Europa Lumea lui Eddie

Sozopol sau Nesebar? Ce să faci și ce să vezi în cele două superbe localități de pe Litoralul bulgăresc

Sozopol

În cazul în care nu le-ai vizitat încă, află că Sozopol și Nesebar sunt două localități de pe Litoralul bulgăresc pe care nu ar trebui să le ratezi pe parcursul unei vacanțe petrecute la vecinii noștri de la sud de Dunăre. Le-am vizitat pe ambele, pe parcursul unei călătorii efectuate în regiunea Burgas, și am aflat ce să faci și ce să vezi în Sozopol și Nesebar, în decurs de câteva ore. Pentru că nu ai nevoie de mai mult timp, deși, la o adică, îți poți seta chiar o vacanță de câteva zile, cu cazare în interiorul celor două localități ce ocupă fiecare câte o mică peninsulă.

Cât despre întrebarea – pe care s-o alegi: Sozopol sau Nesebar?, răspunsul meu e unul singur – vizitează-le pe ambele, apoi trage singur concluziile care ți-a plăcut mai mult. Fiindcă, deși aparent asemănătoare, Sozopol și Nesebar au propriile lor caracteristici, propriile obiective și atracții turistice și, fără-ndoială, propriul lor șarm. Dar… să le luăm pe rând, de la nord la sud.

Ce să faci și ce să vezi în Nesebar. Obiective turistice în Nesebar

Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Nesebar (zoom pentru detalii)


Vrei o vacanță în Nesebar? Ai aici cele mai bune hoteluri din Nesebar.


Primul despre care povestim este Nesebar (sau Nessebar, cum mai este scris prin unele locuri), unul dintre cele mai frumoase locuri de pe țărmurile Mării Negre. Am spus mereu, cu o oarecare invidie, că Litoralul bulgăresc este mai frumos ca al nostru pentru simplul motiv că are un relief mult mai variat și mai spectaculos. În plus, are și o istorie mai bogată, care e foarte bine exploatată de vecinii noștri.

vechiul nesebar

În acest context, Nesebar, pe care mulți îl denumesc, pe bună dreptate, „perla Mării Negre”, e un oraș cu o istorie ce datează încă din secolul 6 î.Hr., motiv pentru care și-a făcut loc pe lista patrimoniului UNESCO (din 1983!). Aflat în vecinătatea cunoscutei stațiuni Sunny Beach, la 33 km nord de Burgas, 150 km sud de Varna și la 348 km de București, Nesebar e o localitate împărțită în două: Nesebarul vechi ocupă o peninsulă ce străpunge Marea Neagră, legătura cu Nesebarul Nou fiind făcută printr-un istm îngust. Desigur, atracția principală o constituie orașul vechi, în care nu vei putea intra cu mașina, pe care vei fi nevoit să o lași în parcarea de pe margine, pentru a-ți continua explorarea pe jos, după ce în prealabil ai trecut pe lângă vechea moară de vânt, care străjuiește locurile încă din secolul 19.

vechiul nesebar

Vechiul Nesebar nu este nicidecum un oraș mare, prin urmare în câteva ore îl poți explora pe-ndelete, oferindu-ți timp și pentru a mânca la o terasă cu vedere la mare sau pentru a te relaxa în fața unei cafele sau a unei halbe cu bere. Localitatea e un fel de muzeu în aer liber, care-și afișează cu entuziasm valorosul patrimoniu, începând cu casele tradiționale din lemn și piatră și terminând cu frumoasele (și numeroasele) biserici. Iată ce să vezi și ce să faci în Nesebar și care ar fi principalele obiective turistice de aici.

Mai întâi, însă, un pic de istorie, ca să întelegem de ce Nesebar este o localitate atât de importantă. La apusul Epocii Bronzului, tracii s-au stabilit pe aceste meleaguri, numindu-și așezarea Melsambria (după Melsas, numele fondatorului). Au fost urmați de dorieni, care au extins planurile, construind un zid de fortificație, după care orașul a intrat sub ocupația Imperiului Roman, fiind redenumit Mesembria și căpătându-și renumele de important centru economic și cultural. În anul 812, Mesembria a intrat în componența Primului Imperiu Bulgar, slavii schimbându-i numele în Nesebar. Înfloritor sub domnia țarului Ivan Alexandru (1331-1371), când au fost ridicate mai multe biserici și s-a dezvoltat enorm din punct de vedere cultural și economic, Nesebar a fost apoi cucerit de otomani, în 1453. Multe case din orașul vechi au fost ridicate în perioada Renașterii bulgare (secolele 18-19), una dintre cele mai reprezentative fiind Casa Moskoyani, în care funcționează astăzi Muzeul Etnografic din Nesebar.

