cusco
Plaza de Armas in Cusco, Peru / Foto: diegograndi
America de Sud

Ce sa vezi in Peru, dincolo de Machu Picchu

E destul de greu sa ajungi din Romania in Peru. Dar atractia sud-americana devine din ce in ce mai puternica, asa ca cei care au in plan sa ajunga intr-una dintre cele mai fascinante tari ale acestui el insusi fascinant continent, au in continuare cateva indicii despre ceea ce inseamna Peru dincolo de celebrul Machu Picchu.

Ce e de vazut in Peru

vinicunca Ce sa vezi in Peru
Dealurile colorate din Vinicunca, regiunea Cusco / Foto: Sorin Colac

Fals: Singurele atractii din Peru sunt Machu Picchu si Poteca Incasilor.

Adevarat: Peru este cunoscuta ca fiind tinutul incasilor, dar mai mult de jumatate din suprafata tarii e acoperita de padurile amazoniene si de rezervatii nationale.

Un zbor de 40 de minute din Cusco – capitala istorica incasa si punct de plecare pentru majoritatea excursiilor catre Poteca Incasilor – te duce in jungla care inconjoara Puerto Maldonado. Aceasta bucata linistita a Amazonului se caracterizeaza printr-o bogatie de specii de pasari si fluturi, iar vizitatorii care participa la expeditiile in padurile tropicale vor avea multe de invatat de la ghizi despre locuitorii colorati ai junglei.

cusco
Panorama orasului Cusco / Foto: SL_Photography

Activitatile includ croaziere nocturne pe rau, caiac la apusul soarelui, circuite safari pe jos si excursii organizate la ivirea zorilor, pentru a vedea stolurile multicolore de macaw si papagali, care se strang pentru micul dejun pe malul raului.

Oaspetii veniti aici dorm in camere care au un perete deschis complet catre jungla, putand admira vegetatia luxurianta cu un cocktail in mana, stand in unul dintre multele hamacuri intinse printre casutele din lemn.

tambopata
Rezervatia naturala Tambopata / Foto: incaworldperu.com

Una dintre aceste cladiri este Centrul de Cercetare Tambopata, locul unde isi desfasoara activitatea o echipa de cercetatori care monitorizeaza pasarile din zona; turistii pot afla informatii despre proiectele derulate, din lecturi si excursii de o zi in jungla, in care pot cantari si masura puii de macaw.

Mostra de cultura antica

Fals: Machu Picchu este singurul sit arheologic care merita vazut.

Adevarat: Peru este plin de ruine antice si vestigii istorice.

Machu Picchu este intr-adevar un simbol al tarii, dar Peru are mult mai multe de oferit. O serie de figuri uriase si imagini cu animale cunoscuta drept Liniile Nazca, este gravata in sudul Desertului Nazca; geoglifele au fost create intre anii 400-650 e.n. si pot fi vazute in prezent cu ocazia excursiilor organizate in zona, la bordul unor aeronave usoare.

liniile nazca
Misterioasele linii Nazca / Foto: RPB Media

Tot aici se afla impresionantul complex incas Sacsayhuaman – cele 45 de minute de urcat pe deal merita din plin efortul, pentru privelistea care ti se infatiseaza in fata ochilor – in timp ce in cadrul excursiilor organizate la Lima poti vedea situl arheologic Buena Vista. Ramasitele acestei asezari stravechi care se intinde pe o suprafata de 8 hectare, se afla in valea raului Chiver.

Sacsayhuaman
Vestigiile din Sacsayhuaman / Foto: Canva Photos

Aici se afla un observator cu o vechime de 4200 de ani, recent descoperit, numit de catre arheologi, Templul Vulpii. Putin mai departe de capitala, in provincia Barranca, se afla cea mai veche asezare de pe continentul american, Caral. Presarata cu exemple fascinante de locuinte, piete, temple piramidale si un amfiteatru, Caral sapa adanc in istoria acestei tari, aici fiind descoperite elemente care dateaza din vremea piramidelor egiptene.

caral peru
Anticul oras Caral / Foto: estivillml

Una dintre cele mai impresionante locatii aflata in partea de nord a tarii, este Chan Chan, cel mai mare oras pre-columbian din America de Sud. O vizita merita facuta si la vastele ruine Cerro Pátapo, de langa Chiclayo. Acest sit bine conservat este cunoscut si sub denumirea de Ruinele Northern Wari, descoperirea lui in anul 2008, reprezentand prima dovada solida a civilizatiei pre-columbiene din Anzi, in partea de nord a tarii.

Unde sa te cazezi in Peru

Fals: Cazarea in Peru se adreseaza turistilor obisnuiti, cu bugete restranse.

Adevarat: Peru ofera o varietate de hoteluri elegante, locatii la malul marii si adaposturi luxoase in jungla.

