Foto: coloradowm.org
America de Nord America de Sud

Un circuit latino: aventură în America Centrală și de Sud

America Centrală și America de Sud reprezintă dintotdeauna o atracție cu un magnetism aparte pentru orice călător. Inclusiv pentru cei din România, care caută din ce în ce mai mult destinații exotice, în care să viziteze cât mai multe locuri frumoase, încărcate de istorie și de valori culturale. Agetur are în luna noiembrie un circuit de excepție (23 zile) care include vizitarea unor țări sperbe din America Centrală și din America de Sud: Costa Rica, Ecuador, Columbia, Panama și, ca bonus, insula Galapagos.

Prima destinație este San Jose, capitala statului Costa Rica, de unde vei face o excursie de o zi în Parcul Național Vulcanul Poas. Un drum cu priveliști de vis asupra pădurilor tropicale, a plantațiilor de cafea și a fermelor de căpșuni. În aceeași zi vei vedea Cascadele la Paz, o rezervație privată aflată în mijlocul pădurii tropicale, cu peste 40 de specii de păsări și mamifere dar și cu centre de cercetare și conservare a speciilor pe cale de dispariție.

San Jose, capitala Costa Ricai. Foto: trippertravelguide.com
San Jose, capitala Costa Ricai. Foto: trippertravelguide.com

A doua zi, la Tortuguero, vei vizita un alt parc național, care adăpostește câteva specii interesante de maimuțe (urlătoare, capucin cu gâtul alb, maimuța-păianjen), 320 de specii de păsări și multe speii de reptile. Parcul Tortuguero e recunoscut pentru faptul că aici depun ouăle țestoasele verzi, specie aflată pe cale de dispariție. Următoarea zi o petreci tot la Tortuguero, vizitând mai întâi satul locuit de urmașii negrilor jamaicani, vei face excursii pe canalele Parcului Național Tortuguero, admirând maimuțele și iguanele, vei vizita o superbă grădină botanică, plină de plante rare.

Parcul Național Tortuguero. Foto: hotelrincondesanjose.com
Parcul Național Tortuguero. Foto: hotelrincondesanjose.com

Urmează o vizită la vulcanul Arenal, cu oprire la Sarchi, cunoscut oraș de suveniruri și obiecte artizanale. În Fortuna vei vedea orașul considerat punct de plecare pentru vulcanul activ Arenal, aflat in Parcul Național cu același nume, deschis în anul 1968. Expediția prin pădurile tropicale de plante exotice te va încărca de energie: vei păși pe cărări de lacă, vei traversa punți suspendate, vei auzi susurul apelor termale și, după-amiază, chiar vei ajunge într-un spa de ape termale. La resortul Tabacon, apele provin în proporție de 97% din ploi, restul fiind de proveniență vulcanică.

Fortuna și vulcanul Arenal
Fortuna și vulcanul Arenal

Periplul costarican continuă cu o altă rezervație, Monteverde, inaugurată în 1954, acolo unde vei lua parte la o expediție nocturnă în care vei cunoaște jungla sub o formă diferită. Monteverde e renumită pentru numărul mare de specii de broaște, pentru cele 120 de specii de reptile și amfibieni, la care se adaugă peste 200 de specii de păsări, mai mult de jumătate dintre cele care trăiesc în Costa Rica. Cea mai cunoscută dintre ele – quetzalul. Aici vei vedea și pasărea colibri, pasărea kingfisher, vulturul solitar și marele macau verde., alături de sutele de maimuțe și alte mamifere precum șoarecele mexican, leneșul, veverița neagră.

Parcul Național Monteverde. Foto: elitepropertiescr.com
Parcul Național Monteverde. Foto: elitepropertiescr.com

Periplul va continua cu vizita capitalei San Jose, oraș care datează din anul 1738 și care dispune de o arhitectură pectaculoasă care îi conferă ”titlul” de cea mai frumoasă capitlă a Americii Centrale. Case în stil victorian, Teatrul Naționl, Piața Culturii, La Merced (biserica veche cu plafon din lemn sculptat), Muzeul Aurului – toate le vei vedea într-un încântător tur al orașului, ultima haltă înainte de îmbarcarea către Quito, capitala Ecuadorului, stat din nordul Americii de Sud.