Plimbă-te pe străduțele din vechiul Nesebar

vechiul nesebar
vechiul nesebar
vechiul nesebar
vechiul nesebar

Acesta e cel mai bun lucru pe care-l poți face în Nesebar: să iei la pas mica peninsulă și să o explorezi. Vei ajunge repede de la un capăt la celălalt și depinde numai de tine să-ți faci traseul. Te poți învârti prin centru sau, la fel de bine, o poți lua pe marginea mării (pe Promenadă), ocolind peninsula dintr-o parte în cealaltă. Oricum ai face-o, plimbarea e o încântare: străduțele pietruite din Nesebar te poartă pe lângă casele vechi, despre care vorbeam mai sus, iar atracțiile sunt, practic, la tot pasul. Una dintre acestea este Bazilica Maicii Domnului Eleusa, sau, în fine, ce a mai rămas din ea, împreună cu vechea moară.

Această biserică situată în partea de nord a peninsulei a fost construită în secolul 6, atestată undeva în secolul 14 și distrusă, se pare, de un cutremur, la o dată necunoscută. Partea de nord a ei, împreună cu naosul s-au scufundat în apele mării, după cum au relevat săpăturile care s-au desfășurat în 1920. În prezent, bazilica a fost parțial restaurată.

Stai la plajă în vechiul Nesebar

Plaja din Nesebar
Plaja din Nesebar

Dacă nu te poți lipsi de plajă, vechiul Nesebar propune și această activitate: vei găsi o plajă simpatică la capătul opus intrării. E o plajă cu pietricele, destul de mică, dar cochetă și organizată cu șezlonguri și umbrele de soare. Nu am testat apa mării acolo, dar aceasta părea liniștită și nu foarte adâncă la mal.

Răcorește-te cu înghețată și oferă-i una prietenului tău patruped

inghetata nesebar

Chiar la intrarea în vechiul Nesebar se află un magazin de înghețată în care poți găsi diverse sortimente, care mai de care mai gustoase. Eu am fost mulțumit că am avut parte de o înghețată de mango, favorita mea, însă cel mai interesant lucru e altul: Ice Cream Saloon Clio este cofetăria în care găsești înghețată special făcută pentru câini. Așadar, dacă vizitezi Nesebarul împreună cu prietenul patruped, adu-l aici pentru o porție de înghețată delicioasă, după care se va linge pe bot.

Fă shopping în Nessebar

shopping nesebar

Una dintre activitățile plăcute și relaxante pe care le poți face este să intri în magazinele de artă și să caști gura la obiectele realizate de artizanii locali. Vei descoperi că unele sunt nu doar foarte interesante, ci și unice, cu un design aparte, numai bune de luat acasă ca suveniruri sau de făcut cadou celor apropiați. În plus, să nu uităm că Bulgaria e cel mai mare producător de ulei de trandafir, așa că gama de produse din petalele acestei flori este prezentă peste tot. Și, în ciuda glumelor pe această temă, unele produse cosmetice sunt chiar de o calitate excelentă.

Roagă-te în bisericile din Nesebar

biserica Sf. Ștefan nesebar
Biserica Sf. Ștefan din Nesebar

În Nesebar sunt nu mai puțin de 40 de biserici, majoritatea celor frumoase și interesante aflându-se în partea veche a orașului. Deși Nesebarul s-a aflat sub ocupație otomană între secolele 15 și 19, toate bisericile au rămas ortodoxe. Așa că astăzi poți vizita și te poți bucura de adevărate bijuterii, precum Biserica Sfânta Sofia sau Vechea Episcopie, Biserica Sfântul Ioan Botezătorul sau Biserica Sfântul Teodor.

De pildă, deși este, practic, o ruină în aer liber, Biserica Sfânta Sofia e impresionantă – poziționată chiar în centrul orașului vechi, ea are o vechime de secol 9, stâlpii arcuiți dându-ți o idee despre cum a arătat ea inițial.

Biserica Arhanghelii Mihail și Gavrilă nesebar
Biserica Arhanghelii Mihail și Gavrilă

Pe de altă parte, biserica Sf. Ștefan, cunoscută sub numele de Noua Episcopie, a fost construită în perioada secolelor 11-13, iar interiorul ei arată aproape la fel cum arăta în secolul 16, picturile originale fiind bine conservate. Există aici 258 de picturi murale și peste o mie de personaje, fiind redate inclusiv scene din Miracolele lui Hristos, conform scrierilor din Evanghelie.

Vizitează Muzeul de Arheologie din Nesebar

Pasionat de istorie? Atunci trebuie să treci pragul Muzeului de Arheologie, inaugurat în anul 1956. În salonul principal, plus cele patru săli de expoziție ale muzeului găsești o importantă colecție de obiecte provenind din diverse perioade ale istoriei de peste 3000 de ani ai orașului, care acoperă nu mai puțin de șase culturi distincte: eneolitică, tracă, greacă veche, romană, bizantină și bulgară.

