generale pe care trebuie să le eviți în momentul în care ești chemat la un interviu de angajare. Așadar, nu purta niciodată:
- Sandale sau papuci
- Pantofi sport / încălțăminte de alergare
- Pantofi care te fac să mergi ciudat sau care sunt foarte incomozi
- Machiaj, parfum sau after-shave în exces
- Îmbrăcăminte pătată sau șifonată
Îmbracă-te în funcție de industria în care activează compania respectivă
Ținuta pe care o abordezi trebuie să se „asorteze” cu industria în care activează compania care te-a chemat la interviu. Dacă vorbim despre finanțe, drept și medii corporatiste, atunci trebuie să alegi o ținută profesională de afaceri, eventual un costum complet. Dacă urmează să lucrezi (eventual) pentru guvern, în vânzări, în management sau în industria ospitalității, abordează o ținută de afaceri, de la cămașa elegantă la pantaloni, fustă elegantă și un sacou.
Job-urile din industria tehnologiei, de creație, în construcții, fabrici etc pot fi tratate ceva mai casual, cu blugi sau pantaloni chinos de culoare închisă și o cămașă sau o bluză semi-elegantă, eventual un sacou semi-casual sau un cardigan bine asortat.
Cum să te îmbraci ca femeie la interviul de angajare
În general, e mai dificil pentru o femeie să se îmbrace perfect pentru un interviu de angajare într-o poziție corporatistă. Femeile au opțiuni mai multe, prin urmare alegerea e mai grea. De exemplu, dacă porți o rochie sau o fustă, trebuie să decizi dacă porți dres sau, în caz că e foarte cald afară, dacă piciorul gol este acceptabil.
De asemenea, femeile trebuie să ia în considerare accesoriile pentru interviu, alegând în primul rând o geantă adecvată. Cele mai bune genți pentru un interviu de angajare sunt cele suficient de mari pentru a adăposti un CV, dar, în același timp, nu trebuie să fie țipătoare.
Iată elementele de bază care nu ar trebui să lipsească din ținuta unei femei la interviul de angajare:
- Costum de culoare bleumarin, negru sau gri închis
- Fustă de costum imediat sub genunchi, cel mult foarte puțin deasupra genunchiului
- Bluză asortată
- Pantofi clasici, conservatori
- Bijuterii discrete (mai bine fără bijuterii dacă acestea sunt ieftine)
- Fără cercei mari, atârnători și fără multe brățări pe brațe
- Coafură modernă, profesională
- Dress de culoare neutră
- Machiaj discret, parfum discret
- Unghii curate și bine îngrijite
Cum să te îmbraci ca bărbat la interviul de angajare
Cele mai bune ținute de bărbați abordate la un interviu de angajare sunt, de regulă, conservatoare. Bărbații ar trebui să poarte, în principiu, costum. Hainele trebuie să le vină perfect și să fie perfect curate și călcate. Iată principalele reguli:
- Costum în culoare uni, închisă – bleumarin, negru sau gri închis
- Cămașă cu mânecă lungă, albă sau de culoare asortată cu costumul, nimic fistichiu
- Curea din piele
- Cravată
- Șosete închise la culoare și pantofi de piele, clasici
- Fără bijuterii
- Tunsoare de dată recentă, păr curat
- Unghii bine tăiate
- Servietă
În definitiv, să te îmbraci pentru întâmpinarea succesului în carieră nu este, totuși, chiar atât de dificil. Trebuie doar să-ți faci un pic temele în privința codului vestimentar pentru abordarea unei ținute perfecte la interviul de angajare și să te asiguri că ești tu însuți/însăți, fără emoții. Îmbrăcămintea de interviu ar trebui să completeze auto-prezentarea, să te facă să te simți confortabil și încrezător în propriile forțe.
Add Comment