Cum sa

5 sfaturi pentru o calatorie fara stress

Asa cum spune o veche zicala, “Mai bine sa previi decat sa vindeci.” Cand vine vorba despre calatorii in strainatate, cateva pregatiri in prealabil pot face diferenta dintre niste amintiri care vor dainui toata viata si un cosmar pe care ai vrea sa-l uiti cat mai rapid.

Multi turisti rezolva aceasta problema apeland la o agentie de turism, pentru a se bucura de o experienta lipsita de griji si plina de momente frumoase. Altii considera aceasta abordare prea sofisticata pentru gusturile lor si cred ca ea ii va tine departe de experienta autentica a calatoriei. Isi asuma cei care calatoresc pe cont propriu, mai multe riscuri? Nu, in cazul in care sunt inteligenti. Poti sa-ti tii in frau spontaneitatea, daca esti pregatit pentru lucruri neasteptate…

Asigura-te ca nu vei avea o calatorie stresanta!

1. Fa-ti o idee despre cultura si despre cum merg lucrurile in locurile in care te duci

A studia cultura Greciei antice e una. A intelege cum interactioneaza grecii in zilele noastre, e cu totul altceva. Se presupune ca stii cateva fraze care sa te ajute sa comanzi de mancare intr-un restaurant. In timp ce ospatarul nu te va deranja daca tu nu comanzi ceva, este un lucru obisnuit sa comanzi de mai multe ori si sa pui intrebari despre felurile de mancare care par interesante. Unii turisti pot fi deranjati de aparent proastele servicii si pleaca cu gandul ca au fost ignorati.  Pe de alta parte, cei care stiu sa ceara sa fie serviti, vor descoperi ca a lua masa in oras in Grecia este o experienta placuta si relaxanta.

Daca ai norocul sa fii invitat la cina, nici sa nu te gandesti sa pui mana pe nota de plata – este umilitor pentru gazda. Dar daca tu inviti pe cineva la cina, nu te astepta sa platiti nemteste. Cand vine vorba despre standarde culturale, sunt foarte multe de invatat. Cand trebuie sa lasi bacsis si cat? Ce tinuta e potrivita? Ce gesturi sunt vazute ca fiind nepoliticoase?  A patrunde in esenta culturii tarii pe care o vizitezi, te ajuta sa intelegi modul lor de viata. Face ca legaturile intre oameni sa se realizeze mai usor si iti deschide usile catre o experienta mult mai bogata decat ti-ai fi dorit.

2. Cunoaste legea

Anul trecut, un cuplu de tineri a fost arestat in Dubai, pentru ca s-au sarutat in public. Sentinta care i-a condamnat la o luna de inchisoare, plata unei amenzi de 270$, urmate de deportarea imediata, s-a pronuntat la curtea de apel. Cu siguranta, este un exemplu extrem de necunoastere a legii si confuzie legata de aceasta, dar este o poveste care merita auzita, nu numai pentru a stii ce e permis si ce nu in tara pe care o vizitezi, dar si pentru a afla cum lucreaza justitia.

In multe parti ale lumii, legea se aplica intocmai si presupune ca suspectii sunt vinovati, pana cand acestia isi dovedesc nevinovatia. In aceleasi locuri, ofiterii de politie considera mita (in special cea primita de la turistii care nu cunosc legea) ca facand parte din rezerva strategica pusa deoparte pentru pensie. Stiind asta, vei decide sa dai 50$ pentru a evita o vizita la sectia de politie sau vei incerca sa infrunti justitia ? Hotararea pe care o iei din timp in legatura cu tratarea (si evitarea) unor astfel de subiecte sensibile, te ajuta sa te decizi, de exemplu, daca sa inchiriezi o masina sau sa folosesti transportul in comun.

3. Cumpara o cartela telefonica sau un telefon mobil

Convorbirile internationale pot fi foarte scumpe. O cartela pre-paid te poate ajuta sa-ti reduci cheltuielile si sa faci mult mai facil sunatul acasa. Desigur, si daca ai o cartela, in multe tari nu toate camerele de hotel sunt prevazute cu telefon, ceea ce inseamna sa astepti la coada.

Daca vrei sa ai un acces mai rapid la comunicare, ia in considerare varianta cumpararii sau inchirierii unui telefon mobil, varianta care include si minute internationale. Astfel, poti fi gasit intotdeauna si poti avea in orice situatie linia libera. Unora le place sentimentul de siguranta. Daca iti asiguri din timp un telefon mobil, poti lasa numarul familiei si prietenilor, inainte de plecare.

4. Include timp in plus (si bani) in planurile tale de calatorie

Zborurile anulate, vremea rea, bagajele pierdute, imbolnavirea – nu poti prevedea totul, dar te poti astepta ca anumite lucruri sa dureze mai mult decat ti-ai planificat si sa sfarseasca prin a costa mai multi bani. In timp ce asigurarea de calatorie poate ajuta la compensarea pretului platit pentru ghinion, nimic nu e mai util in momentele mai dificile, decat sa ai putin timp la dispozitie in care sa-ti poti trage sufletul.

In plus fata de situatia in care lucrurile merg prost, nu uita ca o calatorie poate fi foarte obositoare! Nu e nimic rau in a trage un pui de somn inainte de a merge in oras pentru o cina tarzie. Apoi, multi turisti nu sunt chiar atat de preocupati de timp ca altii. Tine minte ca programul tau nu va putea fi respectat intotdeauna, oricat de mult ai incerca.

5. Poarta la tine o copie a actelor si hartiilor vitale

Fotocopiaza pasaportul, inclusiv paginile cu stampilele de intrare si eventualele vize necesare in tarile pe care le vizitezi, permisul de conducere, certificatul de nastere, cartile de credit, informatiile de contact ale hotelului unde stai si ale ambasadei tarii tale. Pastreaza toate copiile in seiful de la hotel sau in alt loc sigur, departe de pasaport, cartile de credit si bani. Cand esti pe drum, cu bagajele asupra ta, pastreaza plicul cu hartiile respective, separat de portofel. Rezolvarea problemei unui portofel pierdut sau furat este mult mai usoara atunci cand ai rezerva de hartii pregatita si ai urmat sfatul de a face rost de un telefon mobil.

Pentru cei liberi ca pasarea cerului, a se lasa purtati de vant poate fi cea mai mare recompensa, dar numai pentru ca nu ti-ai planificat din timp ce vrei sa faci in vacanta, nu inseamna ca nu ti-ai facut temele.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!