fripturile de vita argentiniana
Foto Jiann Ho
Food & Drink

Totul despre fripturile de vita argentiniana

In Argentina, exista mai multe vaci care hoinaresc la tara, decat oameni. Cu un numar de peste 50 milioane de bovine tocatoare de iarba, nu e o surpriza pentru nimeni ca Argentina este una dintre cele mai mai mari consumatoare de carne de vita din lume – fiecare argentinian consuma in medie 112 kilograme de carne de vaca pe an. In cele ce urmeaza vei avea ocazia sa descifrezi toti acesti termeni “carnivori” sud-americani, ca sa poti mesteca ce e mai bun dintre ei… cu scuzele de rigoare pentru colonul tau. Cu precizarea ca putine lucruri se pot compara cu savoarea oferita de o friptura de vita argentiniana bine preparata.

Gauchos – lor le multumim pentru vitele minunate de azi

Bovinele au fost aduse in Argentina la inceputul secolului 16, de catre conchistadorii spanioli nebuni (mari iubitori de piele). N-a trecut mult timp pana cand fertila regiune Pampas a transformat o mica cireada de vite costelive in zeci de mii de juninci grase, Argentina devenind cunoscuta in toata lumea pentru fripturile sale delicioase. A detine bovine insemna a avea aur si, intrucat vorba se raspandea, argentinienii au devenit super eroi intr-ale carnii. In scurt timp, carcasele erau transportate in toata lumea.

A ajutat si faptul ca Argentina, cu anotimpurile pe dos in emisfera sudica, putea aproviziona europenii si americanii in timpul lunilor grele de iarna din tarile lor. Alt motiv pentru obsesia la nivel mondial in privinta carnii argentiniene, este ca aceasta a fost dintotdeauna (si va fi) la liber —PETA n-a ajuns inca in Pampas. Spre deosebire de taberele de concentrare a bovinelor din America, unde vacile sunt inghesuite in spatii ingradite si hranite fortat cu tone de hormoni de crestere, majoritatea bovinelor din Argentina au diete naturale bazate pe iarba. Ele sunt libere sa hoinareasca pe campii, pana vine vremea pentru a fi taiate – atunci cand carnea lor are putina grasime.

Asa ca, data viitoare cand vei comanda o bucata de bife de chorizo, poti s-o mananci cu constiinta impacata, stiind ca provine de la o ferma vesela si nu de la vreo corporatie de tip Food Inc.

O feerie a carneturilor argentiniene

Vita este mai mult decat un fel de mancare in Argentina: este un mod de viata – intreaba pe oricare dintre cowboy-ii grasi (gauchos) care ingrijesc vitele. Intorcandu-ne  in secolul 19, gauchos erau calareti nomazi, care rataceau pe campuri, in cautare de vite salbatice. Cunostintele lor despre tinut si abilitatile de a manevra caii, au facut din gauchos o “marfa” pretioasa pentru armata argentiniana. Ei erau eroi ai momentului, iar imaginea unui barbat imbracat in poncho, care manuia pistolul si purta pinteni, este ultimul simbol al identitatii argentinienilor.

Pentru a pompa si mai mult patriotism in inima fiecarui barbat din tara, aceste personaje au insuflat intregii natiuni ideea ca nu exista alta afacere mai buna decat cea cu animalele purtatoare de proteine. Asado, modalitatea gaucho de a gati vacile omorate cu mana, este o distractie nationala inrudita cu frigerea porcului in America de Sud. In zilele noastre, termenul gaucho a evoluat destul de mult, astfel incat in prezent descrie orice tip din Pampas care are o vaca. Dar mitul eroilor calare, erodati de vreme si de vremuri s-a pastrat inca, datorita povestilor cu talc si festivalurilor gaucho, cum ar fi Feria de Mataderos.

Tipuri de fripturi de vita argentiniene

A parcurge etapele unui asado sau a stii ce sa comanzi la o parilla (restaurant specializat in fripturi) poate fi destul de complicat, mai ales daca spaniola nu e punctul tau forte. In continuare ai cativa termeni specifici cu care sa te familiarizezi – dupa care cauta un restaurant argentinian si lasa-ti papilele gustative sa te conduca.

Picada: Un platou cu branza si racituri, printre care se numara salam, chorizo, pate, sunca afumata, masline verzi si negre, branzeturi fine asortate si paine frantuzeasca. Majoritatea barurilor servesc picada, asa ca poti comanda un platou daca oferta de vinuri Trapiche Malbec iti face pofta de mancare.

Picada, un platouas perfect in deschidere

Parilla completa: Nu te poti hotari ce sa comanzi? Incearca putin din toate cu o parilla completa, un mega aperitiv cu friptura, pui, morcilla (un sortiment de carnat), chorizo, mollejas (momite), rinones (rinichi) si chinchulines (intestine). Primesti un bonus daca poti da gata si o portie de papas fritas (cartofi prajiti) pe post de garnitura.

Bife de lomo: Acest muschi suculent este cel mai scump fel pe care il poti primi la o gustare. Fanaticii se plang adesea ca nu are gustul la fel de bun pe cat de bine arata, datorita lipsei de grasime – este vorba de grasimea care se afla intr-o friptura si care se transforma intr-o bunatate untoasa, atunci cand este gatita. Dar mai intai mananca, apoi judeca.

Bife de lomo – scump, dar face

Asado de tira: Daca esti carnivor, dar nu stai bine cu banii, comanda aceste mici coaste crocante. Le asortezi cu niste sosuri iar partea proasta a acestui deliciu culinar este ca vei petrece urmatoarele ore chinuindu-te sa-ti scoti resturile de mancare dintre dinti.

Asado de tira – coaste mici si crocante

Entraña: Daca esti novice in ale carnii, sau pur si simplu nu te poti descurca cu o friptura uriasa, alege o entraña. Desi aceasta carne favorita printre localnici este taiata destul de subtire, e plina de arome. In plus, nu-ti va ingreuna arterele la fel de rapid precum o fac bife de lomo sau bife de chorizo.

Entrana, subtirica si aromata

Bife de chorizo: Ultima favorita a iubitorilor de carne, aceasta bucata de file e absolut delicioasa. Asa incat nu are nevoie de niciun fel de sos, saliva ta fiind cea care va prelua acest rol. Gandeste-te sa porti niste pantaloni mai elastici sau sa mai dai o gaura la curea – ai de-a face cu adevaratul numar 1 in randul fripturilor argentiniene.

Delicioasa bife de chorizo

Vuelta y vuelta: Foarte in sange, sau “albastra” in limbajul international al carnii.

Jugoso: In sange (sau “suculenta”)

Medio: Mediu in sange

A punto: Mediu bine facut

Bien cocido: Bine facut

Sfat: Cand comanzi o friptura, tine minte ca restaurantele argentiniene specializate in fripturi vor gati de obicei putin mai mult decat in mod normal carnea. Nu lasa legumele americane, deficiente la capitolul proteine sa te napadeasca; chiar si cei mai infocati carnivori se pot simti in siguranta in Argentina. Sa ai totusi la indemana o pastila de Dicarbocalm, pentru a imblanzi bestia carnoasa ce iti ataca stomacul.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!