Dacă ești în vacanță în Valencia, ai epuizat tot ce se poate vedea în frumosul oraș spaniol, și ai chef să vezi și alte locuri frumoase din împrejurimi, îți facem trei propuneri de orășele aflate pe Costa Blanca, la care adăugăm un bonus ce nu se află pe malul mării dar care cu siguranță te va încânta. E vorba de localitățile Calpe, Denia și Javea, plus superbele cascade Fuentes del Algar. Le-am vizitat pe toate într-o zi, cu mașina, ele aflându-se la maxim 130 km, în sudul Valenciei. Desigur, sunt mai multe locuri pe care le poți încerca, mai ales dacă te avânți și mai la sud – Benidorm și Alicante ar fi încă două – dar momentan vorbim despre ceea ce am văzut și ne-a plăcut.
Calpe
Calpe (sau Calp) se află la 122 km de Valencia, în mijlocul regiunii Costa Blanca, și e un orășel care se remarcă în primul rând prin plaja extraordinară, ”patronată” de o stâncă masivă (Ifach), care îi dă identitate și care face peisajul să semene într-o oarecare măsură cu cel din Rio de Janeiro.
Stânca Ifach are o înălțime de 332 m și este, în sine, o rezervație naturală. Pe care poți urca (dacă te țin curelele) pentru a vedea o panoramă de vis asupra zonei (se pare că uneori poți vedea de sus inclusiv Ibiza). Din păcate nu am făcut-o (cureaua prea strâmtă…) dar ne-am delectat cu plaja. O plajă aglomerată, ce-i drept, dar curată, amenajată, lungă și suficient de lată, mărginită de o sumedenie de restaurante, baruri, cafenele și alte locuri turistice. Un puști român care servea la unul dintre aceste restaurante ne-a dezvăluit că locul e preferat mai degrabă de turiști trecuți de prima tinerețe și că posibilitățile de distracție în Calpe sunt limitate. Tot ce-i posibil.
Altfel, Calpe e un oraș cu o istorie bogată și cu o cultură pe măsură, poziția lui strategică favorizând aceste lucruri. Romanii fondaseră aici o colonie prosperă, în care principala activitate era pescuitul și conservarea peștilor – s-au descoperit ruinele unei vile romane și chiar a unei pescării din acele vremuri. Se poate vizita și centrul vechi, de lângă cartierul Maur, biserica Iglesia Vieja – unicul exemplu de arhitectură mudejar-gotică din afara Valenciei – dar și ruinele castelului maur.
Javea
Plecând din Calpe spre nord (practic, întorcându-te spre Valencia), la o distanță de 25 km, ajungi în Javea (sau Xavia, în limba valenciană). Un orășel care propune atât plajă cât și istorie. De pildă, biserica San Bartolome, din centru, e un exemplu de arhitectură gotică târzie, având un puternic caracter defensiv. Dominant este portul de pescari, pe fundalul căruia se întinde silueta modernă a bisericii Nuestra Senora de Loreto, al cărei acoperiș e pictat cu scene navale.
În Javea ne-am plimbat pe faleza de pe marginea plajei și am mâncat prăjituri delicioase la Restaurante Cala Bandida, de pe a cărei terasă ai o priveliște generală asupra mării. Localitatea părea leneșă în mijlocul unei zile toride de sfârșit de iunie dar am aflat apoi că în 1986, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat climatul din această zonă drept unul dintre cele mai propice din lume, cu veri nu foarte toride, ierni deloc friguroase și nu mai puțin de 325 de zile însorite pe an. Să tot locuiești aici!
Denia
La doar 11 km nord de Javea se află Denia, o altă mică bijuterie a Coastei Albe. Denia e un orășel cosmopolit, care se laudă cu o mulțime de plaje, motiv pentru care e foarte căutat de turiști. Am ajuns destul de târziu, ziua era pe sfârșite și nu am apucat decât să facem o plimbare prin portul de iahturi, unul surprinzător de mare.
Am aflat însă despre Denia că se află la poalele unui deal pe vârful căruia e un castel ce a aparținut Marchizului de Denia și că localitatea adăpostește câteva bastioane și fortificații foarte bine conservate. Printre monumentele ce merită o privire se numără biserica Asuncion, ridicată în secolul 18, docurile Atarazanas, ce datează din secolul 17, biserica San Antonio și Primăria, construită în stil neoclasic.
Vedetele sunt, însă, așa cum spuneam, plajele din Denia, care se întind de-a lungul a 20 de km. Les Marines, Almadrava, Les Deveses, Les Bovetes, Els Palmars, Les Rotes – fiecare are farmecul ei și argumentele cu care își așteaptă iubitorii de soare.
Fuentes del Algar
Doar norocul a făcut să aflăm despre Fuentes del Algar. Băiatul român care ne-a servit în restaurantul din Calpe, ne-a spus că unchiul său și-a făcut nunta ”într-un loc foarte frumos, plin de cascade”. O cascadă e întotdeauna un prilej de încântare vizuală, așa că am zis… de ce nu? Și am căutat pe hartă cascadele din Algar, care erau la doar 25 km de Calpe, înspre munți. Dar care e treaba cu aceste cascade?
Înainte de a se vărsa în Mediterană, la Altea, râul Algar trece prin localitatea Callosa d’en Sarria, aflată la 15 km de Benidorm, acolo unde formează o serie de cascade, mai mari sau mai mici, care, la rândul lor, acumulează mici piscine naturale, întregul ”concept” fiind de o frumusețe rară. Zona a fost transformată, de altfel, într-o rezervație naturală protejată, însă totodată exploatată din punct de vedere turistic.
În primul rând, înainte de a veni la Fuentes del Algar, trebuie să ai în vedere să-ți aduci costumul de baie. Fără el, vei sta pe margine și vei jindui să te scalzi în piscinele formate de cascade sau să plonjezi pur și simplu în ele (din locurile special amenajate). Parchezi mașina într-una dintre nmeroasele parcări (cu plată) de la poalele micuțului munte, apoi plătești biletul de intrare în rezervație (4 euro / adult, 2 euro / copil) și o apuci pe drumul de mai bine de 1 km, amenajat printre căderile de apă, admirând la nesfârșit peisajul ornat de frumoasele flori roz de leandru.
Cărarea e marcată de traverse de lemn sau de trepte. La intrare există toalete, un magazin de suveniruri și un mic restaurant. Cu toate că locul era extrem de aglomerat – se pare că aceste cascade sunt un loc foarte popular, în special printre spanioli – am savurat la maxim frumusețea rezervației și o recomandăm ca obiectiv aproape obligatoriu pentru oricine se află în zona Costa Blanca și are la dispoziție o mașină.
Add Comment