Cum sa

Cum sa-ti faci un tatuaj in vacanta

In ziua de azi multor turisti le vine ideea sa-si faca un tatuaj in timpul vacantei. Adrenalina momentului, dar si sentimentul evadarii din constrangerile zilnice, ii imping pe unii sa incerce senzatii noi. Problemele asociate acestei practici sunt aceleasi in toata lumea. SIDA, virusul hepatitei si bacteriile ucigase nu cunosc limite. Fara o prevenire corecta a lor, riscul infectiei exista in orice tara, chiar si in cele mai dezvoltate. De aceea ai mai jos cateva sfaturi pentru a evita imbolnavirea si infectiile atunci cand ai luat decizia de a-ti face un tatuaj.

Atentie: nu te tatua in orice salon! Si nu o face daca esti beat!

Inainte de tatuaj

Daca esti in cautarea unui stil anume (tahitian, japonez etc) sau a creatiilor unui artist anume (Rudi Fritsch din Milano, de exemplu), Internetul este o buna modalitate de a gasi artisti in domeniu care lucreaza in apropierea destinatiei tale de vacanta. Multi dintre cei care realizeaza tatuaje isi expun operele pe site-urile personale. In plus, multe saloane au propriile bloguri sau website-uri, pe unele dintre aceste gasindu-se si informatii legate de igiena ce trebuie respectata in astfel de cazuri. Poti sa afli informatii si de la un salon de tatuaje din apropierea ta. Artistii in acest domeniu se intalnesc adesea la conventii internationale si iti pot da referinte despre cei mai buni, oriunde s-ar afla in lume. Sau, daca datele coincid, poti merge tu personal la una din aceste intalniri.

Daca esti in cautarea unui salon de tatuaje in aproprierea locului in care te afli, uita-te mai intai cum arata locatia. E preferabil  sa alegi unul aflat la strada si daca nu stii nimic despre el dinainte, e bine sa le eviti pe cele aflate pe alei laturalnice sau in locuri izolate.  Cei mai buni artisti cauta sa fie la vedere, prin astfel de saloane expuse privirilor. Nu ai cum sa-i ratezi; vitrinele lor sunt acoperite cu reclame si lumini. Sunt insa si exceptii de la regula, deoarece exista si saloane foarte bune care sunt ascunse, dar in acest caz, e bine sa stii ceva despre artist, inainte de a ajunge la locatia cu pricina.

Odata ce ai facut alegerea, nu ezita sa mergi acolo pentru a pune intrebari si a obtine informatii. Nu esti obligat sa iesi din salonul respectiv tatuat, asa ca invinge-ti timiditatea: artistii sunt, de regula, persoane dragute si saritoare. Uita-te prin salon, un artist care se respecta va avea grija de locul sau de munca. Majoritatea au stilul lor propriu, care se va vedea in designul si decorul salonului. De obicei folosesc pentru asta imagini, jucarii, opere de arta si colectii de obiecte. De asemenea, cei mai stricti in privinta igienei, nu vor avea nicio problema in a expune dovezi si certificate eliberate de autoritatile medicale locale.

Intrebarile legate de igiena ar fi: In salon e praf? Podeaua e curata? Sunt oameni care fumeaza? Sunt scrumierele pline? Artistul opereaza in zona magazinului / la receptie? Astfel de situatii sunt semne ale unei igiene precare si arata lipsa de respect fata de client. Daca te confrunti cu ele, e bine sa parasesti locul si sa-ti faci timp sa cauti un alt salon decent.

Metodele de sterilizare trebuie sa fie perfecte

Tatuajul

Crezi ca ai gasit locul perfect pentru a te insemna? Atunci consulta aceasta lista pentru a fi sigur ca tatuajul e facut in cele mai igienice conditii:

• Exista disponibile ace de unica folosinta?

E recomandat ca acele folosite sa fie de unica folosinta si aruncate dupa utilizare in tavi medicale speciale. Asigura-te ca ele sunt scoase din pachete sterile. Daca cel care face tatuaje iti spune ca sterilizeaza acele, nu-l crede pe cuvant, avand in vedere ca nu ai cum sa verifici cat de steril e materialul pe care il foloseste.

• Ce metoda de sterilizare trebuie folosita pentru restul materialelor?

Raspunsul corect este “o autoclava pentru sterilizare cu aburi, presurizata, clasa B”. Caldura umeda permite ca ciclul de sterilizare sa fie mai scurt si mai eficient; denumirea ‘clasa B’ inseamna ca aparatul previne contaminarea cu agenti infectiosi din categoria prionilor. Este obligatoriu ca tubul (coloana metalica conectata la masina, prin care trec acele) sa fie tratat in aceasta autoclava. In acest caz, el este prezentat intr-o punga de plastic cu una din fete confectionata din hartie – inchisa ermetic – pe care artistul o va rupe in fata ta pentru a scoate tubul steril afara.

• Acele si tuburile care trebuie folosite asigura un contact minim cu materialul si prin urmare, expunerea la germeni si bacterii este mai mica. Daca cel care iti face tatuajul are grija la asta, e un semn bun.

• Intr-un salon care se respecta, cablurile de alimentare ale masinii cu care se fac tatuajele sunt introduse in plastic. Unii artisti isi invelesc si echipamentele intr-un fel de punga din acelasi material, pentru a evita contactul acestora cu trupul tau.

• Artistul trebuie sa isi spele mainile si bratele inainte de a se intalni cu tine. El trebuie sa poarte manusi si sa nu atinga nimic altceva in afara de echipamentul de lucru. Daca atinge alte obiecte, trebuie sa-si puna o pereche noua de manusi. Un artist bun in domeniul tatuajelor nu e zgarcit in privinta numarului de manusi pe care le foloseste.

• Cerneala trebuie si ea sa fie noua, sa paraseasca tubul si sa fie pusa in containere mici numite ‘caps’, care trebuie  sa fie noi si de unica folosinta.

• Nu fi surprins daca artistul foloseste prosoape din hartie si folii din plastic. Chiar daca ele nu sunt sterile, sunt curate si la indemana, asigurand realizarea unui tatuaj in conditii sigure.

Dupa tatuaj

Fiecare artist in domeniul tatuajelor iti va da propriile sfaturi care sa te ajute sa treci cu bine perioada de vindecare. Iata si cateva in plus:

Pastreaza bandajul pana la sfarsitul zilei si prima noapte (asta va preveni petele de sange de pe cearceaf, cu adevarat greu de scos).

In ziua urmatoare, spala tatuajul sub dus, cu sapun, avand grija  sa nu rupi crustele formate.

Nu usca locul cu prosopul, lasa-l sa se usuce natural.

Dupa prima noapte, hidrateaza tatuajul pentru a facilita vindecarea sa: Biafine sau Bpantène sunt doua creme foarte bune pentru tratament (ele merg folosite si in cazul arsurilor solare).

Nu te expune la soare cel putin sase saptamani.

Nu inota in mare timp de o luna (unii sunt de parere ca poti face baie dupa ce te-ai tatuat, dar ai grija, doare destul de rau).

Nu inota si nu face sport timp de doua saptamani.

O idee buna ar fi aceea sa-ti faci tatuajul la sfarsitul vacantei, ca sa nu ai prea multe probleme cu respectarea acestor reguli.

Daca urmezi aceste sfaturi si indicatii, vei fi in siguranta si singurul lucru care te va preocupa va fi alegerea tatuajului la care visezi de mult.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!