normandia
Normandia / Foto: Canva Photos
Europa

10 locuri de vizitat în Normandia, Franța

Orașe aparent desuete, cu arhitectură superbă și porturi vechi, plaje cu semnificație istorică, stânci albe, de un dramatism aparte, stridii delicioase, pajiști verzi și întinse, pigmentate cu livezi de meri – toate acestea se regăsesc în Normandia, spectaculoasa regiune din nord-vestul Franței, una doldora de cultură, peisaje și tradiții.

De la Muntele Saint-Michel la plajele pe care au debarcat Alianții în Ziua Z, iată un top 10 al celor mai frumoase și interesante locuri de vizitat în Normandia, Franța:

10 Locuri de vizitat în Normandia – Le Havre

Sunset over Le Havre, France

Unele orașe distruse de bombe în al Doilea Război Mondial și-au refăcut arhitectura în anii ce au urmat confragrației. Le Havre, însă, a avut o abordare diferită, îmbrățisând ideea de… beton. A fost o redefinire urbanistică, condusă de Auguste Perret, iar centrul orașului a intrat apoi în Patrimoniul UNESCO, fiind foarte apreciat pentru arhitectura modernă.

Poate cel mai bun exemplu îl reprezintă biserica Saint-Joseph, terminată în anul 1956, o apariție ușor clasică, dar cu o structură arhitectonică aparte. Nu trebuie ratat Muzeul de Artă Modernă André Malraux, care adăpostește a doua cea mai vastă colecție de artă impresionistă din Franța, cu opere aparținând lui Degas, Renoir, Monet, Manet și Gauguin.

9 Locuri de vizitat în NormandiaBayeux

Bayeux
Bayeux / Foto: Canva

Bayeux e o localitate fondată în secolul 1, devenită celebră pentru tapiseria de Bayeux, o operă brodată, în lungime de 70 metri, care redă 75 de scene din timpul invaziei lui Wilhelm Cuceritorul în Anglia (1066) și care se află în Muzeul Bayeux.

900 de ani mai târziu, Bayeux a devenit primul oraș din Franța eliberat de sub ocupație nazistă, în timpul debarcării din Ziua Z. În foarte îngrijitul Cimitir al Războiului Britanic poți vedea mormintele a peste 4000 de victime ale bătăliei, majoritatea soldați britanici. Centrul Vechi din Bayeux este un loc în care să-ți pierzi câteva ore, neuitând să vizitezi catedrala gotică Notre-Dame, consacrată în anul 1077.

8 Locuri de vizitat în Normandia – Giverny

giverny
Grădinile casei lui Monet din Giverny / Foto: Canva

Pictorul impresionist francez Claude Monet a iubit Giverny din momentul în care l-a văzut de la fereastra trenului cu care trecea prin apropiere. S-a mutat acolo și a început să amenajeze grădini superbe, după care a pictat câteva capodopere care le au pe acestea ca temă. Cel mai bun exemplu este celebrul tablou Nuferii, iar acesta este și principalul motiv pentru care călătorii se opresc astăzi în Giverny: un tur al casei lui Monet (în care artistul a trăit între 1883 și 1926), împreună cu grădinile aferente, dar și o vizită la Muzeul Impresionismului, dedicat acestui curent artistic. Monet însuși este îngropat la biserica Sainte-Radegonde de Giverny, un așezământ istoric, cu fragmente ce datează din secolul 11.

7 Locuri de vizitat în Normandia – Honfleur

honfleur
Honfleur / Foto: Canva

Honfleur e un adevărat giuvaier, un oraș încărcat cu artă, locuri istorice și tradiții maritime. Aflat în sudul Normandiei, Honfleur este renumit pentru șarmul său neștirbit, pus în lumină de încântătorul port flancat de clădiri ce datează din secolele 16, 17 și 18.

De-a lungul timpului, frumusețea localității Honfleur a fost surprinsă în tablouri de către artiști celebri, precum Gustave Courbet, Monet, Eugène Boudin și Johan Jongkind, care au fondat, împreună, Școala de la Honfleur, o mișcare artistică ce a pus bazele Impresionismului.

Astăzi, bună parte a moștenirii culturale și artistice a orașului este înmagazinată în numeroasele muzee și galerii care fac din Honfleur o escapadă excelentă pentru iubitorii de artă. Însă cultura nu e unicul lucru care atrage la acest carismatic orășel. Biserica Sfânta Caterina (cea mai mare biserică de lemn din Franța), plajele și străzile pitorești, flancate cu buticuri șic și restaurante gourmet sunt tot atâtea motive pentru a ajunge în Honfleur.

6 Locuri de vizitat în Normandia – Cherbourg

Cherbourg
Cherbourg / Foto: WikiVoyage

Datorită amplasării sale strategice, pe coastă, Cherbourg a reprezentat un strategic punct militar pentru personaje precum Ludovic al XVI-lea și Napoleon. De altfel, un important arsenal naval francez se află aici și în zilele noastre, după cum Cherbourgh este un oraș cunoscut pentru pescuit și pentru iahting.

