Foto: Shutterstock
Europa

Barcelona: Top 5 excursii de o zi pe care să le faci într-un city break

Te gândești să descoperi Spania autentică și să te întorci doar seara în oraș? Iată câteva idei de vacanță pentru un city break în Barcelona , în timpul căruia te-ai putea abate de la turul obișnuit pentru a explora nu doar Barcelona, ci și împrejurimile orașului. Descoperă locurile de taină ale Cataloniei, plimbă-te în cel mai mare parc metropolitan din lume, explorează ruine romane chiar pe teritoriul Spaniei, mergi pe urmele lui Gaudi la Colonia Guell și află care e unul dintre cele mai vechi cartiere evreiești din lume. Poți alege una sau mai multe excursii inedite într-un sejur în Barcelona care s-ar putea să te surprindă.

Pe urmele lui Guadi la Colonia Guell

guell
Colonia Guell, din Barcelona. Foto: Karol Kozlowski / Shutterstock.com

Poate ți-ai imaginat că poți admira clădirile proiectate de Gaudi doar în Barcelona, dar ai putea fi surprins de unul dintre cele mai inedite complexe coloniale din apropierea orașului catalan. La doar 20 de minute distanță de Barcelona, poți vizita Colonia Guell, un proiect inovator imaginat de omul de afaceri Eusebi Guell și creat cu ajutorul lui Antoni Gaudi la începutul secolului 19.

Dacă ai văzut Sagrada Familia și ai citit deja suficiente lucruri despre arta lui Gaudi, ai putea vizita complexul Guell în timpul city break-ului în Barcelona. Tot acolo se află și Cripta lui Guadi, inclusă în patrimoniul UNESCO, în interiorul bisericii proiectate de Gaudi și rămasă neterminată.

Colonia Guell e una dintre cele mai fascinante colonii din Spania, Guell propunându-ți să ridice nivelul de viață al muncitorilor care trăiau acolo, un model care a fost preluat ulterior de mai multe orașe colonii din Spania. Iar dacă principalul motiv pentru care ai vizita Colonia Guell nu e tocmai importanța istorică pe care acest complex îl are, ci tocmai arta lui Gaudi, poate că ar trebui să-ți începi sejurul în Barcelona cu o vizită la Colonia Guell, chiar înainte de a vizita sau admira din exterior Sagrada Familia. Se spune că în Guell, Gaudi a experimentat cu structurile pe care ulterior le-a adus aproape de perfecțiune în inima Barcelonei.

Aventurează-te în teritoriul lunar de la Montserrat

montserrat
Barcelona – Mănăstirea Santa Maria de Montserrat. Foto: Shutterstock.com

Ceva mai departe de Colonia Guell, dar în aceeași direcție de mers, poți să te trezești într-un teritoriu stâncos cu totul inedit, aproape la fel de bulversant precum Cappadocia sau Complexul Meteora din Grecia. E vorba despre Munții Montseratt, aflați la 50 km nord-vest de Barcelona.

Pe lângă Parcul Montseratt cu priveliști amețitoare și munți stâncoși care se înalță la sute de metri deasupra nivelului mării, în Montserrat poți merge în pelerinaj la o mănăstire ridicată între stânci, unde se găsește o icoană cu Fecioara Maria pe care spaniolii o consideră sfântă.

Nu trebuie să ajungi la Montseratt doar pentru complexul inedit de mânăstiri, ci și pentru traseele de trekking, în cazul în care îți plac vacanțele active și un sejur în Barcelona nu înseamnă pentru tine doar muzee, cluburi sau shopping, ci aventură.

Mergi la plajă în Sitges

sitges
Catalunia – Plaja Sitges. Foto: Shutterstock.com

O excursie în Barcelona s-ar putea transforma intr-un sejur in Catalunia. Astfel, timp de cateva ore, te-ai putea duce pe malul Mării Mediterane, în Sitges. Poți alege această escapadă în timpul vacanței la Barcelona dacă iubești marea și nu te atrag numaidecât formațiunile stâncoase de peste 1.000 m din Montserrat.

Poate te gândești să mergi la plajă chiar în Barcelona. Și ai putea face acest lucru. Dar ar trebui să știi că plaja din Barcelona nu e tocmai cea mai curată, nici când vine vorba de nisip, nici când vine vorba de apa mării, iar localnicii o folosesc mai degrabă pentru plimbări lungi și nu neapărat pentru înot sau plajă.

Dar dacă îți surâde ideea unei zile care să înceapă la plajă, îndreaptă-te spre Sitges, un orășel situat în sud vestul Barcelonei. Plajele din centrul orașului s-ar putea să fie destul de aglomerate, dar poți alege câteva locuri mai izolate de la marginea orașului, dacă vrei să te bucuri de intimitate. E indicat să te pornești spre Sitges dimineața devreme pentru a evita aglomerația. Din Barcelona, faci aproximativ 30 de minute cu trenul, dar poți ajunge și cu autobuzul care nu face mai mult de 40 minute până în Sitges.

