Europa

13 lucruri pe care nu le știai despre Sagrada Familia

Sagrada Familia – fabuloasa catedrală din Barcelona, Spania. Arhitectul din spatele acestei bijuterii încă neterminate este celebrul Antoni Gaudi, cel care a presărat orașul cu numeroase diamante arhitectonice. Dar niciunul dintre ele nu are un background la fel de interesant ca Sagrada Familia. Uite câteva lucruri pe care, poate, nu le știai despre Sagrada:

Cumpără online bilete pentru Sagrada Familia, ca să nu mai pierzi timpul la coadă!


Faci o vizită în orașul lui Gaudi? Aici ai cele mai bune hoteluri din Barcelona!

1 Sagrada Familia în construcție de mai bine de un secol

Sagrada Familia, în construcție de peste 100 de ani
Sagrada Familia, în construcție de peste 100 de ani

Construcția Sagradei Familia a început în anul 1882. La moartea lui Gaudi, în anul 1926, doar un sfert din catedrală fusese terminată. Deși Gaudi își petrecuse ultimii ani ai vieții dedicându-se proiectului, era foarte clar că el nu avea să-l vadă gata în timpul vieții. În 2016 se estimează că Sagrada va fi în sfârșit terminată în anul 2026, când se vor împlini 100 de ani de la moartea marelui arhitect.

2 Construcția Sagradei a durat mai mult decât și-a imaginat oricine

Un monument construit în 150 de ani este un adevărat record, mai ales pentru contemporaneitate. Sagrada va fi gata într-un interval de timp mai lung decât a durat construcția piramidelor din Egipt și doar cu 50 de ani mai puțin decât cea a Marelui Zid Chinezesc.

3 Lângă ea a fost și o școală

Pe parcursul primilor ani de construcție ai Sagradei, Gaudi a ridicat și o școală pe care a numit-o Școala Sagrada Familia și care era dedicată copiilor muncitorilor care-și petreceau zilele muncind la ceea ce trebuia să devină una dintre cele mai frumoase structuri din întreaga Europă.

4 Dacă nu apăreau computerele, construcția ar fi durat mai mult

În secolul 19, când a început construcția, nu existau computere sau animații digitale, prin urmare inginerii trebuiau să se bazeze și schițele și calculele făcute pe hârtie. Mulțumită apariției computerelor, munca la designul catedralei a progresat rapid.

5 Sagrada nu mai e o catedrală

Sagrada Familia, declarată bazilică, de către Papa Benedict
Sagrada Familia, declarată bazilică, de către Papa Benedict

La începutul construcției, Sagrada Familia era o simplă biserică romano-catolică. Mai târziu ea a fost desemnată drept catedrală și așa a rămas până în 2010, când Papa Benedict al 16-lea a declarat-o bazilică. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii, o catedrală reprezintă ”casa” unui episcop.

6 Fiecare dintre cele 18 turnuri are câte o semnificație

Turnurile Sagradei au câte o semnificație
Turnurile Sagradei au câte o semnificație

Când Sagrada va fi gata va avea 18 turnuri. 12 dintre ele reprezintă cei 12 apostoli, patru turnuri vor simboliza cei patru evangheliști, unul pe Fecioara Maria și ultimul, cel din mijloc, desigur, pe Isus Hristos. În prezent sunt construite doar 8 turnuri.

7 Gaudi e înmormântat aici

În interior se află mormântul lui Antoni Gaudi care a murit, din păcate, la câteva zile după ce fusese lovit de un tramvai. Acesta se află în subsolul clădirii și poate fi vizitat. Mormântul e înconjurat de patru capele, fiecare dintre acestea fiind dedicată unui personaj religios.

8 Oamenii au încercat s-o dărâme

În 1936, în timpul Războiului Civil din Spania, un grup de anarhiști au intrat în Sagrada Familia și au dat foc unei cripte. Atunci au ars o mulțime de materiale de construcție dar, din fericire, multe au fost și recuperate. De-a lungul istoriei, construcția a fost îngreunată de nenumărate ori din astfel de motive obiective.

9 Controversatele fațade

Sagrada Familia - Fațada Pasiunii
Sagrada Familia – Fațada Pasiunii

Sagrada Familia are trei fațade, cea numită Fațada Nașterii Domnului fiind realizată în întregime de Gaudi însuși. Fațada Pasiunii și Fațada Gloriei au fost făcute mult mai târziu iar când a fost adăugate sculptura lui Hristos cu crucifixul (realizată de Josep Maria Subirachs), pe Fațada Pasiunii, mulți au strâmbat din nas spunând că aceasta e prea abstractă și că subminează stilul și viziunea lui Gaudi.

10 Înălțimea e remarcabilă

Când va fi gata, Sagrada Familia va fi cea mai înaltă construcție religioasă din Europa. Turnul central va atinge 170 de metri. În ciuda înălțimii remarcabile, Gaudi credea cu tărie că nicio construcție făcută de mâna omului nu trebuie să fie mai înaltă decât creația lui Dumnezeu. Și nu e o coincidență faptul că turnul central va fi cu un metru mai mic decât Montjuic, muntele din Barcelona, cel mai înalt punct al orașului.

11 În interior se află lifturi

Nu e un lucru deosebit faptul că în interiorul Sagradei se află lifturi dar când vezi cât de înguste sunt turnurile, te întrebi cum funcționează acele lifturi. Și deși nu sunt lifturile magice de sticlă, realizate de Willy Wonka, ele permit vizitatorilor să vadă cea mai joasă și cea mai înaltă porțiune a structurii. Desigur, după ce cobori din lift trebuie să urci pe niște scări înguste pentru a ajunge sus, în turnuri, și a admira panoramele orașului.

12 Simbolismul intrigant

Pădurea imaginației
Pădurea imaginației

Există nenumărate simboluri în fiecare colțișor al stucturii proiectate de Gaudi. Pe lângă simbolurile religioase sunt încă două pe care ar trebui să le cauți. Mai întâi, coloanele din interior, care amintesc de copaci – pe măsură ce le privești ele își schimbă constant forma, părând a fi cu adevărat copaci. Apoi există acele broaște țestoase la capetele coloanelor, care le susțin și care reprezintă pământul și marea.

13 Turismul susține lucrările

Așa va arăta Sagrada Familia în 2026, când va fi gata
Așa va arăta Sagrada Familia în 2026, când va fi gata

Atunci când o vizitezi, gândește-te că tu însuți contribui la continuarea lucrărilor, alături de ceilalți trei milioane de vizitatori anual. Costurile construcției se ridică la 25 de milioane de euro pe an, fonduri obținute din turism și donații.

Cumpără online bilete pentru Sagrada Familia, ca să nu mai pierzi timpul la coadă!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!