Cum sa

Cand ar trebui sa-ti anulezi calatoria?

Ai petrecut luni intregi pregatindu-ti plecarea in vacanta visurilor tale, facand planuri cu multe saptamani inainte de calatorie – toate astea ca sa auzi numai vesti despre instabilitatea politica, cicloane sau alte nenumarate capcane in care poti cadea pe drum. Prins intre zvonurile optimiste si avertismentele guvernamentale, ajungi in situatia sa nu stii foarte bine cand trebuie te opresti din drum si cand trebuie sa-ti continui calatoria.

Cu toate sfaturile primite din partea familiei, din media si de la agentiile de turism, e usor sa ajungi sa le stii pe toate dar si sa te pierzi intre atatea informatii; pana la urma, cand ar trebui sa-ti anulezi planurile de calatorie?

Judeca totul cu atentie

femeie aeroport
Foto: Ekaterina Pokrovsky

Aflarea viitorului nu este o stiinta, desi cu cat esti mai departe de data la care vei calatori, cu atat orice predictie de calatorie sau avertizare se va indeplini. Daca esti genul care planifica totul in cele mai mici detalii, s-ar putea sa ai probleme, dar e mai bine sa evaluezi o situatie cat mai aproape de data la care vei calatori si nu cu prea mult timp inainte.

De asemenea, anularea unei calatorii mult prea din timp – numai pe baza speculatiilor tale (sau ale mass-media) cu privire la instabilitatea politica, de exemplu – poate avea ca efect privarea ta de avantajele pe care le poti avea in cazul anularii zborului sau a intregii excursii.

  • Anularea zborului – In cazul liniilor aeriene, dureaza ceva timp pana ca acestea sa anuleze zborurile; nu face nicio schimbare fara un raspuns oficial din partea lor cu privire la politica pe care o aplica. (Aici afli drepturile pe care le ai in cazul in care zborul tau e anulat).
  • Fa-ti asigurarea de calatorie pana nu e prea tarziu – Companiile de asigurari nu-ti vor acoperi pierderile in cazul unor evenimente stiute dinainte, asa ca daca te preocupa zborurile anulate si pierderile suferite in astfel de situatii, consulta-te din timp cu compania respectiva. Ei au informatii specifice despre intreruperile zborurilor si despre ce drepturi ai intr-o astfel de situatie data.

Desigur, capcanele in cazul calatoriilor pot fi de orice natura. Evenimentele legate de vreme, cum ar fi “caderi masive de zapada” nu pot fi prevazute si desi ele iti pot da planurile peste cap, revenirea la normal in astfel de cazuri e de obicei rapida. Modificarea si nu anularea planurilor tale de calatorie, este ordinea corecta in astfel de cazuri.

Violenta

Avertizarile guvernamentale au tendinta de a musamaliza faptele, fara a oferi prea multe detalii. Trebuie facute cateva distinctii importante si anume: unde ar putea izbucni conflictul, amenintarea acestuia si cat de real este evenimentul.

  • Unde? – Descifreaza avertismentele de calatorie si descopera unde si daca exista vreun conflict si proportiile sale. Ca sa nu risti, nu te duce in apropierea lor iar daca nimeresti in mijlocul vreunuia, poti sa-ti anulezi planurile. Conflictele care au loc in sudul insulelor Filipine, de exemplu, nu justifica anularea unei excursii in Manila – sau in alta parte a tarii.
  • Violenta localizata – Demonstratiile si protestele politice sunt la ordinea zilei in intreaga lume, dar expresia democratiei poate fi in multe situatii tensionata. In general vorbind, aceste evenimente sunt limitate (cum ar fi Protestele Camasilor Rosii in timpul starii de urgenta din Bangkok); evita-le si vei fi probabil in afara oricarui pericol.

Violenta indreptata catre straini, turisti, jurnalisti (sau cei presupusi a se incadra in aceste categorii) intr-un oras sau o anumita parte a lumii pe care ai in plan sa o vizitezi, este un indicator solid ca excursia trebuie anulata.

Alte forme de violenta pot fi de obicei evitate si nu au nimic de a face cu tine. Violenta impotriva strainilor sau atitudinea ostila fata de tara ta (aspecte legate de etnie sau religie) sunt insa cu totul altceva si nu favorizeaza prea mult vizitele turistice.

Protestele din Egipt au incurcat multe vacante

Bineinteles ca poti merge intr-un anume loc, dar ce poti vedea acolo?

Zborurile catre Egipt au intrat cat de cat in normal, dar esti norocos daca vezi si altceva in afara de Aeroportul International din Cairo sau o camera de hotel. Faptul ca poti zbura catre o destinatie anume nu inseamna foarte mult, daca la sosirea acolo vei fi obligat sa ramai blocat intre patru pereti. Numai daca nu vrei sa vezi eforturile de reintoarcere la o cat de cat normalitate, amana calatoria si porneste in ea atunci cand vei putea vedea efectiv locul spre care te indrepti.

Ratarea unui obiectiv din lista

Nu toti pleaca de acasa cu lista gata facuta a locurilor pe care vor sa le vada, dar daca planurile tale de calatorie se bazeaza pe un set distinct de obiective turistice, atunci poate ar fi mai bine sa anulezi excursia, daca acestea sunt complet inaccesibile. Fiecare calatoreste dintr-o multime de motive si indiferent care sunt ale tale, daca ele sunt serios afectate, lasa totul pentru altadata.

Pastreaza ordinea in actiunile pe care le intreprinzi – ceea ce nu e intotdeauna usor

Uneori planurile tale sunt anulate gratie agentiei de turism unde ai facut rezervare. Din punct de vedere logistic, acesta este scenariul ideal, deoarece anularea excursiei, care include zboruri, cazare sau alte lucruri rezervate in avans este de foarte putine ori o sarcina usoara.  Daca te decizi sa anulezi, studiaza arta razboiului pentru a castiga orice batalie de la ghiseele de ticketing si sustine-ti cu fermitate cazul.

In final, tine minte ca pentru orice situatie care scapa de sub control (vezi cazul Egiptului), exista foarte multe altele in care toate avertizarile nu valoreaza mare lucru pentru cei mai multi dintre turisti. Tu te cunosti cel mai bine, asa ca judeca lucrurile si evalueaza cat de aproape (sau departe) vei fi de pericol.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!