excursie creta
Europa Oferte travel

Hai cu TukTuk în Creta! Plajă și gastronomie în insula oamenilor fericiți

Poate că ai fost în Creta. Sau poate că nu. Poate că ai făcut plajă în Creta și poate că ai gustat uleiul de măsline produs pe cea mai mare insulă a Greciei. Dar nu ai dus aceste două experiențe la un nivel superior. Pentru că ai fost în Creta ca un turist oarecare. Acum, TukTuk îți propune să mergi în Creta la braț cu zeii. Să stai la masă cu zeii, să te înfrupți din bucatele lor, să le vezi „grădinile” și să te bucuri de soare direct din inima lui Apollo. Hai cu TukTuk în Creta, să trăiești o săptămână printre zei, cu un curcubeu pe cerul gurii și un cântec de iubire în suflet!

chania
vechiul port din Chania. Foto: Aleh Varanishcha

Creta are mai multe plaje decât oricare altă insulă a Greciei. Un total de 1046 km de întinderi de nisip de toate felurile: mari, mici, izolate, turistice, romantice, cu palmieri, roz, în lagune, cu apă turcoaz, verde sau albastră. Dacă adori să-ți faci vacanța pe plajă, atunci fii sigur că în Creta găsești cel puțin câteva care să te satisfacă. Și tot aici se află câteva dintre cele mai frumoase plaje din lume.

Printre acestea, Elafonisi, Falasarna și Balos, trei giuvaieruri pe care orice vizitator abia așteaptă să le treacă în caietul cu amintiri ale vacanțelor de neuitat. Le-am pregătit pentru tine!

Gastronomia cretană
Gastronomia cretană

Considerată de nutriționiști drept cea mai sănătoasă din lume, dieta mediteraneană are în centru bucătăria cretana și este, în fapt, un stil de viață bazat pe consumul în abundență de ulei de măsline, vin, produse locale proaspete, preparate cu răbdare, dupa metode tradiționale și savurate împreună cu familia și prietenii.

Insula Creta, cea mai sudică insulă din arhipelagul Mării Egee, este considerată chiar și de către grecii de pe continent sau celelalte insule drept templul gustului autentic, începând cu simpla roșie ce se coace sub razele fierbinți ale soarelui mediteranean, uleiul de măsline de cea mai bună calitate și delicatesele specific locale, produse în cantități mici și rar de gasit în afara granițelor insulei.

Te invităm să petreci alături de noi o săptămână de experiențe culinare exclusive, în care vom descoperi secretele civilizației antice minoice și grecești și vom explora natura și cultura locală, ghidați de experți pasionați.

Detaliile programului Hai cu TukTuk în Creta

Programul Hai cu TukTuk în Creta este realizat împreună cu agenția de turism Zeus Escapes, partenera noastră din Chania. TukTuk.ro este partener media al acesteia.

Programul se realizează în perioada 7-14 iunie 2020

Ziua 1 (duminică, 7 iunie): Transfer de la aeroport, sosirea la hotel

Welcome meeting. Cină cretană.

Ziua 2 (luni, 8 iunie): Excursie la plaja Balos

Celebra lagună Balos, aflată la circa 56 km nord-vest de Chania, între Capul Gramvousa și Capul Tigani, este cu siguranță una dintre cele mai fotografiate plaje din Grecia, totodată locul în care cei care iubesc nisipul și marea își doresc cu nerăbdare să ajungă, urmând pașii Prințului Charles și ai Prințesei Diana, care au vizitat Balos cu un iaht privat în urmă cu mulți ani.

plaja balos
Plaja Balos

Balos e cunoscută pentru apa de o incredibilă culoare turcoaz, pentru nisipul alb, pentru frumusețea naturală și pentru peisajul exotic. Atât Gramvousa cât și Balos sunt incluse în ințiativa europeană NATURA 2000 pentru păstrarea mediului natural, pe lângă dimensiunea morală, fiind impuse reguli stricte pentru protecția plantelor și animalelor cum sunt focile-călugăr și broaștele țestoase din specia Caretta-Caretta.

Din portul Kissamos ne îmbarcăm pe vasul care ne va purta pe urmele venețienilor care au construit în secolul XVI fortăreața de pe insula Gramvousa, locuită de-a lungul vremurilor de pirați și care a jucat un rol important în lupta împotriva ocupației otomane. Vizităm fortăreața, prilej de fotografii cu peisaje panoramice, perfecte pentru Instagram, și ne îndreptăm către laguna Balos. Aici vom petrece câteva ore făcând baie în apele calde ale lagunei, bucurându-ne de nisipul alb sau explorând fauna marină din jurul insulei. Prânz opțional, pe vas. Întoarcere la hotel în jurul orei 18:00. Cina inclusă.

Ziua 3 (marți, 9 iunie): Tur gastronomic – bere/ulei de măsline/degustare de vinuri

Începem ziua cu o vizită la o mică fabrică locală de bere artizanală, prima din prefectura Chania, unde vom testa aroma și textura ingredientelor folosite, vom vedea procesul de producție și vom degusta câteva tipuri de bere: lager, dunkel, pale sau bitter.