Quito a fost fondat în 1534, pe ruinele unei foste așezări incașe. E situat la 2800 m altitudine și se laudă cu faptul că este primul oraș intrat în patrimoniul UNESCO. Vei face un tur al capitalei Quito, pentru a descoperi cel mai bine conservat centru istoric din America Latină. A doua zi, excursia opțională de două zile în jungla Amazonului te va duce la poalele Munților Anzi, o zonă cu păduri tropicale și mlaștini adânci, în care viețuiesc mii de specii de animale și păsări. Te vei caza în inima pădurii amazoniene și vei face cunoștință cu natura exotică și fascinantă a acestui imens fluviu, ajungând față în față inclusiv cu o familie din tribul Quichua, care te va învăța să construiești o plută cu care să poți naviga pe canalele Amazonului.

Quito, capitala statului Ecuador. Foto: redmangrove.com
Quito, capitala statului Ecuador. Foto: redmangrove.com

Aventura amazoniană e urmată de una specială, în arhipelagul Galapagos, aflat la 1000 km vest de coasta sud-ameicană, un ținut unic în lume prin diversitatea faunei sălbatice care l-a inspirat pe Charles Darwin în cercetările sale (vei vizita inclusiv Centrul de Cercetare care-i poartă numele). Te cazezi în orașul Puerto Ayora din Insula Santa Cruz, loc de unde vei pleca în explorarea arhipelagului, însoțit de un ghid naturalist care îți va arăta fauna și natura sălbatică. În acest tur vei avea posibilitatea să faci plajă și snorkeling.

Puerto Ayora, din Galapagos. Foto: dronestagr.am
Puerto Ayora, din Galapagos. Foto: dronestagr.am

Nu poți pleca din Galapagos fără să vezi plaja superbă de la Tortuga Bay, pe drum observând o sumedenie de specii de păsări. Înainte de a te reîntoarce în Quito te vei opri și la craterele vulcanice Los Gemelos. Timp de aprofundare a capitalei ecuadoriene apoi, opțional având posibilitatea de a face o excursie în orașul Otavalo, unul dintre cele mai importante centre etno-turistice din America de Sud. Opriri la laguna San Pablo și laguna Cuicocha, dar și în cochetul sat Cotacachi, unde vizitezi o piață de artizanat.

Tortuga Bay. Foto: surtrek.org
Tortuga Bay. Foto: surtrek.org

După Ecuador, urmează Columbia. Mai exact orașul Cartagena, cel mai important punct turistic al acestei țări, situat pe malul Mării Caraibelor. Vei face un tur al fostului oraș colonial și vei face cunoștință cu colorata viață de noapte a urbei. A doua zi vei zbura spre capitala Bogota, situată la altitudinea de 2640 m, pe care o vei vizita pe-ndelete, savurându-i comorile: La Catedral, Plaza de Bolivar, Palacio de Narino, Iglesia de Carmen, Muzeul Aurului etc. O excursie opțională te va purta la Laguna de Guatavita, lacul de smarald unde s-a născut legenda El Dorado și unde se află centrul ritual al indienilor Muisca. Vizitezi și Zipaquira, oraș faimos datorită catedralei construită într-o mină de sare.

Frumosul oraș Cartagena, din Columbia. Foto: ovationdmc.com
Frumosul oraș Cartagena, din Columbia. Foto: ovationdmc.com

Circuitul se încheie cu zborul Bogota – Panama și vizita capitalei Ciudad de Panama, în al cărei tur vei descoperi cartierul istoric, catedrala, teatrul național, palatul prezidențial, celebrul canal Panama și ecluzele Miraflores.

Cele 23 de zile de circuit include însă mai multe surprize, programul complet, laolaltă cu prețul și alte detalii, le poți afla de pe site-ul agenției Agetur, aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!