Sunt numeroase restaurante și cafenele în orășul de doar 25.000 locuitori, așa că poți servi fructe de mare sau pește, după ce ai înotat câteva ore. Prețurile ți se vor părea ceva mai accesibile decât în Barcelona. Oricum, Sitges e un oraș catalan cochet, așa că nu o să regreți nicidecum o plimbare pe străzile-i înguste și cu siguranță o să te cucerească aerul romantic din cafenele sale.

Descoperă lumea antică din Tarragona și gastronomia din Girona

tarragona
Tarragona. Foto: Shutterstock.com

În aceeași direcție cu Sitges, dar la o distanță de 80 km de Barcelona, poți ajunge într-un oraș mediteraneean fascinant, unde cultura spaniolă se amestecă cu cea romană, ai crede demult apusă în partea aceasta de lume.

De ce să alegi Tarragona pentru o excursie de o zi în afara Barcelonei? În primul rând pentru ruinele romane vechi de mii de ani, pentru amfiteatrului din al doilea secol care a rămas în picioare și care e cu mult mai fascinant decât multe dintre amfiteatrele mult mai populare ale Europei. Tot în Tarragona vei putea explora zidurile vechii cetăți, dar și un palat al împăratului Augustus, forumul roman și o catedrală medievală din secolul 12.

Ei bine, Tarragona, orașul cu nume aproape mitic, se află pe teritoriul Cataloniei și astăzi e locuit de puțin peste 100.000 locuitori. Pe lângă fascinantele obiective turistice, în Tarragona, precum și în celelalte orașe din apropierea Barcelonei prețurile din restaurante sunt mai mici, așa că poți ieși mai ieftin decât dacă ai petrece toate cele 3 zile de city break în Barcelona. Dacă pornești dimineața devreme, în câteva ore vei fi terminat turul orașului, pentru ca în cele din urmă să poți admira luptele din arena romană sau pescărușii de deasupra mării.

Și dacă principalul motiv pentru care vizitezi Barcelona e unul gastronomic, mai ține cont de un al doilea oraș din apropierea Barcelonei, unde poți mânca o masă copioasă și foarte gustoasă, chiar și la jumătate din prețul pe care l-ai plăti poate în Barcelona. E vorba de orașul Girona, aflat la o oră distanță cu trenul de Barcelona, la fel de cochet precum Sitges, și la fel de important ca Tarragona când vine vorba de istoria deosebită pe care o ascunde.

Se spune că în Girona s-ar afla unul dintre cele mai vechi și bine păstrate cartiere evreiești din lume. Așa că ar fi păcat să nu-l descoperi, chiar dacă nu e la fel de celebru precum cartierul evreiesc din Roma sau Budapesta. În plus, localnicii, dar și turiștii care au vizitat Girona spun că mâncarea e absolut fenomenală. Cu trenul de mare viteză faci doar 35 minute până în Girona (cost: 14 euro), pe când cu un tren accelerat faci aproximativ 1h30m. E drept că plătești doar jumătate din prețul biletului la trenul de mare viteză.

Plimbă-te în cel mai mare parc metropolitan din lume

parc metro
Barcelona – Turnul de televiziune Collserola din Tibidabo. Foto: Shutterstock.com

Dacă nu vrei să călătorești în afara orașului pentru că două zile de weekend în Barcelona ți se par prea puține pentru a mai lua trenul sau autobuzul până la Montserrat sau Sitges, ai putea să te retragi într-o după-amiază în Parcul Collserola, unde se găsesc ruinele unor castele din secolul 15, pe lângă zecile de kilometri de vegetație și piste de bicicletă. Parcul Național face parte din zona metropolitană a orașului și e ușor accesibil din mai multe puncte ale orașului, fiind considerat cel mai mare parc metropolitan din lume. Are 8.000 de hectare.

E bine să știi că în perioada estivală Parcul Colserolla e deschis de dimineața devreme până la 3:00 AM, așa că poți să ajungi acolo și spre seară, dacă vrei să profiți de o plimbare romantică alături de perechea ta după asfințit. Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial, Parcul Colserolla e închis în lunile iulie și august, așa că ar fi bine să ții minte acest detaliu atunci când îți planifici lista de activități pe care vrei să le faci în timpul unui city break la Barcelona sau a unei vacanțe în Spania care include și un tur al Cataloniei.

Oricum, merită să ajungi deasupra zonei metropolitane din Barcelona și ca să profiți de priveliștea panoramică deasupra orașului, dar și ca să te bucuri de natură, la câteva minute distanță de centrul zgomotos al orașului. Din Parcul Colserolla vezi și marea, așa că e un loc perfect pentru a vedea apusul alături de perechea ta.

O să ți se pară greu de crezut, dar poți găsi kilometri de poteci, zone acoperite cu copaci și natură sălbatică chiar în apropierea unei zone metropolitane importante din Spania. Zona este protejată și probabil nu se vor construi niciodată blocuri, spre deosebire de alte zone urbane din Europa care înghit tot mai mult din zonele verzi înconjurătoare ale orașelor.

Cum ți se pare acum un city break în Barcelona și care ar fi traseul pe care l-ai alege pentru un sejur în Barcelona în lunile care urmează?

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!