Un feribot face legătura între Cherbourg și Marea Britanie. Și, după cum ne putem aștepta de la o localitate de coastă, majoritatea atracțiilor locale sunt legate de mare. De exemplu, Redoutable, cel mai mare submarin al lumii, care poate fi vizitat de către publicul larg, dar și La Cité de la Mer, cu ale lui 17 acvarii. Fă-ți timp să vizitezi, de asemenea, Muzeul Eliberării din interiorul vechiului Fort du Roule, precum și piața istorică a orașului.

5 Locuri de vizitat în Normandia – Rouen

rouen
Rouen / Foto: Canva

Rouen era adesea menționat drept capitala istorică a Normandiei și orașul-muzeu al Franței. Localitatea se mândrește cu o istorie de excepție, cu câteva minuni arhitectonice medievale și cu alte numeroase atracții turistice, între care încântătoarele catedrale gotice se situează la loc de cinste.

În același timp, Rouen este orașul în care s-a născut Gustave Flaubert și locul în care a fost executată Ioana d’Arc. Rouen e o localitate care respiră istorie și care și-a păstrat mult din șarmul său străvechi, totodată un loc cu o intensă viață de noapte și cu o scenă culturală înfloritoare. Printre atracțiile turistice de prim rang din Rouen se numără magnifica lui Catedrală (Cathédrale Notre-Dame de Rouen), pictată de Monet, reprezentativul orologiu (Gros Horloge), abația St-Ouen, spectaculosul Centru Vechi, cu străduțele sale pavate, pe care se aliniază case de cherestea și fabulosul Muzeu de Arte Frumoase, unul dintre cele mai interesante muzee ale Franței.

4 Locuri de vizitat în Normandia – Trouville și Deauville

trouville
Trouville / Foto: Canva

„Frații” Trouville și Deauville sunt diferiți, dar în egală măsură de interesanți, motiv pentru care devin destinații obligatorii pentru orice periplu în Normandia.

Deauville
Deauville / Foto: TripSavvy.com

Descris de Oficiul de Turism al Normandiei drept „țara de la mare”, Trouville sur Mer adăpostește o combinație unică de artă, plaje și șarm de Belle Époque, transformându-se într-o destinație idală pentru familii. Pe de altă parte, vecinul său decadent, Deauville, își atrage oaspeții cu o atmosferă glamuroasă și cu câteva evenimente de vază, ce se desfășoară anual: Deaville este gazda Festivalului de Film American și a cursei hipice Deauville-La Touques.

3 Locuri de vizitat în Normandia – Étretat

etretat
Etretat / Foto: Canva

Étretat e o mică localitate de coastă care, întâmplător, se află într-un decor absolut impresionant. Orășelul este înconjurat de stânci albe, gigantice, din calcar, care prezintă câteva formațiuni spectaculoase – trei arcade stâncoase și un „ac” cu o înălțime de 55 m.

De pe plaja cu pietricele, care se află chiar în mijlocul liniei stâncoase, poți vedea, dacă te uiți către est, La Porte d’Amont – cea mai mică dintre arcade – sau, dacă privești în direcția opusă, colosala L’Arche et l’Aiguille, imagine imortalizată în picturile lor de către Monet și Gustave Courbet. Cea mai îndepărtată arcadă, La Manneporte, este și cea mai largă, la aceasta putând ajunge dacă urmezi pitorescul traseu GR21, pe deasupra stâncilor albe.

2 Locuri de vizitat în Normandia – Plajele din Ziua Z

plaja omaha
Plaja Omaha / Foto: Canva

Una dintre cele mai mari invazii ale tuturor timpurilor a avut loc pe 6 iunie 1944, când mai mult de 160.000 de soldați din trupele Aliate au luat cu asalt plajele Normandiei, având misiunea de a elibera Franța (și apoi, restul Europei) de ocupația nazistă. În timpul sângeroasei debarcări din Normandia, mai mult de 10.000 de soldați ai Alianței (plus alte câteva mii de nemți) și-au pierdut viața pe plajele Omaha, Juno, Gold, Sword și Utah, care se întind pe o distanță de 80 km de-a lungul coastei franceze. Astăzi, aceste plaje sunt împânzite de cimitire, memoriale și muzee, o incursiune în zona lor, coroborată cu o documentare legată de acea marcantă zi a istoriei fiind, pe undeva, obligatorie.

1 Locuri de vizitat în Normandia – Muntele Saint Michel

muntele saint-michel
Muntele Saint-Michel / Foto: Laurent Renault

Mont Saint-Michel, sau Muntele Saint-Michel, este unul dintre cele mai cunoscute monumente din Patrimoniul UNESCO: o insuliță aflată la gura râului Couesnon, la granița dintre Normandia și Bretania. Practic, Muntele Saint-Michel este o stâncă ițită din apă, pe care se înalță o mânăstire, peisajul din jurul ei schimbându-se în funcție de flux și reflux. Până recent, insula era legată de continent prin intermediul unui drum pietruit, dar de curând s-a montat un pod care face accesul mai ușor.

Cândva, în secolul 8, arhanghelul Mihail a dispus construirea unei bisericuțe pe această mică insulă aflată la doar câțiva metri de continent. Trei secole mai târziu și-a făcut apariția o mânăstire benedictină, iar complexul a devenit cunoscut drept Mont Saint-Michel și, în același timp, un loc unic, care strălucește în peisajul turistic al Normandiei. În timpul Războiului de 100 de ani a fost adăugat un zid.

Citește mai multe despre o vizită la Muntele Saint-Michel

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!