Stiri TukTuk

InterContinental Bucuresti implineste 40 de ani!

Unul dintre “landmark”-urile Bucurestiului, Hotelul InterContinental, implineste 40 de ani de la inaugurarea sa in mai, 1971. Pentru a marca aceasta aniversare, in acest weekend, pe 28 si 29 Mai 2011, toti oaspetii si clientii hotelului vor beneficia de reduceri de 40% din preturile de lista, la cazare si in restaurantele Corso si Modigliani,  precum si in barul Intermezzo. In holul hotelului va fi amenajata o mini – expozitie cu mobilier, fotografii, decupaje din revistele vremii si pareri ale oamenilor care au asistat la constructia si deschiderea hotelului din postura de angajati sau de constructori.

Istoria Hotelului InterContinental Bucuresti a inceput in anii 60 cind a sosit la Bucuresti un reprezentant al companiei Cyrus Eaton Group. Cyrus Eaton a avut ideea construirii unui hotel InterContinental la Bucuresti nevoit de imprejurari sa innopteze in holul unui hotel pentru ca locurile de cazare erau limitate.

Hotelul a fost construit dupa un proiect al arhitectilor romani D. Hariton, Ghe. Nadrag, I. Moscu si Romeo Belea. La proiect au lucrat constructori, ingineri si muncitori romani, cu avizul reprezentantilor lantului hotelier InterContinental, cladirea fiind finalizata dupa trei ani, intr-un timp record pentru acele vremuri.

“Prin anii ’66 au fost conditii propice din punct de vedere politic ca lantul InterContinental sa apara in Romania si sa fie contractat un aici un hotel; impreuna cu arhitectul sef al Bucurestiului, prof. Maicu, am inceput studiile pentru pe niste amplasamente, pentru primul hotel cu renume care s-ar fi facut in Bucuresti.

Initial am proiectat hotelul aproape similar cu cel de acum, tot cu trei aripi, ca trei banane, dar mult mai lunguiete si mult mai scund. Ca si locatii propusesem Parcul Kiseleff si Piata Unirii, niste locatii pe care le numesc acum nefericite. Reprezentantii InterContinental au considerat ca Piata Universitatii este centrul orasului si atunci aici l-am construit, pe locul unei foste zahanale – “La Zisu”.” spune Romeo Belea, unul dintre arhitectii hotelului.

Imediat dupa deschiderea hotelului, pe aeroportul Otopeni a aterizat si prima cursa PanAm, operatorul aerian american fiind la vremea aceea detinatorul marcii InterContinental.

“InterContinentalul din Bucuresti s-a deschis intr-un moment politic favorabil, in care dictatorul Ceausescu incerca sa se delimiteze de politica sovietica. Cu ocazia deschiderii hotelului, in mai 1971 s-au inaugurat si cursele aeriene Pan Am catre Bucuresti. Chiar din ziua deschiderii oficiale, Pan Am a adus un avion plin de turisti americani, care s-au distrat toata noaptea in hotel. Hotelul a fost in acest fel plin inca din ziua deschiderii si pentru multa vreme dupa aceea. La inceput, o camera single costa 18 USD, iar o camera dubla 23 USD.” spune George Opris, fost Rooms Division Manager, 1971 -1996

InterContinental Bucuresti a fost la vremea deschiderii, dar si peste 25 de ani dupa aceea, cea mai inalta cladire din Romania. Pentru aproape 30 de ani, Hotelul InterContinental a fost singurul hotel de cinci stele din Romania, care opera la standarde internationale.

“Hotelul InterContinental a fost o scoala de inalta clasa pentru industria ospitalitatii din Romania. Primii angajati au fost trainuiti in cadrul lantului hotelier InterContinental, au invatat sa lucreze dupa standarde inalte si i-au invatat la rindul lor pe cei mai tineri ce inseamna sa fii profesionist intr-un hotel de cinci stele.”  Gorge Opris, fost Rooms Division Manager, 1971 -1996

“InterContinentalul era o oaza occidentala intr-o lume comunista si de aceea te simteai deosebit ca lucrezi aici.Cind veneam la serviciu, parca in tram dintr-o data intr-o alta lume; nu mai eram in Romania comunista” spune Elena Burghelea, fost Housekeeping Manager.