Hotelul de 5 stele din Lima, Miraflores Park Hotel este atractia elegantului cartier Miraflores. Oaspetii sai se pot bucura de privelistea marii, de unele dintre cele mai bune mancaruri din oras la restaurantul Mesa 18 si pot depasi neajunsurile create de diferenta de fus orar, cu un masaj shiatsu la Centrul Zet Spa de la etajul 11.

Salbaticia junglei poate fi admirata in Rezervatia Inkaterra’s Reserva Amazonica Lodge in Puerto Maldonado. Asculta sunetele scoase de specia de pasari Oropendula, de langa piscina privata si intalneste-te cu un fenomen mai rar din jungla: dusurile fierbinti.

In piata principala din Trujillo, se distinge Hotelul Libertador, care isi intampina oaspetii cu un mic dejun generos, apartamente spatioase si o piscina inconjurata de flori.

La o ora distanta de coasta, hotelul cu centru spa, Chicama este atractia principala pentru iubitorii de surf, in care abunda elementele rustice, tratamentele spa si cocktailurile servite la numai o aruncatura de bat de cea mai buna destinatie pentru surf din nordul Peru.  Cand valurile sunt propice, surferii experimentati le pot calari pe o distanta de aproape 2 kilometri, fara intrerupere.

Unde poti manca in Peru

Fals: Daca mergi in Peru , va trebuie sa mananci porcusor de Guinea.

Adevarat: Porcusorul de Guinea (cuy) este o delicatesa peruviana, care se consuma de obicei la ocazii speciale.

cuy peru
Cuy – porcusorul de guineea e o mancare traditionala in Peru / Foto: annamori

In principalele orase din Peru gasesti la tot pasul mancaruri internationale, precum pizza si hamburgeri. Cei doritori sa patrunda in deliciile traditionale ale acestei tari, pot testa ingrediente precum rosii prajite, fructe exotice proaspete, quinoa, huacatay (o iarba aromata din Anzi), cartofi dulci, ceviche (bucati de peste crud marinate in chilli si lime), yuka si porumb dulce.

Pentru un platou delicios de ceviche, pescuit in Lacul Titicaca, mergi in piata centrala din Puno si intra la Mojsa.

ceviche
Ceviche, un preparat traditional / Foto: Tono Balaguer

Mancarurile traditionale peruviene se gasesc la cateva restaurante, apartinand celebrului bucatar Gastón Acurio: in Cusco, opreste-te la Chicha – salata Urubamba cu porumb din Sacred Valley este delicioasa – si ia-te dupa aglomeratie in Lima, pentru a ajunge la Astrid y Gastón, pentru un meniu elaborat si o lista de deserturi preparate de sotia lui Acurio, Astrid.

Plimbari prin zona

Fals: Calatoriile in Peru implica ore intregi petrecute in autobuze subrede.

Adevarat: Trenurile luxoase si autobuzele elegante fac din calatoriile in Peru o placere.

Aluneca printre munti intre Puno si Cusco, in luxoasele trenuri Andean Explorer  apartinand companiei de cale ferata Peru Rail. Un pranz cu trei feluri, distractii live care includ muzica cantata la nai si privelisti incantatoare care ti se astern in fata ochilor din Observatorul Carriage, aflat la spatele trenului, fac din cele 10 ore cat dureaza drumul, o incantare. Poti sa inveti cum sa prepari un cocktail Pisco perfect, la barul Observatorului.

Serviciul de autobuze Cruz del Sur opereaza catre numeroase destinatii, cu autobuze noi, prevazute cu scaune rabatabile. Ecranele TV prezinta o selectie de filme, multe autobuze au Wi-Fi, iar pasagerii nervosi se pot calma in fata ecranelor digitale care arata cat de repede merge autobuzul.

Intalneste-te cu localnicii in Peru

Fals:Daca nu ai rude in Peru, nu te vei intalni cu nimeni din partea locului.

Adevarat: Agentiile de voluntariat Awaiting Angels te duc in mijlocul familiilor peruviene.

Awaiting Angels – o organizatie non-profit condusa de o familie peruviana din Cusco – trimite voluntari din toate colturile lumii in 11 locatii din Peru. Acestia pot alege sa participe la o multime de proiecte care diferentiaza comunitatile locale, de la a lucra intr-un orfelinat, a avea grija de batrani sau copii cu dizabilitati, pe care sa-i invete limba engleza, pana la a colabora cu comunitatile de fermieri la proiecte de conservare.

Voluntarii cazati in Cusco stau impreuna cu o familie in casa acesteia, aflata in afara centrului orasului si se pot bucura de mancaruri pregatite in casa si de o atmosfera prietenoasa in care pot invata mai multe despre cultura peruviana.

Citeste si: Pe urmele incasilor, in Peru si Bolivia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!