Europa

Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

Bulgaria e o destinație de vacanță la îndemână pentru români. În special pentru cei din sudul țării, care găsesc resurse să plece câteva zile, eventual în weekend, pentru a le petrece fie pe litoralul bulgăresc, fie în locuri frumoase precum Veliko Târnovo. Iubitorii schiului găsesc iarna tot ce le trebuie în stațiuni precum Bansko sau Borovets iar turiștii evlavioși au o sumedenie de mânăstiri interesante pe care le pot vizita. Bulgaria are multe argumente pentru a fi vizitată și nu vom vorbi acum decât despre cele pozitive, prezentând 10 dintre cele mai frumoase atracții turistice din această țară. Ce să faci și ce să vezi la sud de Dunăre? Uite 10 obiective turistice din Bulgaria.

Iar dacă planifici o vacanță, ai aici cele mai bune hoteluri din Bulgaria!

Biserica Boiana

Biserica Boyana. (Foto: http://my.pc-freak.net)
Biserica Boyana, Bulgaria. (Foto: http://my.pc-freak.net)

Odată ce ajungi în Sofia, nu uita să faci o vizită la Boiana, o frumoasă biserică medievală ortodoxă, aflată într-o suburbie a capitalei. Inițial, lăcașul de cult a fost ridicat la sfârșitul secolului 10 și începutul secolului 11 dar a fost apoi extins de două ori: mai întâi în secolul 13, de către sebastocratorul Kaloyan, apoi la jumătatea secolului 19.

Biserica adăpostește fresce de mare valoare, realizate în anul 1259, cele mai bine conservate fresce din toate bisericile ortodoxe aflate în Europa de Est, motiv pentru care a și fost inclusă în patrimoniul UNESCO, în 1979. În total sunt 89 de scene pictate, numele artistului fiind descoperit în timpul renovărilor: ”zugravul Vassilli, din satul Subonoșa, și ucenicul său, Dimităr.” Boiana se află în top 3 obiective turistice ale Sofiei, alături de Muzeul de Istorie și Catedrala Sf. Nevski.

Koprivștița

Koprivștița (Foto: http://picturesfrombulgaria.com)
Koprivștița, Bulgaria (Foto: http://picturesfrombulgaria.com)

Koprivștița (îl găsești scris și Koprivshtitsa) este unul dintre centrele culturale ale Bulgariei, orașul fiind inclus pe lista celor 100 de locuri turistice naționale, totodată fiind orașul cu cea mai bine conservată structură arhitectonică. În fapt, Koprivștița e o localitate mică dar foarte frumoasă, aflată în munții Sredna Gora, la 110 km sud-est de Sofia, cu străzi pietruite și case pitorești, colorate, ridicate în secolele 17-18 pe pajiști aerisite sau în pădure.

De altfel, orașul e înconjurat de nouă vârfuri montane semețe, fiecare dintre acestea purtând numele unui sfânt. În 1952 a devenit oraș-muzeu iar în 1972 a fost numit ”rezervă istorică și arhitectonică”. Koprivștița e un oaș de o importanță deosebită deoarece de aici a început, pe 20 aprilie 1876, cea mai mare revoluția bulgară – Răscoala din Aprilie, moment marcat de nu mai puțin de 400 monumente.

În oraș sunt numeroase biserici și muzee, multe dintre acestea fiind în trecut case ale liderilor revoluționari bulgari, personalități uriașe precum Georgi Benkovski, Naiden Gerov sau Dimcho Debelianov. De remarcat și că prima școală din Bulgaria a fost deschisă aici, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care Koprivștița a un important centru cultural și turistic, în care se desfășoară un mare festival de muzică populară, odată la cinci ani. De asemenea, orașul e un bun punct de plecare pentru vizitarea munților Sredna Gora.

Etara

Etara (Foto: incomingbulgaria.com)
Etara, Bulgaria (Foto: incomingbulgaria.com)

La 8 km nord de orașul Gabrovo, pe malul râului Siveck din nordul munților Stara Planina, se află Etara, un muzeu etnografic în aer liber în care poți vedea obiecte artizanale vechi, obiecte de decorațiuni interioare și design, lucrări de arhitectură, etnografie și folclor, obiecte de îmbrăcăminte din secolele 18-19 și poți gusta preparate tradiționale bulgărești. Bine de știut că orașul Gabrovo a fost un important centru economic, educațional și comercial în perioada de prăbușire a Imperiului Otoman.

Cele Șapte Lacuri din Rila

Cele 7 Lacuri din Rila. (Foto: Filip Stoyanov)
Cele 7 Lacuri din Rila. (Foto: Filip Stoyanov)

În munții Rila, undeva la peste 2000 m altitudine, în cadrul Parcului Național, există șapte lacuri glaciare de o frumusețe incontestabilă, vizitate anual de mii de turiști. Fiecare dintre ele poartă nume în concordanță cu formele lor și, în mod oficial, sunt numerotate de la cel mai de sus la cel aflat la cea mai joasă  altitudine.

