criptomonede
Foto: Elnur
News Stiri TukTuk

Cum influențează mediul înconjurător mineritul de criptomonede?

În 2021 erau înregistrate peste 6000 de criptomonede, o creștere semnificativă în comparație cu anul 2013, atunci când piața număra doar câteva monede digitale, principala criptovalută fiind moneda Bitcoin.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul jocurilor de noroc, când acestea au crescut în popularitate pe măsură ce platformele de casino online au permis accesul jucătorilor la nivel global, mineritul de monedă digitală a devenit una dintre activitățile aflată în trend în ultimii ani. Efectele popularității mineritului nu s-au lăsat așteptate prea mult, din păcate, cu niște rezultate care amenință în acest moment mediul înconjurător la nivel planetar.

Cum a evoluat mineritul de criptomonede din 2009 și până în prezent?

Lansarea primei monede digitale – Bitcoin – în 2009 a generat un interes major în rândul persoanelor dornice să câștige bani fără mari eforturi. Criptomineritul presupune rularea unor programe speciale de minat pe un computer, care generează o anumită cantitate din valuta digitală desemnată într-un interval de timp specificat.

Minarea de Bitcoin necesita o cantitate redusă de curent electric în 2009, practic, pentru a genera o subunitate a acestei monede nu implică decât o sumă infimă pe factura de electricitate. Pe măsură ce interesul pentru piață de criptomonede a crescut și numărul acestora s-a mărit, nivelul de consum a crescut în mod exponențial.

Astăzi, cele câteva secunde necesare generării unei subunități Bitcon din 2009 s-au transformat în costuri imense, de până la 12,500 de dolari pe factura de electricitate (echivalentul achitării facturilor pe o perioadă de aproximativ 9-10 ani). De aceea, mineritul pe un singur computer nu mai este avantajos, astfel că în acest moment la modă sunt fermele de minat monede digitale, care însumează mii de computere care realizează această activitate în mod exclusiv.

Unde se minează cel mai mult după criptomonede – top țări cu activități intense de minerit în 2021?

În intervalul septembrie 2019 – aprilie 2021, conform statisticilor, China este statul din care se minează cel mai intens după criptomonede. Cu toate că, din 2019 și până în prezent, procentul de minerit a scăzut de la 75,53% din ponderea globală până la 46,04% în acest moment.

criptomonede
Foto: South_agency

Pe locul secund se poziționează SUA, dar în cazul acestui stat se poate constată o creștere a nivelului de minerit, de la 4,06% din procentajul mondial până la 16,85% în 2021. Același lucru se poate spune și despre ocupanta locului trei din acest moment– Kazahstan, care, de la 1,42% în 2019 a atins pragul de 8,19% din ponderea globală în 2021.

Rusia și Iranul completează topul celor 5 state în care se minează după criptomonede, cu procentaje de 6,84% și 4,64%. Trebuie menționat faptul că și în aceste state, în raport cu anul 2019, a avut loc o creștere a nivelului de interes pentru monedele digitale. Astfel, în Rusia, procentul s-a mărit de la 5, 93%, în timp ce în Iran a crescut de la 1,74%.

Pe lista statelor în care activitatea de minerit este în plină expansiune se numără și Malaysia, Canada, Germania și Irlanda. Toate aceste țări au înregistrat creșteri din 2019 până astăzi, cel mai reprezentativ caz fiind cel al Irlandei. Astfel, în luna septembrie 2019, procentul de mineri din ponderea globală era de 0%, că în aprilie 2021, acesta să ajungă la 2,27%.

Care sunt efectele mineritului de moneda digitală asupra mediului înconjurător?

Cele mai importante criptomonede în acest moment sunt Bitcoin, Ethereum și Tether. De altfel, primele 20 de monede digitale canalizează 90% din interesul minerilor, ceea ce înseamnă un nivel crescut de concurență pe piață. Iar urmările acestei competiții între fermele de mineri nu este una deloc plăcută pentru mediul înconjurător.

Computerele destinate mineritului de criptomonede rulează 24 de ore, folosind unități de procesare grafică de mare putere, de la AMD și Nvidia. Consumul de energie electrică este imens, căldura generată în timpul procesării fiind extrem de ridicată, ceea ce implică sisteme de răcire foarte puternice. Un studiu din 2018 indică o posibilă creștere a temperaturii la nivel global cu 2 grade Celsius ca urmare a emisiilor poluante rezultate din procesul de minerit pe întreaga planetă.

Anual, în urma proceselor de minare sunt emise 35,95 de milioane de tone de CO2, iar total deșeurilor electronice rezultate din procesul de minerit este de 11,5 kilotone în fiecare an. Hardware-ul special conceput pentru acest proces se învechește după aproximativ 1,5 ani și trebuie înlocuit. Consumul de energie electrică este uriaș, numai Bitcoinul având nevoie de 121 Terrawati în fiecare an pentru a fi minat (mai mult decât consumul unei țări de mărimea Argentinei).

Soluția pentru reducerea consumului de electricitate pentru minarea de monedă digitală este legată de folosirea resursele regenerabile. Conform studiilor publicate în 2019, acestea ocupă o pondere între 39% și 74,1% din totul resurselor folosite în procesul de minare. Numai că, din moment ce criptomonedele sunt considerate a reprezenta viitorul pe piața tranzacțiilor, în dauna monedelor fiat, iar oamenii sunt din ce în ce mai interesați de acestea, rămâne de văzut ce soluții vor fi luate pentru limitarea impactului asupra mediului înconjurător.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!