Există o expoziție permanentă, intitulată „Nesebar de-a lungul secolelor”, care te poartă pas cu pas prin povestea locului ocupat de oraș la răscrucea civilizațiilor. Expoziția prezintă bijuterii rafinate din aur, basoreliefuri impunătoare din marmură, ceramică rafinată și alte splendide piese de artă.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți vedea și face în Nesebar, cel puțin… cele pe care le-am făcut eu în cele câteva ore petrecute aici. Pe măsură ce stai mai mult, însă, te vei îndrăgosti de șarmul incontestabil al Nesebarului și îți vei dori să te reîntorci pentru a-l aprofunda și a-i afla secretele.

Ce să faci și ce să vezi în Sozopol. Obiective turistice din Sozopol

Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Sozopol (zoom pentru detalii)


Vrei o vacanță în Sozopol? Ai aici cele mai bune hoteluri din Sozopol


sozopol
Sozopol
Sozopol Orasul vechi
Sozopol Orasul vechi
Sozopol Orasul vechi
Sozopol Orasul vechi

Dacă în Nesebar avusesem anterior ocazia să ajung, vizita în Sozopol a fost o premieră. Sozopol se află la 33 km sud de Burgas, se împarte în Orașul Vechi și Orașul Nou, se întinde pe același tip de peninsulă precum Nesebar, doar că e ceva mai mare și se poate lăuda cu faptul că a fost prima așezare fondată de oameni de la țărmul Mării Negre – Apollonia Pontica.

De altfel, săpăturile arheologice au relevat istoria culturală veche de mai bine de 7000 de ani. Prima așezare a apărut pe aceste locuri în perioada neolitică, pentru ca în anul 610 î.Hr., locuitorii din Milet, un oraș din Asia Mică, să întemeieze aici un oraș-stat pe care l-au numit Apollonia și care avea să crească rapid. Au existat scriitori antici care au descris Templul lui Apollo Vindecătorul din Apollonia drept o clădire colosală, care adăpostea o statuie a zeului Soarelui ce avea o înălțime de 13 metri. Aceasta a fost dusă la Roma, ca pradă de război, după ce orașul a fost cucerit de romani.

Localitatea a fost reconstruită în secolul 1 iar după ce creștinismul a fost adoptat ca religie oficială, Apollonia a fost redenumit Sozopolis. În secolul 5 orașul a fost fortificat cu noi ziduri de apărare, ale căror vestigii se pot vedea și astăzi, în capătul de sud-est. Sozopolis a intrat prima oară în componența Bulgariei după ce a fost ocupat de armata lui Han Krum, în anul 812. S-au construit apoi mai bine de 20 de biserici ortodoxe și 5 mânăstiri iar din acest motiv, nu-i așa?, lăcașurile de cult sunt și astăzi la mare preț în Sozopol. Vei vedea mai jos de ce.

sozopol

Iată, așadar, ce să faci și ce să vezi în Sozopol, respectiv care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Sozopol, pe care le-am atins într-un mic tur pietonal de două ore în orașul vechi. Deoarece, la fel ca-n Nesebar, nu ai voie să intri cu mașina aici și, la urma-urmei, nici nu ai avea de ce. Trebuie spus că orașul vechi din Sozopol are o atmosferă romantică, străzile sunt înguste și pietruite, casele vechi, din lemn, au același farmec pe care-l degajă cele din Nesebar, iar plimbarea pe marginea mării, pe lângă vechile ziduri ale cetății, este, parcă, mai „sălbatică” și mai magnetică.

Vizitează Muzeul de Etnografie din Sozopol

Muzeul de Etnografie Sozopol
Muzeul de Etnografie Sozopol
Muzeul de Etnografie Sozopol

Poate că la prima vedere nu sună foarte apetisant, și nici măcar nu aveam în plan să-i trec pragul. Dar intrat în Muzeul de Etnografie din Sozopol și am rămas fascinat de ceea ce am văzut.

E vorba în primul rând de casa care-l găzduiește – Casa Kurtidi, un monument arhitectonic de secol 19, o casă restaurată și readusă la aspectul autentic, de unde ai vederi spectaculoase asupra golfului Sozopol. Casa are două etaje iar la intrare e un ghid care îți va face turul ce nu durează mai mult de 20 de minute.

Primul etaj e rezervat meșteșugurilor tradiționale locale, accentul fiind pus pe uneltele și accesoriile de pescuit, în vreme ce al doilea nivel aparține țesăturilor și hainelor tradiționale, caracteristice diverselor grupuri etnice din zona Sozopolului și din regiunea de coastă Strandzha. Vezi aici bijuterii vechi – catarame, paftale, brățări, inele, cercei, dar ceea ce mi-a atras atenția în mod special este o hartă cu costumele populare din fiecare regiune a Bulgariei.