Continuăm cu un tur informativ la presa de ulei unde se produce ulei de măsline organic, prin presare la rece, dupa metode tradiționale. Aici vom degusta diverse tipuri de ulei și vom învăța cum să facem diferența între calități, tipuri de ulei și etichete.

Pnevmatikakis

Ne deplasăm apoi la un domeniu viticol unde se produce vin în cantități limitate, vom vizita crama și linia de producție. Vizita se va incheia cu o degustare de brânzeturi locale asortate cu vinuri, unele din soiuri de struguri foarte vechi, cultivate încă din vremea civilizației minoice. Întoarcere la hotel (în jur de ora 15:00) și timp liber la dispoziție. Cina inclusă.

Ziua 4 (miercuri, 10 iunie): Excursie la plaja Falassarna și prânz la Sfinari

Plaja Falassarna, aflată pe latura de vest a insulei, la circa 60 km distanță de Chania, este una dintre cele mai cunoscute plaje din Creta, în trecut fiind votată în Top 10 cele mai frumoase plaje ale Europei.

falassarna
Plaja Falassarna

Nisipul fin, auriu și apa mării în nuanțe de turcoaz și smarald fac din această plajă una dintre cele mai căutate de pe întreaga insulă și, dat fiind că se întinde pe o distanță de peste 2 km, nu este niciodată foarte aglomerată. În partea de nord se află ruinele antice ale portului Polyrinia unde încă se pot vedea rămășițe de ziduri, acropole, case și un tron de piatră, dedicat zeului Poseidon. La prânz ne deplasăm câțiva kilometri mai spre vest, admirând de la înălțime peisajul superb al mării Egee, și ajungem într-un sat pescăresc autentic, cu câteva taverne pe malul marii.

sfinari
Sfinari

O mică afacere de familie, în care fiecare membru contribuie în funcție de abilități, taverna unde vom lua prânzul este recunoscută în zonă pentru supa de pește “kakavia” dar și pentru alte specialități pescărești – iarbă de mare, sepie la grătar umplută cu brânză de capră, arici de mare și pește proaspat, pescuit în ziua respectivă. Un prânz lung într-o ambianță plăcută, pe o plajă aproape pustie, cu zgomotul valurilor pe fundal și udat din belsug cu vinul casei se încheie cu un desert surpriză ce invariabil conține miere din producția proprie. Întoarcere la hotel în jurul orei 18:00, timp liber la dispoziție. Cina nu e inclusă.

Ziua 5 (joi, 11 iunie): Excursie la Paleochora

Aflată la 77 km distanță de orașul Chania, în sud-vestul regiunii cu același nume, Paleochora este o localitate ce se întinde pe o peninsulă care străpunge Marea Libiei, fiind supranumită „mireasa Cretei de vest”. La vest, generoasa Pachia Ammos – o plajă de nisip fin, auriu, cu paturi și șezlonguri confortabile și o faleză înțesată de baruri și taverne, iar la est, portul de îmbarcare pe ferryboat-urile care deservesc sudul insulei, cu o altă faleză generoasă, cu restaurante pescărești și cafenele îmbietoare.

paleochora
Paleochora

Distanța dintre cele două laturi poate fi parcursă pe jos în câteva minute, de altfel, din centrul stațiunii, poți vedea marea și la est și la vest, doar întorcând capul. Străduțe cu magazine pitorești, bijuterii artizanale, îmbrăcăminte sau obiecte hand-made și localuri ce se trezesc la viață mai ales seara, dau statiunii un aer boem, flower-power.

Vom petrece câteva ore aici, timp liber pentru stat la plaja sau pentru făcut o baie în marea Libiei, dar și de cutreierat magazinele în căutare de suveniruri unice. Vom lua prânzul la una dintre tavernele de pe faleză, privind ambarcațiunile ce vin și pleacă din port. Întoarcere la hotel în jurul orei 17:00, timp liber la dispoziție. Cina inclusă.

Ziua 6 (vineri, 12 iunie): Excursie la plaja Elafonisi

Astăzi vizităm o altă plajă faimoasă a Cretei, care alături de Balos și Falassarna formează „triada” plajelor cretane obligatoriu de vizitat. Aflată la 70 km vest de Chania, în sud-vestul insulei, Elafonisi este un loc de o excepțională frumusețe naturală, inclusă în programul de protecție Natura 2000.

plaja elafonisi
Plaja Elafonisi

Elafonisi este, de fapt, o peninsulă, adesea împărțită în două părți de către apele mării care dau astfel impresia formării unei insule la care se ajunge trecând prin apă. Plajele exotice ale acestei peninsule dau imaginea unui loc din Marea Caraibelor iar nisipul roz, care-și ia culoarea de la milioanele de cochilii fin sfărâmate, aduce un plus de interes, care se poate reflecta în fotografii superbe.

