Food & Drink

Mancarea spaniola – un deliciu

Bun venit in hotspot-ul gastronomiei Europene! Spania esta tara cu un numar impresionant de restaurante Michelin, bucatari de renume si specialitati cunoscute si iubite in lumea intreaga (care lume intreaga numara suficient de multe zone latino). Mancarea este stalpul de sprijin al vietii sociale spaniole- la orice manifestare culturala, adunare politica, chiar si la inmormantari, spaniolii iau masa impreuna. Bucataria traditionala este mandria si bucuria fiecarui spaniol –  pe orice Gonzales ai intreba, iti va raspunde ca felurile lor de mancare sunt cele mai gustoase din toata lumea. Iar daca se intampla sa nu fii de acord, probabil ca nu ai ajuns inca in Spania. Sau ca e vremea sa te mai duci odata!

Diversitatea gastronomica spaniola

Cand ajungi in Spania pentru prima data, descoperi ca paella nu este singurul fel de mancare consumat si nici sangria unica bautura. Bucataria spaniola este extrem de variata si cuprinde de la mici gustari (tapas) pana la portii generoase de mancaruri pe baza de carne si preparate exotice ciudate. Din pacate, turistii aleg de obicei restaurantele faimoase care, de cele mai multe ori, nu ofera cele mai bune meniuri, dar au, in schimb, preturi destul de piperate. Cel mai bine ar fi sa gasesti un local micut, de pe o straduta linistita, unde merg de obicei localnicii sa ia masa. In astfel de locuri, listele din meniu sunt interminabile, iar preparatele, delicioase.

Fiecare regiune a Spaniei este faimoasa pentru anumite preparate, asa incat, in nordul tarii poti gusta cele mai gustoase tocanite de carne (ce pot pica greu la stomac) pe cand in sud, un gazpacho racoritor te ajuta sa faci fata temperaturilor fierbinti. Este imposibil sa nu gasesti o mancare pe gustul tau in Spania, indiferent cat de pretentios ai fi.  Pana si vegetarienii vor incantati de specialitatile pe baza de legume pe care le pregatesc ibericii.

Iata o scurta prezentare a celor mai cunoscute feluri de mancare spaniole si cateva indicatii legate de locurile unde le poti gusta:

1. Jamon (carne cruda si uscata)

Nu se poate sa mergi in Spania fara sa gusti un jamon adevarat

Jamonul este un fel de Sfant Graal adorat de toti spaniolii. In orice colt al tarii ai merge, vor incerca sa te convinga ca jamonul este un dar lasat de Dumnezeu oamenilor. Halcile de carne agatate la uscat pot fi vazute pe tavanuri in aproape orice restaurant din Spania. La prima vedere nu pare o priveliste tocmai incantatoare, dar te obisnuiesti rapid cu ea.  Pulpa uscata se taie in felii foarte subtiri (e o adevarata arta a taierii) si se serveste ca atare. Cel mai gustos sortiment este Jamon Iberico de Bellota, provenind de la porci hraniti cu ghinda (bellota).

De unde cumperi cel mai bun jamon? Cel mai bun jamon serrano se spune ca este cel produs intr-un satuc de munte, Trevelez, din regiunea Alpujarras, in sudul Spaniei. Alt sortiment indragit este Jamon Iberico fabricat in Extremadura si Salamanca, adica in regiunile unde este crescut porcul iberic.

2. Paella

Cea mai cunoscuta specialitate culinara spaniola: orez fiert cateva ore cu sofran, fructe de mare sau pui, pentru o aroma finala desavarsita. Probabil ca paella este mancarea-simbol a Spaniei,cu toate tipurile ei: paella cu fructe de mare, paella cu pui, paella cu iepure, fidea (aceeasi reteta, doar ca in loc de orez sunt folositi taitei), paella neagra (pregatita cu suc de caracatita), si lista poate continua.

Unde gasesti cea mai buna paella? Valencia este provincia unde a luat nastere, asa incat cele mai bune sortimente pot fi gustate aici. Iar obiceiul de a gati paellas uriase pentru festivaluri, intruniri politice sau petreceri locale, a adus acestei provincii cateva mentiuni in Cartea Recordurilor.