Primul este Lacrima – 2535 m, cu o suprafață de 7 hectare și o adâncime maximă de 4,5 m. Al doilea, Ochiul, se află la 2440 m, cu o suprafață de 6,8 hectare. Urmează Rinichiul, Gemenii (un lac împărțit în două), Trifoiul, Lacul Peștelui și Lacul de Jos. La cele Șapte Lacuri se ajunge din stațiunea Panichiște, de la un anumit punct existând un telescaun care te poartă până la Cabana Șapte Lacuri.

Perperikon

Perperikon, vechiul oraș trac
Perperikon, vechiul oraș trac

Frumosul oraș antic trac Perperikon se află în estul munților Rodopi, la 15 km de orașul Kurdzhali, fiind accesibil dinspre Sofia, via Asenovgrad sau Haskovo. Vestigiile sunt cocoțate pe un deal stâncos, despre vechea localitate afirmându-se deseori că era un loc sacru. La poalele dealului se întinde satul Gorna Krepost, pe lângă care curge râul Perpereșka.

Perperikon e considerat cel mai mare ansamblu megalitic din Balcani, aici aflându-se cândva inclusiv un sanctuar celebru și un oracol dedicat zeului Dionisos. Complexul arheologic constă din patru zone principale, ce datează din neolitic. Primul este un zid masiv, al doilea un Acropolis, construit pe bucăți uriașe de stâncă, al treilea este Palatul, săpat în stânci și având o întindere de 10.000 mp. Excavațiile au început în anul 2000 și nu s-au oprit încă.

O vizită la Perperikon îți va dezvălui frumoasa legendă a sanctuarului lui Dionisos iar priveliștile care ți se dezvăluie de sus sunt incredibil de frumoase.

Cetatea Cerven

cherven
Cetatea Cerven, Bulgaria

Cetatea Cerven (Cherven) se află la circa 30 km sud de Ruse, pe drumul către Dve Mogili, în apropierea satului Cerven. Inițial, locul a fost populat de traci (între secolele 12 – 6 î. Hr.), apoi romanii cucerit zona și au ridicat un castel, pe parcursul domniei împăratului Iustinian, în secolul 6. Mai târziu, orașul a fost invadat de protobulgari care au remodelat construcția, adăugându-i blocuri masive.

Prima atestare documentară în bulgara veche a cetății Cerven datează din secolul 11, în aceasta apărând ”un rege cu numele Odelyan care a fondat orașele Cerven, Nessebar și Știp”. În Evul Mediu, cetatea a devenit un important centru comercial și cultural al Bulgariei iar astăzi ruinele ei atrag vizitatorii, chiar dacă nu sunt prea multe lucruri amenajate la fața locului.

Stâncile Belogradchik

Stâncile Belogradchik (Foto: zelanos.com)
Stâncile Belogradchik, Bulgaria (Foto: zelanos.com)

Stâncile Belogradchik sunt situate în zona de nord-vest a Bulgariei, lângă orașul cu același nume. Ele se întind pe o lungime de 30 km și au o înălțime de până la 200 m, purtând nume precum Madonna, Călărețul, Călugării, Studentul, Leul, Ursul, Adam și Eva, Castelul.

La patru kilometri în afara orașului, în jurul peșterii Lepenița, se află un alt grup de stânci, între care cea mai înaltă se numește Dinozaurul. Iar lângă satul Borovița vei găsi Piatra Pinului și Piatra Albinei. De pe platforma celebrei Pietre a Gândului poți vedea întinderea nesfârșită de stânci, piscuri, pajiști și părăuri, o priveliște a cărei frumusețe te lasă mut.

Flora care înconjoară stâncile Belogradchik include multe specii rare de plante iar fauna e reprezentată de exemplare deosebite de vultur imperial, bufnițe, vulturul pitic, lup, bivol sălbatic, căprioare etc. Fiecare stâncă are propria ei legandă care-și trage seva din poveștile cu eroi locali. Acum multe secole, între stânci a fost ridicată o mânăstire de maici care are propria ei legendă.

Mânăstirea Rila

Rila, cea mai cunoscută mânăstire din Bulgaria
Rila, cea mai cunoscută mânăstire din Bulgaria

Rila este cea mai cunoscută și mai vizitată mânăstire din Bulgaria. Aflată in sud-vestul țării, la 117 km de Sofia și 40 km de Blagoevgrad, la o altitudine de 1147 m, într-una dintre cele mai frumoase zone ale munților Rila, în apropierea celui mai înalt vârf al Balcanilor, Musala – 2925 m.

