albania
Portul Saranda / Foto: master2
Europa

Vacanță în Albania doar cu buletinul. Fără test și fără vaccin!

În plină pandemie, când multe dintre țările lumii au lacătele puse pentru turiștii și călătorii avizi de vacanțe și descoperiri inedite, există o țară europeană care rămâne, în mod miraculos, deschisă: Albania.

albania colaj
Foto: Canva Photos

Albania este una dintre acele destinații „secrete” pe care, probabil, ai trecut-o până acum la „și altele” când venea vorba despre lista cu locurile în care vrei să ajungi o dată-n viață. Doar că, micuța țară de la Marea Adriatică a reușit în ultimii ani să deschidă ochii multor aventurieri, punând pe „masă” câteva argumente de o valoare incontestabilă: plaje superbe, scăldate de ape limpezi și liniștite, hoteluri și resorturi de calitate, respectiv munți (Alpii Albanezi) cu peisaje fabuloase. Să trecem în revistă câteva dintre motivele pentru care ar trebui să vizitezi această frumoasă țară, cu sugestii legate de ce să faci și ce să vezi în Albania. Pe care, în mod surprinzător, s-ar putea să o numim destinația anului 2021.

Și asta și fiindcă, deocamdată, Albania nu cere turiștilor străini care o vizitează realizarea unui test RT-PCR, dovada vreunui vaccin sau test anticorpi. Agenția organizatoare Hello Holidays a introdus Albania în portofoliul său de destinații de sejur pentru acest an, alături de Grecia, Turcia, Egipt, Dubai și România. Mai multe detalii, în finalul articolului.

Bucură-te de soare pe Riviera Ionică

riviera albaneza
Foto: Milena Pigdanowicz-Fidera

Riviera Ionică se întinde în sudul Albaniei, între localitățile Vlora și Saranda și, din punct de vedere geografic, s-ar putea spune că ține mai degrabă de conjuncția dintre Marea Adriatică și Marea Ionică. Important este, însă, peisajul de coastă, desenat cu ape de culoare turcoaz, golfulețe stâncoase și câteva plaje aurii, cu nisip fin, plasate pe un minunat fundal muntos.

Cele mai bune momente la soare, pe cele mai nisipoase plaje, le vei avea în sud, acolo unde totul este centrat în jurul stațiunii Saranda. De aici poți, de asemenea, să explorezi acropolis-ul grecesc și teatrul roman, precum și anticele ruine din vecinul Butrint.

Explorează rămășițele Imperiului Otoman

berat albania
Localitatea Berat / Foto: silverjohn

Întinse pe dealurile și la poalele munților din apropierea Parcului Național Tomorri, casele cu ziduri albe și acoperișuri de teracotă din Berat formează o scenă specială pentru propria lor frumusețe arhitectonică.

După mulți, acesta este, de altfel, cel mai bine conservat oraș otoman din Europa, pe străduțele lui pietruite ascunzându-se biserici bizantine și minarete ce țâșnesc impetuos dintre anticele ziduri care le înconjoară. Orașul vechi e locuit, casele de aici fiind ocupate în totalitate, ceea ce înseamnă că barurile și restaurantele locale nu duc lipsă de o șarmantă atmosferă locală, potențată și de lipsa de trafic ce face ca Berat să rămână un mic giuvaier liniștit.

Cutreieră Alpii Albanezi

alpii albanezi
Alpii Albanezi / Foto: Enea Kika

Crestele zimțate, râurile înspumate și cristalinele lacuri glaciare din Alpii Albanezi dau naștere la peisaje care adesea nu găsesc rival în Europa. Albania face eforturi în ultimii ani pentru a asfalta drumurile către aceste minunății naturale, iar rezultatele se văd: din ce în ce mai mulți turiști sunt tentați să descopere la fața locului viața sălbatică din aceste locuri, una care include o faună din care nu lipsesc lupii, lincșii, urșii, mistreții, căprioarele și alte creaturi.

Cel mai bun loc în care să ai parte de peisaje de vis este la bordul unui feribot ce traversează Lacul Koman. Vei trece prin canioane de calcar, înguste și abrupte, apoi vei ajunge în sătucul Valbona, în care vei putea petrece timp de calitate în cabanele aflate pe pajiștile înflorite.

Vizitează un buncăr comunist

buncar albanez
Unul dintre numeroasele buncăre albaneze / Foto: jahmaica

Chiar dacă vii dintr-o țară ex-comunistă, nu ai cum să ratezi buncărele albaneze, care sunt… pretutindeni. Deoarece și-a făcut dușmani în toată lumea, de la Casa Albă la Kremlin, fostul lider comunist albanez, Enver Hoxha (citește Hogea), a găsit de cuviință să construiască peste 700.000 de buncăre, în care, la o adică, poporul să se ascundă de atacurile inamice.

Astăzi, nu mică e mirarea dacă găsești câte unul îngropat pe o plajă, zidit între două apartamente de bloc sau ascuns pe vreun câmp. În capitala Tirana, câteva dintre aceste buncăre au fost restaurate și pot fi explorate de către turiști, cel mai mare dintre ele având cinci etaje, fiind transformat în muzeu și spațiu cultural.

Vacanță în Albania, cu Hello Holidays

Precum spuneam mai sus, în acest an poți ajunge în Albania beneficiind de ofertele agenției Hello Holidays, care are pachete de sejururi în Saranda sau Vlore, cu prețuri ce pornesc de la 200 euro / persoană în perioada campaniei de lansare.

De pildă, vacanța de o săptămână în Saranda costă de la 314 euro / persoană, cu cazare la hotel de trei stele cu mic dejun sau de la 317 euro / persoană pentru un apartament. În Vlore, prețurile pornesc de la 212 euro / persoană în vilă și de la 282 euro / persoană în hotel de 4 stele. Pachetele au transport charter cu autocarul, din București și Brașov.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!