Paella, cea mai cunoscuta specialitate spaniola

3. Tortilla de cartofi (Omleta de cartofi)

Mancare simpla, un fel de omleta cu cuburi de cartof, tortilla de patatas mai este cunoscuta si sub denumirea de Tortilla Espanola. Spanioli glumesc in legatura cu tortilla, spunand ca varianta lor e cu umplutura, spre deosebire de Tortilla Francesca (omleta clasica, fara umplutura). Si tortilla este de mai multe feluri, iar unii prefera sa ii adauge anumite ingrediente pentru a fi pe gustul lor: ardei verde, chorizo, dovlecei, vinete, ciuperci, cubulete de sunca. In localurile mai putin pretentioase, cum ar fi barurile sau cantinele, este servita sub forma de sandwich, intre doua felii de paine crocanta (bocadillo).

Unde mananci cea mai buna tortilla? Spre deosebire de alte preparate culinare spaniole, tortilla de patatas nu are o zona specifica de provenienta. Este mai degraba o mancare rapida si comoda pe care sa o comanzi la intr-un bar ca gustare. O tortilla bine gatita trebuie sa fie usor crocanta la exterior si moale si putin cremoasa in interior. O regiune care se remarca prin felul in care este gatita tortilla aici este Asturia, unde poti gasi cele mai groase tortillas din intreaga Spanie.

Omleta de cartofi, specialitate pentru micul dejun

4. Gazpacho (Supa rece de rosii)

Acest antreu racoritor este o specialitate de vara, apreciata cu predilectie in sudul Spaniei si in zonele de coasta. Supa are ca ingredient de baza rosiile proaspete amestecate cu castraveti, piper, usturoi, ulei de masline, otet si sare, maruntite impreuna in blender. Se serveste rece. Specialitati similare, preferate in sezonul cald sunt  salmorejo – tot o supa avand la baza rosiile, specifica regiunii Cordoba si ajoblanco– supa cu usturoi.

Unde poti gusta cel mai gustos gazpacho? Andaluzia este regiunea natala a acestei supe si probabil ca aici vei gasi cele mai bune sortimente. Este servita de obicei ca antreu.

Gazpacho, o supa de rosii racoritoare

5. Calamares a la Romana (Calamari prajiti)

Daca ai fost vreodata pe plaja in Spania, este imposibil sa nu fi observat ca lumea – turisti sau localnici- se ingramadeste la terasele si in barurile de la marginea plajei pentru a rontai calamari prajiti. E una dintre cele mai populare gustari in zonele de coasta. Se spune ca in Marea Mediterana ar trai cei mai grasi si mai gustosi calamari din intrega lume, care, prin prajire devin crocanti si maronii.

Unde gasesti cei mai buni calamari prajiti? Fiind fructe de mare, calamarii reprezinta mai curand o specialitate regionala, specifica zonelor de coasta. Pe plajele din Costa Blanca si Costa del Sol, restaurantele de pe plaja servesc cele mai proaspete fructe de mare iar daca ajungi aici duminica o sa fii uimit sa descoperi o multime de turisti care vin sa guste calamar prajit.

Calamarii – cei mai buni, din Mediterana

6. Callos (Tocana de organe)

Pentru gurmanzi, callos ar putea fi un deliciu care sa le astampere pofta de bucate neobisnuite. Cu bucati de grasime si maruntaie fierte intr-un sos portocaliu, callos s-ar putea sa nu fie genul de mancare pe care l-ai incerca in fiecare zi, insa, in mod sigur nu te va lasa nepasator. Spaniolii sunt iubitori de carne si sunt cunoscuti pentru cantitatea mare de carne de porc pe care o consuma anual. Insa nu arunca niciodara maruntaiele, ci le pun de obicei in tocana care-i face pe multi sa le lase gura apa.

Unde sa gusti cel mai bun callos? Acest preparat este specific Madridului, asa ca acolo trebuie sa incerci pentru a-l gasi pe cel mai bun. Insa alege un restaurant mai modest, de pe o strada nu foarte circulata, genul acela de taverna in care se aduna generatia mai in varsta.

Callos, o tocanita de porc
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!