Întemeierea mânăstirii e legată de numele Sfântului Ivan de Rila, un călugăr care și-a petrecut viața într-o peșteră aflată la o jumătate de oră de mers de locul în care se află astăzi lăcașul de cult, ridicat de către discipolii lui. Construcția ei a început în secolul 10 dar de-a lungul vremii a suferit mai multe ajustări și extinderi. Locuințele monahale au fost ridicate începând cu anul 1816 iar întreg complexul se întinde pe o suprafață de 8800 mp.

Mânăstirea Rila este pe lista siturilor bulgare ce au intrat în patrimoniul UNESCO, fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști (în anul 2008, de pildă, au fost nu mai puțin de 90.000). Ea are cinci domuri, trei altare și două capele laterale, iconostasul de aur fiind unul dintre cele mai prețioase obiecte din interiorul ei, acolo unde se află multe alte artefacte și icoane ce datează din secolele 14-19.

De asemenea, mânăstirea are o bibliotecă foarte bogată, ce include 9000 de volume străvechi și 250 de manuscrise din secolele 11-19. De-a lungul vremii, ea a servit și ca ascunziș pentru marii revoluționari bulgari Vassil Levski, Peyro Yavorov și alții. Sunt și circa 300 de apartamente în cadrul complexului, 110 dintre acestea servind drept locuințe pentru călugări.

Tsarevets

Cetatea Țareveț
Cetatea Țareveț, Bulgaria

Tsarevets (sau Țareveț, ca să păstrăm diacriticele pe care limba bulgară le are la rândul ei) este o cetate medievală din cadrul orașului vechi Veliko Târnovo, aflat în partea de nord a Bulgariei. Cetatea este una dintre cele mai importante situri istorice ale țării, totodată un foarte vizitat loc turistic care a servit drept capitală pentru al doilea Regat Bulgar, din 1185 în 1393.

Țareveț are ziduri groase, fiind deservită de trei porți de acces. Acces care se face doar pedestru, urcând dealul pe care e construită cetatea, de unde ți se vor așterne în fața ochilor peisaje frumoase ale împrejurimilor.

Pentru vizitare, urmezi cărarea bine definită care te va purta în toate zonele cetății, inclusiv la Stânca Execuțiilor, locul de unde erau aruncați condamnații la moarte ce-și găseau sfârșitul în albia râului Yantra care curge în vale. Principalul obiectiv este, desigur, palatul, localizat în centrul părții de platou a dealului, un complex înconjurat de un zid fortificat, cu două turnuri și două intrări.

Aici vei descoperi sala tronului, o biserică și o zonă rezidențială. În vârful dealului se află patriarhatul, cu biserica reconstruită în anul 1981 și pictată în 1985. Frescele din interiorul acesteia prezintă momente glorioase și tragice din perioada celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Tot acolo, vei găsi turnul Baldwin, o reconstrucție modernă după un turn medieval asemănător celui de la Cherven.

Nessebar

obiective turistice din bulgaria nessebar
Nessebar, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bulgaria (Foto: http://bulgaria-explorer.info)

Ce român nu a auzit de Nessebar, frumosul orășel situat în sudul litoralului bulgăresc al Mării Negre, una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Bulgaria?

Nessebar e divizat, practic, în două zone – Orașul Vechi și Orașul Nou, cel vechi fiind partea șarmantă, aflată pe o mică peninsulă conectată de țărm printr-o bucată îngustă de pământ. O vizită în vechiul Nessebar e imposibil să nu te fascineze, odată cu pășirea pe străduțele medievale, printre casele construite demult, în secolele 11-14.

Inițial, Nessebar a fost o localitate tracă dar apoi a devenit oraș grecesc și, mai târziu, colonie romană. Se spune că sunt nu mai puțin de 41 de biserici în această zonă, fapt ce transformă localitatea în așezarea cu cel mai mare număr de unități monahale, raportat la numărul de locuitori. Unul dintre cele mai vechi sanctuare este bazilica ridicată pe coastă, probabil undeva la începutul secolului 5.

Aceasta dar și locuința Vechiului Episcop, aflată în partea centrală, sunt cele mai interesante clădiri ale localității. După ce vizitezi Orașul Vechi, te poți îndrepta cu încredere către cel nou pentru o porție de soare și plajă, evident, pe timp de vară: Sunny Beach se află la doar 2 km distanță.

Citește și: Destinații EDEN în Bulgaria (1): Kyustendil

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost la Melnik, la Rozhen, la Pomorie, Lovech, Kazanlak, Kardzhali, Nessebar, Pomorie, Veliko Tarnovo, Balcic, Kaliakra si urmeaza si altele.

  • Păcat ca nu ați inclus aici şi Balchik cu grădinile Castelului Reginei Maria. Oricum,şi aşa, este un articol interesant, cu multe informații utile.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!