Roagă-te la moaștele Sfântului Ioan Botezătorul din biserica Sf. Gheorghe

Biserica Sf. Gheorghe Sozopol
Biserica Sf. Gheorghe Sozopol

Nu mă pricep la lucruri bisericești, dar știu că turismul religios e o nișă importantă, de aceea cred că principalul obiectiv turistic în acest sens din Sozopol e reprezentat de moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, aflate în biserica Sfântu Gheorghe. Moaștele au fost descoperite în 2010 de către o echipă de arheologi ce efectua săpături pe insula Sf. Ivan, din apropierea Sozopolului.

Se pare că moaștele sunt autentice, ele fiind recunoscute de Biserica Ortodoxă Bulgară. E vorba de fragmente de os din brațul și piciorul Sfântului cu pricina, așezate frumos într-o raclă de argint. Deși am ajuns la biserica Sf. Gheorghe imediat după ora de închidere, am beneficiat de bunăvoința părintelui care a deschis-o permițând grupului de români să vadă pe viu aceste moaște despre care se spune că sunt făcătoare de minuni. Se spune că ele vor fi, însă, mutate în noua Catedrală Sfântul Chiril și Metodie (aflată la 3 minute distanță), care tocmai ce a fost terminată și pe care același părinte ne-a făcut onoarea să o vizităm în premieră, admirându-i picturile de interior, deosebit de frumoase.

Catedrală Sfântul Chiril și Metodie
Catedrală Sfântul Chiril și Metodie

Fă o plimbare de-a lungul zidurilor din sud

Sozopol ziduri

O plimbare pe îngusta faleză ce trece pe lângă zidurile din sudul orașului se poate transforma în cea mai plăcută activitate din Sozopol. Și, deși nu am făcut-o seara, ci în timpul zilei, am senzația că după apusul soarelui această plimbare devine și mai plăcută. În plus, te poți opri oricând la una dintre terasele-restaurant de pe malul apei, pentru o cină copioasă.

De reținut că partea sudică a zidului cetății (care pe vremuri înconjura tot orașul) a fost reconstruită, redând Sozopolului un pic din farmecul medieval și din spiritul orașului de odinioară.

Fă plajă în Sozopol

Plaja Sozopol
Plaja Centrală Sozopol

În mod surprinzător, în Sozopol se află una dintre cele mai bune plaje din Bulgaria. Plaja Centrală are nisip fin și este bine amenajată, având șezlonguri și umbrele de închiriat. Uneori s-ar putea însă să ți se pară destul de aglomerată, așa că alternativa ar fi plaja Harmanite, din apropiere, care este destul de întinsă și care oferă, la rândul ei, multe facilități.

Îmbogățește-ți cunoștințele la Muzeul de Arheologie din Sozopol

Muzeul de Arheologie Sozopol
Muzeul de Arheologie Sozopol

Pentru ca similaritățile cu Nesebar să continue, și în Sozopol ai la dispoziție un Muzeu de Arheologie. E un muzeu mic, cu o colecție de obiecte bine conservate din diverse perioade, începând cu secolul 4 î.Hr. ce relevă legătura cu grecii antici. A fost inaugurat în 1961 și ocupă poziția a opta în Topul celor 100 de situri turistice din Bulgaria.

Expoziția ce ocupă mai multe săli include peste o mie de exponate, remarcabil fiind că muzeul deține cea mai bogată colecție de vase grecești antice din Bulgaria. Acesteia se adaugă colecțiile de ancore, stocuri din piatră și plumb, amfore antice și medievale. Un loc pentru iubitorii de istorie și pentru cei dornici să învețe despre epocile trecute.


După cele două vizite am să păstrez pentru mine care este orașul favorit: Nesebar sau Sozopol. Asta tocmai pentru a nu-ți influența decizia și a te face să le vizitezi pe ambele. Distanța dintre ele este de 62 km, practic, le poți face într-o zi pe ambele, dar recomandarea mea este să îți rezervi măcar o zi pentru fiecare. Ai ce să faci și ce să vezi în Nesebar și Sozopol, ai suficient de multe atracții turistice în cele două „vedete” bulgărești, așa că, automat, trebuie să ai timp la dispoziție pentru a le vedea la… relanti.

Despre Nessebar și Sozopol, orașele istorice de pe Litoralul bulgăresc, a scris și Imperator Cezar, aici.

Pin it!

ce să faci și ce să vezi în nesebar și sozopol

Citește și: Ce să faci și ce să vezi în Pomorie și în imprejurimi

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!