Petrecem câteva ore explorând această plajă mirifică, pe vremuri ocupată de pirați (de altfel, numele ei s-ar traduce prin „Insula comorii”), bucurându-ne de apa caldă și cristalină, de nisipul fin și culorile turcoaz și smarald ale mării, un fundal excelent pentru fotografii de Instagram perfecte. La întoarcere ne oprim într-un sat cretan traditional din munți, înconjurat de castani și platani răcoritori, la o tavernă unde putem degusta înghețată din lapte de capră sau o cafea autentică grecească. Întoarcerea la hotel în jurul orei 18:00. Prânz la pachet. Cina inclusă.

Ziua 7 (sâmbătă, 13 iunie): Zi liberă și cină în Chania

Grădina botanică din Creta
Parcul Botanic din Chania

Opțional (extra-cost), putem vizita parcul botanic al Cretei. Botanical Park & Gardens of Crete este un loc cu o istorie aparte. Grădina se află în satul Fournes, la 20 km distanță de orașul Chania, la poalele Munților Albi. Aici se afla o localitate care adăpostea una dintre cele mai vechi livezi de măslini din Creta și din Europa. În toamna lui 2004, o furtună fierbinte, stârnită în Africa și pornită să cotropească Mediterana, a cauzat un scurt-circuit care a dus la producerea unui incendiu ce a devenit rapid de necontrolat. Petros Marinakis, un localnic cu inițiativă, a avut ambiția de a schimba efectele dezastrului într-un nou început. Pe o suprafață de aproape 20 de hectare, el a amenajat o grădină botanică sub forma unui traseu de educare și recreere, pe care-l parcurgi, timp de două ore, pe o potecă prin mijlocul a mai mult de 150 de specii de pomi fructiferi și a zeci de plante ierboase, ornamentale și medicinale.

Portul din Chania

Seara o petrecem în portul venețian al orasului, unde vom face un tur ghidat pe străzile încărcate de istorie, cu magazine artizanale și restaurante pline de farmec. Vom lua cina la unul dintre cele mai bune restaurante de pe faleză, admirând apusul dramatic și atmosfera vie a promenadei, degustând o serie de preparate specifice, pe bază de legume, carne și fructe de mare. Întoarcere la hotel în jurul orei 12:00.

Ziua 8 (duminică, 14 iunie) – Timp liber, transfer la aeroport

Prețul excursiei este:

1350 euro / persoană în cameră dublă cu land view

1475 euro / persoană în cameră dublă cu sea view

Ce este inclus în preț:

Cazare la Hotel Thalassa Beach Resort & Spa (Adults only) – 4 stele, din Agia Marina (Chania)

Mese conform programului:

  • Mic dejun – zilnic
  • Prânz – în zilele 3 (la degustarea de vinuri), 4, 5. În ziua 6 prânzul este la pachet.
  • Cina – în zilele 1, 2, 3, 5, 6, 7. În ziua 4 prânzul se prelungește și este foarte copios.

Excursiile menționate în program, intrări la obiective

Transport cu minivan autorizat

Ghid român și ghid local pe parcursul programului

Transferuri aeroport-hotel și retur

Ce nu este inclus în preț:

  • Biletul de avion București – Chania. Zborurile pe această rută sunt operate de către compania aeriană Ryan Air și, procurate din timp, sau în momentul ofertelor, prețul unui bilet este sub 100 de euro / persoană. Lăsăm la latitudinea fiecăruia să-și achiziționeze biletul de avion pentru perioada în care se desfășoară programul nostru.
  • Mesele ce nu fac parte din program
  • Asigurarea medicală

Excursie opțională:

  • În ziua 5, Parcul Botanic al Cretei. Preț: 49 euro / persoană, cu prânzul inclus (plus transport, intrare obiectiv, ghid). Minim 6 persoane.

Despre hotel

Hotelul Thalassa Resort Beach & Spa este un hotel de patru stele aflat în localitatea Agia Marina, din regiunea Chania. Hotelul are un scor de 9,3 (Superb) pe Booking.com și este un hotel de tip Adults only (vârsta minimă a celor care se cazează în hotel este de 16 ani).

thalassa hotel

Hotelul este situat pe plaja din Agia Marina, la 9 km de localitatea Chania, într-o locație de top. Dispune de un elegant centru spa, are o piscină cu vedere la mare, iar camerele cochete au ferestre din podea până în tavan, având vedere la mare, la grădină sau la zona continentală, fiind dotate cu podea cu parchet, aer condiționat, au facilități media și acces gratuit la internet wifi.

Restaurantul principal de tip a la carte servește mâncăruri rafinate, la snack bar se pot lua preparate mai ușoare, în vreme ce taverna de pe plajă oferă gustări cu specific grecesc. Hotelul este ideal pentru cupluri.

Rezervări

Pentru rezervări și alte întrebări legate de program sau modalitatea de plată, trimiteți mesaj la tuktuk@tuktuk.ro

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!