peisaje urbane
Foto: Flavio Aquino
Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru fotografierea peisajelor urbane

Intr-un recent numar al publicatiei Digital Photographer Magazine a aparut un articol foarte interesant care trateaza subiectul peisajelor urbane in arta fotografica. In el se regaseste un interviu cu un fotograf peisagist (Mark Bury) care a fost rugat sa alcatuiasca un top 5 al sfaturilor pe care le-ar da, legate de meseria lui. Iata ce recomanda Mark celor care vor sa fotografieze peisaje urbane:

Cine se scoala de dimineata, departe ajunge

Orele diminetii sunt momentul preferat al zilei pentru Mark. Atunci ies pozele cele mai reusite. Din mai multe motive, printre care si acela ca lumina este mai difuza iar cerul actioneaza ca un filtru urias. De asemenea, dimineata:

Strazile sunt curate – Majoritatea activitatilor de curatare a strazilor se intampla de obicei in timpul noptii, asa ca dimineata gasesti usor decoruri urbane cu mai putine gunoaie care sa-ti afecteze instantaneele.

Nu e aglomeratie – Pozele facute in zorii zilei iti asigura linistea data de absenta factorului uman. Este uimitor cat de pustiu poate arata un oras daca reusesti sa-l fotografiezi fara oameni in el.

Oamenii au diferite activitati – Desigur, uneori vrei ca oamenii sa fie prezenti in pozele tale. Zonele urbane se schimba radical in functie de cine e in peisaj. In timp ce la 9 dimineata poti surprinde foarte bine agitatia orei de varf, iar in weekend la orele pranzului poti intalni o mare de oameni care-si fac cumparaturile – atunci cand se crapa de ziua gasesti un grup de personaje total diferit pe strada, care poate oferi instantaneelor tale un punct de focalizare cu totul nou.

peisaje urbane

Cerceteaza perspectiva

Mark sugereaza faptul ca forma cladirilor pe care le fotografiezi te poate face sa cauti o modalitate diferita de incadrare a imaginilor. Pozele cu cladiri care au cupola trebuie sa aiba incluse si fundal, pentru a-i ajuta pe privitori sa aprecieze mai bine forma lor. Constructiile patrate arata mai bine atunci cand sunt fotografiate dintr-un unghi de 45-60 grade.

Evolutia in timp

Nu fotografia doar produsul finit atunci cand vine vorba de cladiri, concentreaza-te si asupra santierelor si asupra a ceea ce e in constructie si/sau renovare la un moment dat.

Permisiunea de a fotografia

In unele locuri fotografiatul este interzis si s-ar putea sa ai nevoie de autorizatie sau alte forme legale care sa-ti permita sa faci poze. Chiar si asa trebuie sa stii daca cineva detine drepturi de autor asupra imaginilor pe care vrei sa le surprinzi. Acest lucru difera de la o locatie la alta.

Unghiul de atac

Gaseste unghiuri noi din care sa fotografiezi obiectivele cunoscute de toata lumea. Identifica parti ale acestor constructii care sunt ascunse majoritatii fotografilor si cauta tipare interesante, forme, texturi, reflexe si unghiuri care scot in evidenta detaliile cladirii si care poate au scapat privirii celor dinaintea ta.

Citeste si: Cum sa fotografiezi faruri

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!