Foto: salzburg.info
Europa Lumea lui Eddie

Top 10 lucruri de văzut și făcut în Salzburg (1)

De regulă mergi în Austria pentru schi sau pentru alte sporturi ”albe”. Ai și de ce, desigur. Dar ce-ar fi să iei în calcul o vizită în această frumoasă țară și atunci când vine anotimpul cald? Sunt atât de multe lucruri de făcut și văzut în Austria vara încât am putea scrie pagini întregi. Noi am fost la început de vară în Salzburg, am scotocit orașul, apoi am plecat cu trenul, prin regiunea Tirol, până la spectaculosul loc de joacă pentru oameni mari, care se numește Area 47, și despre care am scris aici.

În cele ce urmează, vom povesti despre Salzburg. Orașul lui Mozart, aflat în nordul Austriei, e una dintre cele mai elegante și relaxante destinații în care am avut norocul să pășim în ultima vreme. În Salzburg te simți burghez. Salzburg e unul dintre acele orașe europene în care te simți nu doar european ci și elegant, deștept, cult, civilizat. În Salzburg nu te plictisești, pentru că ai mereu câte ceva de vizitat și de experimentat iar dacă ești gurmand sau măcar iubitor de gastronomie, ai la dispoziție multe restaurante bune în care să-ți satisfaci curiozitățile culinare, dincolo de celebrele șnițele și de la fel de celebrul ștrudel.

Salzburg, un oraș încântător

Salzburg, oraș cu nu mai mult de 150.000 locuitori, și a cărui denumire se traduce prin ”castelul de sare” (datorită minelor de sare care-l înconjoară), a fost întemeiat în anul 696, când misionarul călugăr Sf. Rupert a fondat aici Mânăstirea Benedictină Sf. Peter, considerată astăzi drept ”leagănul Salzburgului”. Apoi, întreaga zonă s-a dezvoltat într-un adevărat stat-biserică, orașul fiind considerat ”Roma nordului”.

Peisajul salzburghez e gestionat de Fortăreața Hohensalzburg, care domină orașul de mai bine de 900 de ani, fiind considerată cea mai bine conservată cetate medievală din centrul Europei, dar și de râul Salzach, care șerpuiește de-a lungul urbei și pe care o plimbare cu vaporașul este o idee foarte bună. Salzburg nu mi s-a părut un oraș foarte aglomerat – poate și pentru că este unul relativ mic. Se merge mult cu bicicleta, poluarea pare la cote minime iar toate elementele, naturale sau arhitectonice, sunt atât de bine și armonios închegate încât simți că nu te deranjează nimic. Hai să vedem ce e de văzut și făcut în Salzburg și care sunt principalele obiective turistice ale orașului, într-un top 10 subiectiv, pe care l-am alcătuit în urma a trei zile petrecute în decor mozartian, împreună cu prietenii noștri care îți spun mult mai multe lucruri despre Austria, aici.

10 Fă un tur de oraș cu autobuzul hop on – hop off și adaugă un tur pietonal în Centru Vechi

Practic, e cel mai facil mod de a vedea orașul. Te urci într-un autobuz galben (sau albastru – Sky Line, dacă vrei să te plimbi doar prin Centrul Vechi) și vreme de o oră și jumătate admiri Salzburg din mers, cu precizarea că poți coborî în oricare dintre cele 12 stații (24 pentru ambele trasee), pentru a te urca din nou, după ce ai vizitat ce ai dorit să vizitezi. Eu am luat linia galbenă, care oprește inclusiv în 5 stații din Centrul Vechi și care ajunge și în suburbii, pentru a te duce la frumoasele palate Frohnburg și Hellbrunn, la Zoo și la Muzeul Folclorului.

Un tur cu autobuzul galben

Asculți în căști informațiile turistice, perfect sincronizate cu locurile pe lângă care treci, în majoritatea limbilor de circulație internațională și admiri cam tot ce e de admirat în oraș. În unele stații (cum ar fi Palatul Frohnburg) șoferul oprește vreme de cinci minute pentru ca turiștii să facă fotografii. Iar dacă tot vorbim de tururi ale orașului, recomand ca în centru să cobori și să parcurgi zona pe jos, pentru a te bucura de arhitectură, de restaurante, de atmosferă.

