La Rochelle, in port
Europa Jurnal de bord

La Rochelle, mica perla de la Atlantic

Daca ajungi pe Valea Loirei si ai in plan o excursie catre vest, mai exact catre Oceanul Atlantic, vei nimeri lesne in La Rochelle, un orasel-port, situat in golful Biscay. La Rochelle are o populatie de circa 75.000 de locuitori insa nu acesta e lucrul prin care se remarca ci prin frumusetea arhitecturii portului vechi si a cladirilor ce-l inconjoara. Este un oras suta la suta istoric, originile lui datand din secolul 10, atunci cand a fost fondat de catre gali, doua secole mai tarziu devenind un important port, ca urmare a victoriei lui Guillaume X asupra lui Isamber de Chatelaillon.

la rochelle
Foto: cynoclub

A fost apoi sub ocupatie britanica, a fost gazda a cavalerilor templieri, apoi din nou oras englezesc in timpul razboiului de 100 de ani, dupa care a stat la originea calvinismului, a trait rebeliuni hughenote si, mai tarziu, datorita pozitiei strategice, a fost important centru comercial in relatia cu Lumea Noua.

Te poti caza intr-unul din hotelurile de doua sau trei stele care impanzesc stradutele din jurul portului vechi, dupa care incepi sa explorezi zona. Te poti pierde pe aceste stradute (nu-ti va lua mai mult de doua ore, parol!), admirand casele in aparenta nerenovate, cu fatade alb-murdare dar de un pitoresc aparte. In orasul vechi gasesti Palatul de Justitie (construit in 1789), Bursa (1785), casa in care a locuit regele Henric al II-lea (care dateaza de la 1555), marele Orologiu (o impunatoare structura gotica, ridicata in sec. 14) dar si alte cladiri pastrate din secolele 16-17, turnuri, monumente, fortificatii si porti.

la rochelle
Foto: trabantos

Ajungi apoi in zona portului vechi, strajuit de masivul turn St.Nicolas (construit la 1384) si de Tour de la Chaine, care vegheaza intrarea navelor. Portul e inconjurat de o multime de restaurante in care se servesc delicioase (si proaspete) fructe de mare. Promenada pe chei e incantatoare, indiferent de perioada zilei. Intr-una dintre extreme vei intalni Acvariul din La Rochelle, unul surprinzator de mare, caruia e musai sa-i acorzi o atentie speciala.

Cele doua turnuri strajuiesc intrarea in port

Acvariul e o afacere de familie iar din anul 1988 (din 2001 se afla in “forma”de acum) i-au trecut pragul milioane de vizitatori, curiosi sa descopere fascinanta viata din adancuri. 14 euro biletul de adult, 11 cel pentru copii (cei care implinesc 10 ani in 2011 vor intra gratis, urmare a ofertei speciala “J’ai 10”), insa “investitia” justifica fiecare eurocent: acvariul e extrem de bine organizat, cele 12.000 de specii de toate felurile prezente in acvarii si spatii special amenajate fiind un argument puternic pentru a-l vizita.

La iesirea din acvariu iti poti continua turul pana in portul pescaresc, aflat in partea de sud a Portului Vechi sau poti admira portul comercial (La Pallice), in care se afla un imens submarin construit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Amatorii de croaziere maritime pot cumpara din port bilete pentru calatorii pe Ile d’Aix sau catre celebrul Fort Boyard (cunoscut din show-ul TV de acum cativa ani). O alta destinatie populara este Ile de Re, dotata cu cateva plaje simpatice, in care vei gasi o atmosfera a la Eforie Sud (pe Ile de Re se poate ajunge si cu masina, traversand un pod lung de 2,9 km). Iar daca tii neaparat sa vizitezi un muzeu, o poti face tot in port, acolo unde se afla Muzeul Maritim si unde vei admira binecunoscuta Calypso, barca exploratorului Jean Yves Cousteau, scufundata in urma unei coliziuni in Singapore (1996), aflata acum intr-o avansata stare de putrefactie.
Totodata, in La Rochelle se desfasoara o multime de festivaluri si concursuri sportive. Printre acestea, FrancoFolies (12-16 iulie in 2011) – festivalul muzical estival la care iau parte muzicieni din intreaga Franta si etapa campionatului mondial de sarituri de pe stanci (Redbull Cliff Diving). Suficiente motive pentru a poposi macar doua zile in acest orasel viu, care te va subjuga imediat printr-o incredibila putere de atractie.
Vezi mai jos cateva imagini reprezentative pentru La Rochelle:
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!