Hotelul avea vreo trei restaurante cu specific diferit în care am mâncat într-o seară, într-un circuit culinar preplătit: un cocktail la bar, supa la un restaurant, aperitivul la altul – unde una am cerut, şi alta am primit, dar a meritat la cât de spectaculos era: un fel de chiftea din carne tocată dulceagă, împachetată într-o plasă delicată realizată din… omletă, trona printre decoraţii comestibile foarte bine combinate cromatic. Din păcate nu era picantă, şi nici nu i-am reţinut gustul. Felurile principale şi paharul de vin, în sistem de bufet suedez de seară, le-am ales singure dintr-o ofertă internaţională, în locatia de peste drum a restaurantului, pe malul mării, în compania unei diseuse thailandeze şi a doi instrumentişti care cântau sub copacul de frangipani roz. Da, da, aici era iar ca în Mamaia tinereţii mele.
[dropcap size=small]M[/dropcap]âncarea nu m-a marcat în mod deosebit ca şi gust, şi nici nu s-a comparat cu supa Tom Yum pe care o descoperisem într-un local la stradă, în drumul spre templu. Cinci mese pe o mică terasă acoperită, cu plita de prăjit peşte chiar la intrare, spre trotuar şi restul bucătăriei undeva în spatele meselor, fără să fie la vedere. La vedere era doar proprietarul locantei, probabil cea mai exotica surprinzătoare figură locală: imaginaţi-vă un numibian din filmele cu Cleopatra. Mare, mare, negru cel mai negru, ras în cap şi la care remarcai imediat, după ce trecea primul şoc vizual, dantura albă, puternică, încadrată de un zâmbet prietenos. Jovial, la vreo 46 de ani, gazdă perfectă, se lăsa uşor descusut despre cum a ajuns el acolo, tocmai din Guineea. Vorbea engleza, franceza -stătuse anii buni ai tinereţii în Franţa -, thailandeza şi …rusa, căci şi în Rusia stătuse vreo zece ani, ultimii înainte de a se stabili în Pattaya. Cum s-ar spune, un tip “universal valabil”, descurcăreţ şi adaptabil, îşi găsise locul, din nou la mult soare, sub palmieri -nu că s-ar fi decolorat vreun pic prin atâta climat continental temperat-, tocmai aici, la îndemâna ultimilor săi “compatrioti”, ruşii, oferind servicii de bază, food -thai food-, de bună calitate, servită cu multă artă relaţională. La el nu erai doar un client, ci un musafir cu care stătea de vorbă, la masa căruia se aşeza povestind cu glas baritonal, dar rămânând implicat în ceea ce se întampla în spate, la bucătarie: asta e şcoala franceză. Mâncare bună, atitudine bună, memorie slabă, nu reuşea să ţină minte că NOI NU SUNTEM RUSOAICE, şi ni se adresa întâi pe limba lui Putin, după care revenea amuzat la limbile Uniunii Europene.Tare repede mai trece timpul, mai ales când te simţi bine. Ultimul prânz în Pattaya, la prietenul de mai sus, ultimul mango lassi la restaurantul indian, şi un microbuz prea grăbit să ne ducă la aeroport, şi gata. Gata un pic de Thailanda, departe de feeria exotică din pliantele turistice, ceea ce înseamnă că se mai cere un drum, de data asta în paradisul anunţat şi comentat, din zona de sud a ţării, deci, va veni şi episodul 2. Cândva… (sfârșit)
Add Comment