Prețurile turului hop on-hop off pornesc de la 18 euro / adult (o zi, Yellow Line) (9 euro, copii 6-14 ani). Website: hoponhopoff.at

Dar care ar fi principalele puncte de neratat în Altstadt, Orașul Vechi, cel în care s-a filmat celebra producție Sunetul muzicii? Să le luăm pe rând:

Casa lui Mozart

Marele compozitor a trăit aici împreună cu familia lui, vreme de 8 ani, de la 17 la 25. Nu e cea în care s-a născut, dar e populară printre turiști, mai ales că se află în centru și o vezi și fără să vrei. Familia lui Mozart s-a mutat aici în 1773, când tatăl Leopold a decis că e vremea pentru un spațiu mai mare și a închiriat jumătate din clădire, mai exact 8 camere. După fix 8 ani, în urma unei certe cu arhiepiscopul local, Amadeus s-a mutat în Viena. Nu am vizitat casa dar o poți face (costă 6 euro) pentru a vedea obiecte ce au aparținut marelui compozitor și familiei sale, i clusiv primul său pian.

Casa în care Mozart și-a petrecut 8 ani din viață

Palatul Mirabell și grădinile lui

În Salzburg am stat la hotelul Sheraton Grand, care se află chiar în frumosul parc Mirabell, dominat de palatul cu același nume, ale cărui grădini au fost deschise în anul 1730 și în care s-au filmat câteva scene din Sunetul Muzicii. Am intrat un pic în palat, în care se desfășura o nuntă. Clădirea a fost ridicată de către arhiepiscopul Raitenau, în anul 1606, ca dar pentru amanta lui, Salome Alt, cu care a avut nu mai puțin de 12 copii. Inițial, palatul s-a numit Altenau, dar arhiepiscopii l-au reconstruit în secolul 18 și l-au redenumit Mirabell.

Adevărata încântare însă, o reprezintă grădinile, populate de o sumedenie de statui, care mai de care mai spectaculoase, și care oferă totodată o priveliște de vis asupra cetății Hohensalzburg (de aici și numele Mirabell). Fiecare statuie din parc este unică și amuzantă în felul ei, ba chiar există o grădină a piticilor, o mulțime dintre gnomii de piatră de aici fiind modelați în secolul 19 după pitici reali. Am remarcat inclusiv grădina de trandafiri și am apreciat atmosfera romantică și elegantă a acestui loc impecabil.

Grădinile superbului palat Mirabell

Catedrala Salzburg

Catedrala Salzburg

Pentru amatorii de catedrale, care vor să-și treacă în ”palmares” încă o frumusețe ecumenică din marile orașe ale Europei. E locul în care a fost botezat Mozart, e cea mai mare biserică din centru și a trecut printr-o istorie complicată, prima ”variantă” datând din anul 774, când s-a numit Virgil Dom. În interior vei găsi al doilea cel mai greu clopot din Austria, care cântărește 14 tone.

Kapitelplatz și Fântâna Cailor (Kapitelschwemme)

Kapitelplatz

Kapitelplatz e o piață imensă, una dintre principalele piețe ale orașului Salzburg, în care au loc adesea tot felul de evenimente și festivități. De departe vei remarca o sferă aurie imensă (Sphaera), care are pe ea un omuleț. E opera artistului Stephan Balkelhof care și-a folosit personajul în mai multe lucrări cu care a împânzit Europa (Munchen, de pildă). După ce traversezi Kapitelplatz dai peste Kapitelschwemme, fântâna cailor, construită în 1732, o… baie care servea drept spălătorie pentru cai și care acum e unul dintre frumoasele obiective ale orașului, în fața căruia nu te poți abține să te oprești pentru cel puțin o fotografie.

Fântâna cailor

Funicularul (Festungsbahn)

Poți urca muntele Mönchsberg, către cetatea Hohensalzburg pe jos dar e indicat să iei mai degrabă funicularul ce funcționează încă din anul 1892. Drumul durează doar 54 de secunde, timp în care trebuie să te grăbești să surprinzi câteva imagini ale pieței Kapitalplatz. Un drum costă 2-4 euro.

Vedere din funicular

Abația St. Peter

Fondată de episcopul Ruprecht în anul 696, este cea mai veche biserică din Slazburg iar principala atracție ce face parte din ea este restaurantul Stiftskeller, cel mai vechi restaurant din Europa, despre care poți citi ceva mai încolo, fiindcă am avut ocazia să iau cina aici, într-un cadru special.

Abația Sf. Peter

Podul iubirii (Makartsteg)

Este, probabil, cel mai frumos pod pietonal din Salzburg, care se întinde peste râul Salzach și care e împânzit de lăcățele atârnate de îndrăgostiții care și-au ”sigilat” iubirea pentru totdeauna. Un obicei pe care unii îl dezavuează dar care creează un anume șarm pretutindeni (ca o paranteză, nebunia asta cu lacătele pe poduri se pare că a apărut în urma filmului italienesc I want you, bazat pe cartea cu același nume scrisă de Federico Moccia). Podul inițial a fost construit în 1905, apoi demolat în 1967, demolat din nou și reconstruit iar, în anul 2000. Estimativ, circa 20.000 de oameni îl traversează zilnic. Am făcut-o și eu, de câteva ori, constatând că din apropierea lui se poate lua vaporașul care să te plimbe pe Salzach.