Hotelul a fost deschis cu 423 de camere si apartamente, centru de sanatate la etajul 22, Restaurantul Balda, cu specific romanesc si Luna Bar, la etajul 21, Belvedere Bar la etajul 2, cu terasa spre Piata Universitatii, Sala Ronda la etajul 1, Picolo Bar si cazino la etajul 1, Braseria Corso, Restaurantul Madrigal si Self la parterul hotelului.

La InterContinental a fost introdus pentru prima oara intr-un hotel din Romania sistemul de mic dejun tip “buffet suedez’, dar si conceptul de ‘room service”.

“Oaspetii straini erau foarte incintati de gustul mincarii romanesti. Partial, acest lucru se datora si faptului ca noi achizitionam legumele, fructele, carnea, brinza din productia locala si, pe vremea aceea, in Romania nu patrunsesera inca substantele chimice care se foloseau in occident. Era foarte apreciat un cocktail din cozi de raci cu salata de cruditati si sos Calypso, care costa 17 lei vechi.” Iulian Stanciu, bucatar

De-a lungul celor 40 de ani de existenta, oaspeti de seama ai Hotelului InterContinental au fost, presedinti de state, sportivi, printi si printese si importanti oameni de afaceri. Intre acestia – Lenny Kravitz, Bill Gates, echipa Harlem Globe Trotters, Robert Gates – seful Pentagonului, presa de la Casa Alba in timpul Summit-ului NATO, Zucchero, Printul Hassan al Iordaniei, Bill Gates, Demis Roussos, Jose Carreras, Shimon Peres – Presedintele Israelului, Jacques Yves Cousteau, Luciano Pavarotti, Boy George, Richard Claydermann, Bjorg Borg, Stan Smith, Billy Idol, Latoya Jackson, surorile Kessler, Yehudi Menuhin.

Cutremurul din 1977, Revolutia din 1989 sau mineriadele ulteriore sunt evenimente la care hotelul a fost un martor tacut, iar angajatii lui oameni pe care au facut ca hotelul sa functioneze, iar oaspetii sa fie multumiti si in siguranta, indiferent de vremurile tulburi prin care trecea Romania.

Un telex primit in data de 5 ianuarie 1990, din partea board-ului InterContinental ii felicita pe angajatii hotelului din Bucuresti pentru “excelentul nivel al serviciilor oferit oaspetilor din hotel in timpul evenimentelor recente din Romania. Localizat chiar in inima miscarii de eliberare nationala, hotelul a lucrat cu eficienta cistigindu-si recunostina presei internationale si in acelasi timp a oaspetilor”

Astazi, Hotelul InterContinental opereaza cu 257 de camere si apartamente renovate, spatioase si elegant mobiliate, dotate cu internet de mare viteza prin cablu si wireless si spatiu de lucru generos.

Oaspetii care aleg Camerele Club au acces la Club InterContientnal Lounge. Renovat recent si decorat in stil contemoporan, locul este deschis celor care isi doresc un spatiu de lucru privat si exclusivist in care sa isi invite partenerii de afaceri.

Faimoasei Sali Ronda, de la etajul 1 i s-au adaugat astazi alte 12 locatii in care se pot organiza evenimente din cele mai diverse: de la conferinte si petreceri de companii pina la evenimente private. Sala Fortuna de la Etajul 21, inlocuieste celebrul Restaurant Balada, fiind o locatie moderna si echipata la cele mai inalte standarde.  Cu terase si lumina naturala, cu decor clasic sau contemporan, salile Rapsodia, Opera, Opereta, Hora si Simfonia sunt locuri in care echipa InterContinental organizeaza evenimente memorabile.

Braseria si Terasa Corso, Restaurantul Modigliani –pasta/carne si Barul Intermezzo sunt locuri in care oaspetii pot descoperi deliciile bucatariei romanesti, alaturi de specialitatile internationale.

La etajul 22, functioneaza centrul dde sanatate, cu piscina interiora si terasa, dalade fitness, sauna, jacuzzi si bar.

Hotelul InterContinental Bucuresti este operat sub contract de management de lantul InterContinental Hotels Group.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!