Kyrenia Cipru
Kyrenia / Foto: MinsStorm-inc
Europa

Top 10 atracții turistice din Cipru

Cipru e o insulă cu un vibe aparte. Un climat cald, mediteraneean, fâșii întinse de plaje și apusuri de soare romantice. O „Grecie” diferită, deși împărțirea politică a țării ar spune câte ceva nu doar despre greci ci și despre rivalii lor, turcii. Cei care caută o vacanță în care să combine statul la plajă cu vizitarea unor obiective istorice, vor descoperi Cipru drept o destinație foarte interesantă. În sprijinul lor, dar și al celor care sunt tentați de o incursiune în Insula Afroditei, am făcut o selecție cu cele mai frumoase 10 atracții turistice din Cipru. Cu alte cuvinte, iată ce să faci și ce să vezi în Cipru, frumoasa insulă Mediteraneeană:

Agios Georgios

Agios Georgios atracții turistice din Cipru
Agios Georgios / Foto: Canva Photos

De departe, Agios Georgios, din provincia Paphos, este una dintre cele mai cunoscute și mai populare destinații din Cipru. Totodată, Agios Georgios este și un foarte important sit arheologic și arhitectonic, descoperit în anii 50 ai secolului trecut. Inițial așezare creștină, care data din secolul 6, satul Agios Georgios e o localitate istorică în care se află trei biserici importante, laolaltă cu un complex de băi romane.

Castelul Sf. Hilarion

Castelul Sf Hilarion din Cipru
Castelul Sf Hilarion din Cipru / Foto: Canva Photos

Ruinele castelului Sfântului Hilarion sunt fascinante. Sf. Hilarion e un vechi bastion al Cavalerilor, totodată izvor de legende și mituri locale – cea mai cunoscută fiind aceea că o zână care-și petrecea timpul vrăjind ciobanii locului, a construit acest castel, ale cărui ziduri și încăperi se întind pe cornișa muntelui, devenind un paradis pentru exploratorii moderni. Iar cei care ajung până în vârf vor avea parte de peisaje fantastice asupra insulei. Dacă ți-ai pus în gând să vezi un castel în Cipru, atunci aceasta e cea mai potrivită alegere.

Ayia Napa

Ayia Napa Cipru
Stațiunea Ayia Napa / Foto: Canva Photos

Stațiunea Ayia Napa este raiul petrecăreților, fiind recunoscută pentru viața de noapte intensă pe care o dezvoltă după apusul soarelui. Nenumărate baruri și cluburi, multe dintre ele aflate în Piața centrală, rămân deschise până în zori și oferă muzică live, băuturi delicioase și o atmosferă tinerească.

Pe parcursul zilei, e musai să colinzi superbele plaje din Ayia Napa, precum Nissi, Grecian Bay și Makronissos. Iar dacă ai și pasiuni pentru istorie, fă-ți timp să vizitezi mânăstirea Ayia Napa, ridicată în secolul 16, precum și Muzeul Thalassa, care adăpostește o colecție unică de exponate legate de importanța prezenței mării în dezvoltarea regiunii.

Famagusta și Varosha

Famagusta cipru
Famagusta / Foto: Canva Photos

Famagusta e un oraș din partea de est a Ciprului, în zona așa-zisei Republici Turce a Ciprului de Nord (nerecunoscută internațional), faimos pentru portul său în care poposesc multe dintre vasele de croazieră ce străbat Mediterana. Dincolo de asta, însă, Famagusta e o localitate fortificată, care adăpostește două obiective turistice importante: moscheea Lala Mustafa Pasha și mânăstirea Sf. Barnabas.

Varosha cipru
Fantomaticul oraș Varosha / Foto: Mariusz Pietranek

La sud de Famagusta, în imediata vecinătate, se află orașul-fantomă Varosha, cândva sufletul comerțului din Famagusta, izolat din cauza invaziei turcești din 1974. Recent, în toamna lui 2020, turcii au redeschis pentru turiști această bijuterie cândva adulată de vedete precum Elizabeth Taylor, Richard Burton sau Brigitte Bardot.

Paphos

Paphos cipru
Paphos / Foto: Canva Photos

Paphos este giuvaierul strălucitor de pe coroana cipriotă, frumos și prietenos din punct de vedere turistic, al cărui centru – Kato Paphos – te uimește cu bulevardele mărginite de palmieri și restaurantele în care se servesc fructe de mare al fresco, aduse din larg de bărci de pescari cu șarm grecesc. Alte puncte de interes în Paphos sunt cetatea turcească, Saranta Kolones – ruinele unui castel medieval cu 40 de coloane și o impunătoare arcă – , anticul teatru roman de secol 2 și, desigur, nisipurile fine ale plajei municipale Alykes.