Podul iubirii

9 Fă un tur cu bicicleta

Dacă turul cu autobuzul turistic e prea… seniorial pentru tine, și te simți în formă, fă un tur cu bicicleta, la finalul (sau în timpul) căruia vei avea inclus și un picnic. Christian Laserer, de la Bike & The City, va fi bucuros să te însoțească și să-ți povestească despre orașul în care trăiește. Are două tipuri de tururi (Classic și Luxury), care durează între 3 și 3,5 ore, și ale căror prețuri pornesc de la 39 euro.

Foto: http://www.bikeandthecity-salzburg.at

Noi am făcut picnicul în grădinile Palatului Hellbrun (despre care vorbim mai încolo), după ce am cumpărat o serie de produse tradiționale din piața Grunmarkt, incluzând cârnați, ștrudele și nelipsitele bomboane Mozart.

8 Ia cina într-un skybar

În orice oraș această activitate e o idee bună, prin urmare Salzburg nu poate să lipsească de pe listă. Mai ales că există destul de multe locuri în care o poți face. Unul dintre ele este restaurantul Imlauer Sky, care se afla în apropierea hotelului nostru, practic la al șaselea etaj al hotelului Crowne Plaza Salzburg. O locație excelentă, care oferă imagini panoramice 360 grade asupra orașului și în care, evident, vei putea degusta câteva excelente specialități culinare. Încearcă, de pildă, Tafferspitz sau Surf & Turf.

Apus de soare văzut din Imlauer

7 Mergi la Hangar 7 și studiază capsula lui Felix Baumgartner

Hangar 7 e o hală imensă, aflată pe aeroportul din Salzburg, în care Dietrich Mateschitz, fondatorul  RedBull, a adunat o colecție importantă și interesantă de mașini și aeronave care au făcut istorie pentru această companie de-a lungul vremii. Monoposturi de Formula 1 sau avioane din flota Flying Bulls, alături de alte obiecte cool dar și de un restaurant cu stea Michelin (Ikarus) – iată ce poți vedea la Hangar 7.

Hangar 7

Dar primul obiect care ne-a atras atenția aici a fost cu siguranță costumul cu care Felix Baumgartner a făcut celebrul său salt din stratosferă, alături de capsula lui. Nu e vorba de capsula originală (aceea se află în SUA) ci de cea de teste dar e suficient ca să-ți faci o idee despre cum și-a petrecut iubitul Mihaelei Rădulescu ultimele clipe înainte de a se arunca spre Terra de la o înălțime la care nici nu îndrăznești să gândești că te ia amețeala.

Hangar 7

Hangarul este o impresionantă construcție din oțel (1200 tone) și sticlă (380 tone), arhitectura sa deosebită transformându-l deja într-unul dintre reperele orașului. Și nu doar exponatele motorizate fac deliciul locului ci și faptul că Hangar 7 e un loc perfect pentru artiștii care vor să-și expună operele moderne de artă dar și să schimbe idei și impresii lehate de orice formă de tehnologie, laolaltă cu vizitatorii.

6 Vizitează fabrica de bere Stiegl

Stiegl e cel mai cunoscut brand de bere al Austriei, o țară în care această băutură este, așa cum știm, la mare preț. Ca orice berărie care se respectă, Stiegl a intrat în categoria celor care știu să-și pună în valoare marca și prin mijloace de promovare turistică. Mai exact, poți face o vizită la fabrica de bere Stiegl și nu vei regreta, pentru că aici faci cunoștință cu istoria acestei beri și ai posibilitatea să deguști câteva dintre produsele fabricii.

În anul 1492, adică fix atunci când Columb descoperea America (există și o ediție specială Stiegl Columbus, în acest sens), se producea prima bere Stiegl, al cărei simbol e reprezentat de cele câteva trepte care coborau către apele canalului Almkanal. Am vizitat expoziția, care ocupă mai mult de 35.000 mp, am urmărit filmul interactiv despre producerea berii, în cinematograful cu efecte speciale, am admirat exponatele din muzeu și imensa piramidă cu mărci de bere, am căutat suveniruri în magazinul de la ieșire și, evident, am luat masa la restaurantul berăriei, într-o cavalcadă de fripturi asortate, evident, celor mai bune beri ale casei. Prost! (*prost = ”noroc” în limba germană).

Citește partea a doua din Top 10 atracții turistice în Salzburg (2)

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • 3 restaurante din Salzburg în care am mâncat ca niște burghezi | Chili Pepper spune:

    […] și cârnații, indiferent de wurster style-ul acestora. Dar noi am vizitat elegantul oraș Salzburg la început de vară, am colindat prin câteva restaurante și am rămas cu o impresie muuult mai […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!