Larnaca

Larnaca cipru
Larnaca / Foto: Canva Photos

La prima vedere, abordabilul oraș Larnaca, aflat în partea de sud-est a țării, poate fi considerat o stațiune litorală. Dar în ciuda acestui fapt, el își păstrează spiritul autentic local. Larnaca e de departe cea mai bună „bază” pentru iubitorii de soare care vin să-și petreacă vacanța în Cipru, având toate facilitățile în acest sens.

Pe lângă acestea, însă, obiective precum Cartierul Turcesc (Skala) și dichisita biserică Sfântul Lazăr (Agios Lazarus) adaugă localității un șarm istoric, în vreme ce în centrul orașului vei găsi mai curând atmosfera dintr-un oraș obișnuit, decât cea dintr-o stațiune de vacanță de vară. În apropiere de Larnaca, lacul sărat din vestul orașului poate fi un motiv de încântare pentru fotografi datorită populației de păsări flamingo ce poposesc aici primăvara, după cum satele de pe dealurile înconjurătoare reprezintă tot atâtea atracții turistice culturale.

Omodos

Omodos cipru
Omodos / Foto: ruzanna

În Cipru sunt multe sate viticole, iar unul dintre cele mai cunoscute dintre ele este Omodos. Aici se produc câteva vinuri foarte apreciate în întreaga țară, dar pe lângă acest lucru, Omodos are o reputație uriașă și pentru livezile de fructe – mere, pere, piersici, care sunt adesea oferite turiștilor drept daruri de bun sosit de către hoteluri și pensiuni, și care sunt extrem de apreciate.

Nicosia

Nicosia Cipru
Nicosia, capitala Ciprului / Foto: Canva Photos

Nicosia e capitala Ciprului, dar s-ar putea spune că e diferită de orice altă capitală. Divizată între regiunea controlată de turci, din nordul insulei și cea controlată de greci, din sud, Nicosia e un amestec de senzații și „arome” ale celor două culturi atât de diferite. Sunt mai mult de 10 muzee interesante în Nicosia, începând cu Muzeul Ciprului și continuând cu Muzeul Bizantin și Muzeul Observatorului Ledra, în care poți urca până la etajul 11 pentru a vedea de sus linia ce separă cele două regiuni ale Ciprului (cunoscută drept „Linia verde”).

Dacă vrei să cumperi suveniruri cipriote, îndreaptă-te către strada Ledra, unde vei găsiproduse tradiționale sau spre Laiki Geitonia, unde te așteaptă magazine ieftine de suveniruri, special deschise pentru turiști.

Kyrenia

Kyrenia Cipru
Kyrenia / Foto: Bodrumsurf

Influențat de grecii peloponezi, de coloniștii venețieni și de conducătorii otomani deopotrivă, Kyrenia (Girne, în turcă) rămâne unul dintre cele mai șarmante orașe antice de pe coasta de nord. Localitatea te întâmpină cu portul albastru, vegheat de lanțul muntos Kyrenia, acolo unde turiștii pot savura un delicios kebab sau un platou cu mezze, în timp ce privesc tradiționalele bărci de pescari kaiki, care vin și pleacă pe mare.

Nu rata nici imaginile cu castelul Kyrenia, care domină latura de est a portului – o strașnică fortificație bizantină, ce a făcut din acest oraș un important punct strategic de-a lungul timpului.

Limassol

Limassol Cipru
Limasso / Foto: Canva Photos

După capitală, Limassol e cel mai mare oraș al Ciprului, port important și, în ultimele decenii, o populară destinație turistică pentru cei aflați în căutare de soare și nisip. Centrul Vechi din Limassol e locul cel mai bun pentru a începe explorarea acestui oraș, din care nu poate lipsi un tur al impresionantului castel.

De asemenea, în Centrul Vechi trebuie să faci o plimbare pe strada Anexartisias, o arteră comercială interesantă, de unde vei ajunge în Piața Saripolou, adevărat hub al vieții de noapte din Limassol, atât pentru localnici cât și pentru turiști. Nu pleca fără să admiri iahturile de lux din port, după o plimbare pe faleza Akti Olympion.

Citește și: Paphos, distracție în Cipru pentru toată familia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!